Zemetrasenie na východnom Slovensku opäť vyľakalo ľudí. Pýtajú sa: čo bude ďalej?

PREŠOV – Prvé správy hovorili o epicentre v blízkosti obcí Holčíkovce a Rafajovce. Generálny riaditeľ Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied, geológ a tektonik Ján Madarás však Prešovskému Štandardu potvrdil, že epicentrum lokalizovali medzi Jankovcami a Nižnou Sitnicou.

428115301_1510325143164928_3726238923444122349_n Zábery z októbra stále naháňajú strach. Dnes sa obyvateľom pripomenulo zemetrasenie dotrasom. Foto: Redakcia

„Prvé informácie z európskej stránky boli z automatickej lokalizácie, preto sme to museli prerátať. Lokalizácia je pri Jankovciach, respektíve medzi Jankovcami a Nižnou Sitnicou, a magnitúda je 2,7,“ vysvetlil Madarás. K dispozícii mali už zhruba 40 makroseizmických dotazníkov, ktoré im poslali ľudia. 

Podľa Madarása je to jeden z ďalších dotrasov, keďže ide o rovnaké epicentrum ako pri zemetrasení z minulého roka. „V Nižnej Sitnici to pociťovali výrazne. Ide o najsilnejší dotras,“ doplnil. S dotrasmi v tejto oblasti vraj môžu ľudia počítať ešte aj trištvrte roka. „Pri zemetrasení pri Dobrej vode v roku 1906 trvali ešte rok a pol,” dodal.

Podľa starostu obce Nižná Sitnica Stanislava Rakaja zemetrasenie ľudí vystrašilo. Vnímajú tieto dotrasy zle a boja sa, čo príde. „Ľudia si pomaly začali opravovať škody, a teraz prišiel silný dotras. Chlapi, ktorí u nás opravujú škody z minuloročného októbrového zemetrasenia, poutekali von, lebo to ešte nezažili a veľmi sa zľakli,” vysvetlil pre Prešovský Štandard.

Prvý silný dotras prišiel okolo 14.00 hod. „Najprv sme počuli akoby výstrel, ktorý trval asi 5 sekúnd, potom sa triasli podlaha aj múry. Prirovnal by som to k detonácii. O pol hodiny prišiel dotras, bol slabší, ale citeľný,” dodal Rakaj. Škody zatiaľ neeviduje, no myslí si, že veľa z nich sa ukáže o niekoľko dní.

Starostka Rafajoviec Božena Dubasová pre Prešovský Štandard uviedla, že v ich obci ľudia dotras cítili. „Sedeli v izbe, počuli veľkú ranu, buchot a vnímali záchvev domu. Som v kontakte s obyvateľmi, informovala som ich, nech ma pri akomkoľvek ďalšom dotrase ihneď kontaktujú. Taktiež sme na telefóne so starostami ostatných okolitých obcí,“ dodala s tým, že väčšie škody zatiaľ hlásené neboli.

Starosta Holčíkoviec Michal Flešár informoval, že nešlo o magnitúdu 3.0, ale o tzv. antitúdu, ktorá vykazuje vyššie hodnoty. V obci chvenie cítili tiež.

„Záchvev bol nie dlhý, možno dve, tri sekundy, kolegyne z úradu videli, ako sa trasie obrazovka od počítača, ale väčšie škody hlásené neboli,“ povedal a s povzdychom pokračoval: „Čo vám poviem… ľudia budú opäť v obave. Dotrasov bolo doposiaľ veľa, ale slabších, veľmi sme ich nevnímali. No dnes to ľudia opäť cítili a nastúpili obavy. Pýtajú sa, čo bude ďalej? Neovplyvníme to, toho sa asi nezbavíme,“ dodal s tým, že mnoho ľudí už rieši otázku, čo tieto dotrasy urobia s ich opravenými domami po prvom, silnom zemetrasení.


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok