Samit V4 v Prahe: Fica s Orbánom privítali demonštranti pískotom. Diskusia o Ukrajine nebola ľahká, tvrdí Fiala

Summit premiérov V4 v Prahe Na snímke zľava slovenský premiér Robert Fico, poľský premiér Donald Tusk, český premiér Petr Fiala a maďarský premiér Viktor Orbán pózujú na summite predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe. Praha, 27. februára 2024. Foto: Barbora Vizváryová/TASR

Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa v utorok na samite v Prahe zhodli, že ruská agresia proti Ukrajine je hrubým porušením medzinárodného práva a Ukrajina potrebuje pomoc, do ktorej sa majú naďalej zapájať všetky štyri krajiny. Rozdiel je len vo forme pomoci.

Český premiér Petr Fiala v utorok dopoludnia privítal v Lichtenštajnskom paláci pri Vltave predsedu slovenskej vlády Roberta Fica a tiež premiérov Poľska a Maďarska – Donalda Tuska a Viktora Orbána.

Fica s Orbánom vypískali

Fica a Orbána pri príchode vypískala skupina niekoľkých desiatok protestujúcich. Keď slovenský premiér vystupoval z limuzíny, skandovali: „Fico do basy.“

K Lichtenštajnskému palácu si priniesli aj vlajky EÚ, Ukrajiny a rôzne transparenty. Na najväčšom z nich bol nápis „Fico, choď domov, do Ruska“, na zvyšných „Fico, čo robíte tam v tej Putinovej r***“ či „Fico a Orbán = zbabelé putinovské podržtašky“. Premiér k nim potom pristúpil trochu bližšie a zamával im.

Rozdiel v pomoci Ukrajine ostáva

„Zhodli sme sa na dvoch veciach: že ruská agresia je hrubým porušením medzinárodného práva a že tento postoj zdieľajú všetky štyri naše krajiny. Zhodujeme sa aj na potrebe pomôcť Ukrajine. Rozchádzame sa v názore na to, akú formu by táto pomoc mala mať,“ povedal po samite Fiala.

„Nebudem zastierať, nemalo by to zmysel, že sa líšime v názoroch na príčiny ruskej agresie a na spôsoby jej riešenia,“ dodal.

Zatiaľ čo Tusk a Fiala zdôrazňujú aj vojenskú podporu napadnutého štátu, Orbán odmieta poslať zbrane s odôvodnením, že by sa mohli použiť proti maďarskej menšine a Fico tiež ponúka len pomoc civilného a nesmrtiaceho charakteru – napríklad pri odmínovaní.

V4 bude mimoriadne dôležitý regionálny formát, tvrdí Fico

Maďarský premiér Viktor Orbán sa na úvod pochválil tým, že v jeho podaní je to 52. samit, na ktorom sa zúčastnil. „Svet okolo nás sa mení. V čase, keď vznikla V4, v tom čase V3, sme sa chceli usadiť v západných štruktúrach,“ povedal Orbán.

Poznamenal, že krajiny V4 majú niektoré rozdiely, ktoré sa týkajú hlavne rusko-ukrajinskej vojny. „Ale aj tam máme niektoré spoločné postoje. Za Maďarsko môžem povedať, že nechceme mať spoločnú hranicu s Ruskom. Preto Ukrajine chceme pomáhať a budeme jej pomáhať. Neposielame zbrane na Ukrajinu. Poskytneme však všetku humanitárnu pomoc, výcvik lekárov pôsobiacich vo vojne, pomáhame utečencom či pri opravách energetickej infraštruktúry Ukrajiny,“ podotkol Orbán.

Robert Fico stertnutie označil za „jedno z najdôležitejších stretnutí pre budúcnosť V4″. „Keď zrátate počet obyvateľov, ktoré reprezentujeme, tak sme niekde na úrovni 60 miliónov. Áno, máme na niektoré veci rozdielne názory. Neverím vo vojenské riešenie vojny na Ukrajine, verím v mierové riešenie. Ale o niekoľko rokov táto vojna skončí. Možno tu my ani nebudeme, ale formát V4 bude veľmi dôležitý,“ povedal Fico.

Predseda Smeru dodal, že išlo o obsahovo mimoriadne náročné stretnutie, ale prejavila sa schopnosť lídrov vidieť do budúcnosti, že vojna na Ukrajine sa raz skončí a stratia sa aj ich odlišné názory. V4 môže byť podľa neho v nasledujúcom období mimoriadne dôležitým regionálnym formátom.

Tusk hovoril aj o poľnohospodárstve a obchode

V podaní poľského premiéra Donalda Tuska v Lichtenštajnskom paláci na brehu Vltavy odznelo, že vyšehradská skupina má veľmi silné základy.

„Jej základom bol odpor voči sovietskemu impériu a prítomnosti sovietskych vojakov v našich krajinách. Pamätáme si solidaritu medzi našimi krajinami. Spomeniem rok 1956 v Maďarsku či pražskú jar… Tieto hodnoty vytvorili vyšehradský formát. Záleží mi na tom. Chcel by som, aby sme si všetci pamätali, čo bolo základom V4,“ povedal Tusk.

Podľa Tuska majú štáty V4 rôzne prístupy, ale premiéri v utorok rokovali o tom, čo môžu urobiť pre Ukrajinu. „Počítam s tým, že po našej diskusii bude podpora Ukrajiny jednoznačnejšia.“

Tusk tiež pripomenul ďalšie spoločné záujmy krajín V4, napríklad zelenú dohodu, priemysel, poľnohospodárstvo či obchod. „V Bruseli by sme mali rokovať o tom, aby pomoc Ukrajine nespôsobovala stratu pre naše poľnohospodárstvo,“ podotkol.

„Pre Česko, Poľsko, Maďarsko a Slovensko bude lepšie, keď V4 bude solidárnejšia. Mali by sme pracovať, aby sme aspoň časť otázok mali v spoločnej agende. Po dnešku som však optimista,“ skonštatoval Tusk.

Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Atmosféra pred samitom bola ponurá

Traja premiéri prichádzali do českej metropoly v ponurej atmosfére. Fiala aj Tusk v pondelok neobvykle kriticky reagovali na Ficove výroky o Ukrajine, ktoré zverejnil na druhé výročie ruskej invázie na Ukrajinu.

Fiala povedal, že on má úplne opačné názory než Fico, a je podľa neho jasné, kto je v tejto vojne obeť a kto agresor a že Ukrajinu treba podporovať. Tusk zas označil za paradox, že dnes z Budapešti a Bratislavy prichádzajú „také nejednoznačné signály, čo sa týka Putina a Ruska“ a že s údivom počúval Ficov príhovor. Fiala aj Tusk sa zhodli, že až samit v Prahe ukáže, či má V4 stále zmysel.

V utorok po spoločnom rokovaní v Prahe však Tusk aj Fiala spoločne uviedli, že neplánujú na Ukrajinu vyslať svojich vojakov.

Premiéri krajín V4 sa naposledy stretli minulý rok v júni v Bratislave. Potom prevzalo predsedníctvo vo V4 Česko. Napriek tomu, že sa odvtedy uskutočnilo viacero stretnutí politikov na tejto platforme vrátane prezidentského samitu, predsedovia vlád sa v utorok stretli pod hlavičkou českého predsedníctva po prvý raz.

Fiala chcel podľa svojich slov počkať na ustanovenie vlád v SR a Poľsku a prekážalo mu tiež Orbánovo blokovanie kľúčových rozhodnutí v EÚ. Na stretnutie nastal podľa neho správny čas teraz, keďže obe prekážky pominuli.

(tasr, est, sita)


Ďalšie články