Toyota stiahla z predaja vyše 600-tisíc áut z dôvodu rizika nehôd

Toyota stiahla v Spojených štátoch z predaja vyše 600-tisíc pick-upov a SUV z dôvodu rôznych problémov, ktoré by mohli zvýšiť riziko nehody.

Toyota v prvom oznámení z 21. februára uvádza, že približne 280-tisíc vozidiel stiahla z dôvodu, že „niektoré časti prevodovky sa nemusia okamžite odpojiť, keď je vozidlo zaradené do neutrálnej polohy“.

Chyba „môže spôsobiť, aby sa časť výkonu motora naďalej prenášala na kolesá, a môže viesť k tomu, aby sa vozidlo pri nízkej rýchlosti neúmyselne posunulo dopredu, keď sa nachádza na rovnom povrchu a nie sú použité žiadne brzdy, čo vedie k zvýšenému riziku havárie“, uviedla Toyota.

Druhé stiahnutie vozidiel z trhu oznámil výrobca v utorok. Podľa spoločnosti sa týka približne 381-tisíc pick-upov Toyota Tacoma z rokov 2022 a 2023.

Toyota vo vyhlásení uviedla, že zvyšky po zváraní, ktoré zostali na koncoch zostavy zadnej nápravy, môžu „časom spôsobiť uvoľnenie matíc a ich následné odpadnutie, čo môže spôsobiť oddelenie časti od nápravy“.

„Ak dôjde k oddeleniu, môže to ovplyvniť stabilitu vozidla a brzdný účinok, čím sa zvýši riziko havárie,“ uviedol výrobca

Toyota sa odmietla vyjadriť k tomu, či niektorý z problémov, ktoré viedli k stiahnutiu vozidiel, viedol k nehodám alebo zraneniam.

(nyt)