Sršeň ázijský sa prebúdza zo zimného spánku. Slovenskí ochranári vyzývajú na rýchlu reakciu

Asian hornet eating a bee Sršeň ázijský žerie včelu medonosnú. Foto: Profimedia.sk

Invázny druh sršňa ázijského minulý rok zaznamenali v Maďarsku a v Česku. Podľa štátnych ochranárov sa zrejme čoskoro objaví za našimi hranicami.

Sršeň ázijský sa do Európy dostal pravdepodobne prostredníctvom lodnej dopravy v roku 2004, keď ho spozorovali v juhozápadnom Francúzsku. Odvtedy sa usadil v Španielsku, Belgicku, Holandsku, Portugalsku, Taliansku, Švajčiarsku a Nemecku.

Minulý rok prvýkrát prenikol aj do štátov Vyšehradskej štvorky.

Spájajú sa s ním dve najväčšie hrozby. Ide o druh, ktorý prudko zvyšuje svoju populáciu. Zahraniční vedci pomocou genetických analýz zistili, že všetky európske jedince sú zrejme potomkami jedinej samičky pôvodom z Číny. Úspešné hniezdo môže vyprodukovať až 190 kráľovien, no nie všetky prežijú zimu a nie všetky úspešne založia hniezdo.

Zároveň predstavuje výraznú hrozbu pre európske včelstvo, lebo väčšinu jeho potravy tvoria práve včely. Straty spôsobuje aj ovocinárom, lebo si rád pochutná na plodoch.

Ako ho odlíšiť

Slovenskí ochranári preto bijú na poplach a žiadajú ľudí o spoluprácu. S príchodom jari sa kráľovná (meria do troch centimetrov) prebúdza zo zimného spánku a začína hľadať potravu, aby mala energiu na kladenie vajíčok.

Je preto najvhodnejší čas zbystriť pozornosť a všímať si hmyz naokolo. Zrak upriamte aj na koruny stromov a dobre skontrolujte stropy hospodárskych budov či podkrovia domov.

Sršeň ázijský je zhruba o centimeter menší ako náš sršeň obyčajný a v porovnaní s ním je výrazne tmavý – má však charakteristické žlté nohy. 

Ak máte podozrenie na výskyt tohto invázneho hmyzu, je dobré spraviť fotku a poslať ju niekomu kompetentnému na potvrdenie – zoológovi zo správy CHKO, Slovenskej inšpekcii životného prostredia alebo Slovenskému zväzu včelárov.

Hniezdo nikdy nelikvidujte sami. Spravia to odborníci podľa vopred stanoveného postupu.

Slovenskí včelári sa pripravujú

Proti sršňovi ázijskému treba zakročiť hneď na začiatku a zničiť jeho hniezda. Ak sa v štáte udomácni, vykynožiť ho je nemožné.

Na starom kontinente mu chýbajú prirodzení konkurenti. Zatiaľ čo v juhovýchodnej Ázii sa prirodzene vyskytuje až dvanásť druhov sršňov, v Európe máme len sršňa obyčajného a sršňa východného. Preto sa u nás čínsky druh šíri rýchlejšie.

Materiály k tejto problematike pripravili naši včelári v slovenčine a sú prístupné zdarma na stránke www.blesabee.online.

„Ak sa zanedbajú prvé objavy tohto hmyzu, dôsledky sú devastujúce – vo Francúzsku stratili sedemdesiat percent včelstiev a obrovské množstvo ďalších opeľovačov. Preto sme sa vopred učili, ako zastaviť generáciu budúcich kráľovien sršňa ázijského. Pripravili sme aj monitoring výskytu a pripravujeme vzdelávanie pre asistentov veterinárnych lekárov z celého Slovenska. Tí budú hľadať sršne a posielať ich na autorizáciu Štátnej ochrane prírody,“ vysvetlil Pavel Fiľo zo Slovenského zväzu včelárov.

Včelári pripravujú aj spoluprácu s Hasičským a záchranným zborom, ktorý bude likvidovať hniezda invázneho druhu tam, kde to bude treba.


Ďalšie články