Musk žaluje spoločnosť OpenAI a Altmana za zradu pôvodného poslania

Elon Musk žaluje spoločnosť OpenAI a jej riaditeľa Sama Altmana za zradu pôvodného poslania spoločnosti, ktorým malo byť vyvíjanie umelej inteligencie v prospech ľudstva, nie v prospech zisku.

musk Elon Musk. Foto: TASR/AP

V žalobe podanej vo štvrtok sa uvádza, že Altman a spoluzakladateľ OpenAI Greg Brockman pôvodne oslovili Muska, aby vytvoril otvorenú neziskovú spoločnosť. Zameranie spoločnosti na zárobok, ktoré podporuje Microsoft, túto zmluvu porušilo, uviedli právnici Muska v žalobe.

Musk bol v roku 2015 spoluzakladateľom spoločnosti OpenAI, ktorá vytvorila ChatGPT. V roku 2018 však odstúpil z jej predstavenstva.

Minulý rok vyhodilo bývalé predstavenstvo OpenAI Altmana zo spoločnosti. Týmto krokom deklarovalo úsilie o zachovanie poslania spoločnosti vyvíjať umelú inteligenciu, ktorá je prospešná pre ľudstvo. O niekoľko dní neskôr sa Altman do spoločnosti vrátil s novou správnou radou.

ChatGPT, chatbot od OpenAI, sa stal najrýchlejšie rastúcou softvérovou aplikáciou na svete v priebehu šiestich mesiacov od svojho spustenia v novembri 2022.

(reuters)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac