Ako vyzerá oddelenie psychiatrie po ničivom požiari v košickej nemocnici? A čo hovorí jej riaditeľ?

KOŠICE – Oznámenie o požiari a zadymení priestorov na jednom z oddelení nemocnice prijala polícia vo štvrtok o 1.30 h. „Na miesto boli ihneď vyslané policajné hliadky, ktoré poskytli súčinnosť príslušníkom Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) pri evakuácii osôb zo zadymených priestorov,“ informovala polícia.

„V noci okolo jednej sme zaregistrovali na jednom z poschodí našej nemocnice požiar, ktorý bol veľmi rýchlo eliminovaný, problémom bolo zadymovanie. V dôsledku toho bol aktivovaný evakuačný plán, v rámci ktorého boli pacienti presúvaní do bezpečných zón v rámci poschodí alebo v rámci budovy,“ ozrejmil na tlačovej konferencii riaditeľ nemocnice Ľuboslav Beňa.

Podľa jeho slov evakuačný plán prebiehal veľmi profesionálne a kooperatívne v spolupráci s Hasičským zborom.

„V budove bolo 766 osôb, evakuovaných bolo 404 z nich. Na mieste bolo nasadených 13 kusov techniky a zasahovalo 35 hasičov. Požiar je už uhasený,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach.

Foto: redakcia

Okrem nich pri požiari asistovali aj policajti, ktorí pomáhali s evakuáciou osôb, prehľadali priestory nemocnice, pootvárali všetky okná a dvere v izbách, aby odvetrali priestory nemocnice.

Podľa slov riaditeľa sedem pacientov presunuli do nemocnice Agel Košice-Šaca, ktorí sa, aj napriek snahe záchranárov, nadýchali splodín. Pacienti sú však mimo ohrozenia života.

Ako informovala Záchranná služba Košice: „Všetci pacienti, ktorí boli transportovaní, boli pri vedomí a stabilizovanom stave“.

Tím záchranárov, ktorí zasahovali pri požiari v nemocnici. Zdroj: FB Záchranná služba Košice

Nemocnica funguje bez obmedzení, okrem oddelenia, kde požiar vypukol. Tam je uzavretý celý priestor, vstup doň je umožnený len policajným vyšetrovateľom. Podľa slov riaditeľa nemocnice v piatok (8. 3.) čakajú expertov z poisťovne, ktorí musia posúdiť rozsah škôd.

O situáciu sa zaujíma aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková: „Od skorých ranných hodín som v intenzívnom kontakte s vedením UNLP v súvislosti so vzniknutou krízovou situáciou ohľadom vypuknutia požiaru. Ministerstvo zdravotníctva je plne súčinné poskytnúť maximálnu pomoc pri riešení tejto situácie,“ prihovorila sa ministerka vo videu na sociálnej sieti.

Rovnako sa k situácii vyjadrilo aj vedenie nášho mesta, ktoré prisľúbilo poskytnúť súčinnosť a pomoc nemocnici.

Keďže pacienti tohto oddelenia majú možnosť fajčiť, práve zapálenie cigarety mohlo byť príčinou požiaru v spoločenskej miestnosti. Podľa jeho slov požiar nevypukol v izbe, avšak riaditeľ sa vyjadril, že je priskoro bez vyšetrenia podať definitívne stanovisko.

V Novej nemocnici horelo. Viacerí zranení. Foto: unlp.sk

Polícia však po požiari v košickej nemocnici vraj zadržala jednu osobu a v súčasnosti preveruje, či môže mať súvis s touto udalosťou.
„Bližšie informácie poskytneme, až keď to procesná situácia umožní,“ uviedla Krajská polícia na sociálnej sieti.

Požiar v UNLP so silným zadymením vypukol zhruba hodinu po polnoci na I. psychiatrickej klinike, ktorá sa nachádza na štvrtom poschodí nemocnice na Triede SNP. Uhasiť sa ho podarilo skoro ráno. Z monobloku evakuovali 404 zo 766 ľudí. Podľa hasičov sa pri požiari v dôsledku nadýchania splodín zranilo deväť ľudí, výšku priamej škody predbežne určili na 100 000 eur.

Prednosta I. psychiatrickej kliniky UNLP Jozef Dragašek oznámil, že po zasadnutí krízového štábu v spolupráci s ostatnými pracoviskami – nemocnicami v rámci mesta aj kraja – je príjem nových pacientov zabezpečený, a teda je situácia pod kontrolou.

Video: redakcia

Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok