Ako to bolo naozaj s novorodeniatkami pri požiari v košickej nemocnici? Hrozilo im nebezpečie?

KOŠICE – V noci zo stredy na štvrtok v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach vypukol rozsiahly požiar na psychiatrickej klinike na štvrtom podlaží, evakuovali stovky ľudí, no tých najzraniteľnejších nie. Zisťovali sme prečo.

poziar nemocnica Stav po požiari. Foto: Hasičský a záchranný zbor

Záchranári boli nútení evakuovať nemocnicu a jej personál musel rýchlo rozhodnúť o evakuácii pacientov vrátane mamičiek či novorodencov.

Pacientky z gynekologicko-pôrodníckej kliniky evakuovali. Medzi nimi boli aj mamičky predčasne narodených a kriticky chorých novorodencov, ktoré si mysleli, že evakuované boli aj ich detičky. Zatiaľ čo pacientky evakuovali, ich deti v inkubátoroch však ostali na Oddelení neonatologickej intenzívnej medicíny. To patrí pod Detskú fakultnú nemocnicu Košice, ktorá si len prenajíma priestory univerzitnej nemocnice.

Bezpečné presídlenie novorodencov

Vyjadrenie hovorkyne Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice Moniky Kriškovej uvádza, že personál postupoval odborne a zabezpečil bezpečné umiestnenie detí vrátane tých v inkubátoroch. Všetky deti Neonatologického oddelenia sú v poriadku a ich zdravotný stav nie je ohrozený.

„V súvislosti s pacientmi Neonatologického oddelenia UNLP, ktoré sa nachádza na 17. poschodí, uvádzame, že všetkých 17 hospitalizovaných novorodencov bolo dočasne presťahovaných na Oddelenie urgentného príjmu do miestnosti akútnej hospitalizácie,“ informovala Košický Štandard hovorkyňa nemocnice.


K celej situácii s požiarom, evakuáciou a k zdravotnému stavu pacientov sme oslovili aj DFN, avšak do uzávierky nám neodpovedali. Kameňom úrazu sú práve spomínané priestory, ktoré si táto nemocnica prenajíma.

Ministerka zdravotníctva sľubuje modernizáciu Detskej fakultnej nemocnice

So situáciou v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v Košiciach sa ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková osobne oboznámila počas nedávnej návštevy koncom februára. Nepríjemný incident s požiarom v UNLP by v DFN snáď mohol urýchliť celý proces zlepšenia podmienok hospitalizácia tých najzraniteľnejších.

Riaditeľ DFN Andrej Koman prezentoval projekt nadstavby nemocnice s potrebným rozšírením priestorov. „Môžem vyjadriť prísľub, že budeme hľadať zdroje a riešenia, aby sa podmienky hospitalizácie detského pacienta a komplexnosť zdravotnej starostlivosti v Detskej fakultnej nemocnici Košice výrazne zlepšili,“ uviedla počas návštevy DFN ministerka.

Vedenie DFN verí, že investície do modernizácie sú nevyhnutné pre zlepšenie zdravotnej starostlivosti pre detských pacientov s vážnymi zdravotnými problémami. Riaditeľ Koman vyzdvihol dôležitosť projektu nadstavby, ktorý by umožnil aj vybudovanie detského oddelenia rádiológie a zobrazovacích metód.

„Nové priestory by umožnili okrem iného aj vybudovanie detského oddelenia rádiológie a zobrazovacích metód. Naplnili by sa tak základné požiadavky na pracovisko danej úrovne podľa kritérií optimalizácie siete nemocníc,“ zdôraznil riaditeľ DFN.

Nemocnica má pripravený projekt, ale na jeho realizáciu chýbajú finančné prostriedky v objeme 35 miliónov eur. Ministerstvo zdravotníctva už v minulosti pridelilo finančné prostriedky na jednotlivé stupne projektovej dokumentácie, no definitívne vyriešenie problému si vyžaduje väčšie investície.

Nemocnica dúfa, že po nedávnych kapitálových výdavkoch zo štátu a vyčlenení ďalších finančných prostriedkov na rôzne potreby budú nasledovať ďalšie kľúčové investície pre zabezpečenie primeraných podmienok pre pacientov. Riaditeľ Koman zdôraznil, že tieto investície sú kľúčové pre poskytnutie kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre deti na východe Slovenska.