Íri v referende o zmene ústavy odmietli progresívnu definíciu rodiny. Premiér priznal prehru

Staronový írsky premiér Leo Varadkar máva počas odchodu z budovy parlamentu v Dubline v sobotu 17. decembra 2022. Foto: TASR/AP Staronový írsky premiér Leo Varadkar máva počas odchodu z budovy parlamentu v Dubline v sobotu 17. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Na Medzinárodný deň žien vyhlásila írska vláda ľudové hlasovanie o zmene niektorých častí ústavy. Konkrétne išlo o pasáž o práci žien v domácnosti a o progresívnejšiu definíciu rodiny, ktorá je v platnom texte opísaná ako zväzok zosobášených manželov s možnými deťmi.

V týchto otázkach sa konali dve samostatné referendá. Prvé sa týkalo rozšírenia definície rodiny – z rodiny založenej na manželstve aj na „trvalé vzťahy“, ako sú spolužitie párov a ich detí.

V druhom referende sa navrhovalo nahradiť starú formuláciu týkajúcu sa „povinností matky v domácnosti“ ustanovením, v ktorom sa uznáva vzájomná starostlivosť členov rodiny.

Účasť bola pomerne vysoká

„Myslím si, že v tejto fáze je jasné, že referendá o zmene a doplnení zákona o rodine a o starostlivosti boli neúspešné,“ povedal na margo predbežných výsledkov írsky premiér Leo Varadkar na tlačovej konferencii v Dubline a uznal prehru. Varadkar sa sám hlási k homosexuálnej orientácii a žije so svojím partnerom.

Varadkar uviedol, že referendá boli „odmietnuté komplexne pri slušnej účasti“. „Bolo našou povinnosťou presvedčiť väčšinu ľudí, aby hlasovali za,“ povedal.

„Myslím si, že sme mali problém presvedčiť ľudí o nevyhnutnosti alebo potrebe referenda vôbec, nehovoriac o podrobnom znení. To je zrejme niečo, nad čím sa budeme musieť zamyslieť v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch,“ dodal.

Očakával sa iný verdikt

Všetky hlavné politické strany pritom podporovali hlasovanie „za“ v oboch referendách a prieskumy donedávna predpovedali hladké schválenie oboch navrhovaných zmien.

Volebné miestnosti v Írsku sa zatvorili v piatok o desiatej večer, pričom správy o nízkom záujme o hlasovanie viedli k rastúcemu znepokojeniu vlády v súvislosti s výsledkami, píše denník Irish Times.

Ústavu, ktorá je základným právnym dokumentom štátu, možno meniť len prostredníctvom celoštátneho referenda. Konečné výsledky oboch hlasovaní sa očakávajú do konca soboty. Hlasovať mohlo takmer 3,5 milióna ľudí.

Írsko, kedysi výrazne katolícka krajina, v ktorej žije 5,3 milióna obyvateľov, sa v roku 2015 rozhodlo zrušiť ústavné obmedzenia pre manželstvá osôb rovnakého pohlavia a v roku 2018 pre potraty.

(tasr, irish times, guardian)


Ďalšie články