Dekan košickej fakulty umení, ktorý ukradol obraz, abdikoval

KOŠICE – V Košiciach zasadal v pondelok Akademický senát Fakulty umení Technickej univerzity. Jedným z bodov bolo pozvanie dekana Tibora Uhrína, a to na základe podnetov členov akademickej obce, vo veci podania jeho vysvetlenia k vzniknutej situácii.

Andrej Kiska vysokoökolsk˝ profesor Tibor UhrÌn Tibor Uhrín Foto: Pavel Neubauer/TASR

Dôvodom bola kauza krádeže obrazu, ku ktorej došlo uplynulý týždeň v priestoroch kaviarne Muse v Košiciach. Neobvyklého činu, ktorý nie je bežný vo vysokých univerzitných kruhoch, sa dopustil dekan Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach Tibor Uhrín. Jeho konanie pritom zachytili kamery.

Podľa exkluzívnych informácií Košického Štandardu, zo stanoviska Akademického senátu FU TUKE vyplynulo, že je znepokojený činom dekana, ktorý sa udial 4. marca 2024.

„Ako významná osobnosť reprezentujúca Fakultu umení TUKE je dekan morálnym vzorom pre akademickú obec, a zvlášť študentov. Kriticky sa staviame k jeho konaniu, ktoré malo, a naďalej má negatívny dosah a poškodzuje dobré meno Fakulty umení TUKE. Jeho profesionálne nepresvedčivá komunikácia a interpretácia vlastného činu majú zároveň dosah na vnímanie umeleckej obce verejnosťou. Senát prijíma ospravedlnenie a abdikáciu Tibora Uhrína,“ znie krátke a jasné vyjadrenie orgánu akademickej samosprávy.

Uhrín by mal skončiť vo funkcii v utorok 12. marca. S rozhodnutím dekana a vyvodením osobnej zodpovednosti súhlasí aj bývalý rektor TUKE prof. Juraj Sinay. „Je správne, čo urobil. Najmä vo vzťahu k študentom, ale aj k svojej fakulte i univerzite,“ povedal dlhoročný najvyšší akademický hodnostár košickej univerzity.

Vysvetlil, čo bude teraz nasledovať. „V prípade, že sa dekan vzdá svojej funkcie, na ťahu je akademický senát, v danom prípade Fakulty umení. Práve ten príde za rektorom univerzity s návrhom, aby dočasne poveril vedením fakulty niektorého z pedagógov fakulty, ktorej sa to týka. Ten bude vo funkcii až do vymenovania nového dekana, ktorý vzíde z riadnych volieb. Tie sa musia uskutočniť najneskôr do dvoch mesiacov od abdikovania,“ vysvetlil Juraj Sinay, ktorý priznal, že nerozumie tomu, prečo jeho niekdajší kolega urobil taký, pre človeka v jeho pozícii odsúdeniahodný krok.

Renomovaný odborník v oblasti vysokého školstva nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, sa správu o krádeži dozvedel na služobnej ceste v Česku. „Bol som v Brne, keď mi zavolal jeden z dekanov a pýtal sa ma, či som počul o škandále, ktorý otriasa fakultou umení. Nechápal som, o čom hovorí. Následne mi v krátkosti porozprával, čo sa stalo. Priznávam, že v prvom momente som neveril, že to, čo počujem, môže byť pravda. Mozog mi to nijako nebral,“ povedal pre Košický Štandard profesor Sinay.

Bol šokovaný. „V najhoršom sne by som nepredpokladal, že vysoký funkcionár fakulty by mohol niečo také urobiť. Aj po ukončení rozhovoru som to dlho nevedel dostať z mysle. Samozrejme, že informácie sa ku mne dostali len sprostredkovane, takže nejaké podrobnejšie detaily o tom nemám. Keďže platí prezumpcia neviny, ťažko je teraz k tomu niečo hovoriť a robiť závery,“ povedal bývalý rektor.

Spomenul, že počul o niečom podobnom na istej umelecky zameranej zahraničnej univerzite. „Tam sa študenti pri pive dohodli, že z recesie ukradnú z kostola kalich. Podarilo sa im to spraviť, ale oni ho s patričným vysvetlením okamžite vrátili. Dekan však…?!“

Oslovili sme aj ďalšieho bývalého rektora Technickej univerzity v Košiciach s otázkou, ako hodnotí abdikáciu Tibora Uhrína. „Ja by som ho bol okamžite po prevalení škandálu odvolal a ukončil by som s ním aj pracovný pomer. Už sa to s ním povlečie stále. Bude pre neho ťažké udržať si poriadok medzi študentmi, ale aj vážnosť kolegov. Pokojne mu to môže kedykoľvek niekto vmietnuť do tváre, okrem toho, krádežou ublížil fakulte i univerzite,“ povedal pedagóg, ktorý si pre citlivosť témy neželá byť menovaný.

„Tiborove vyjadrenie o stávke vnímam len ako chabú výhovorku, ktorej nikto neverí. Je to obrovská hanba a škandál. O odcudzení obrazu sa nehovorí len u nás, ale tento chýr už prekročil aj naše hranice,“ uzavrel svoj kritický pohľad na kauzu Uhrína.

Ku krádeži obrazu Herty Ondrušovej – Viktorínovej došlo uplynulý týždeň v priestoroch kaviarne Muse v Košiciach. Konanie dekana pritom zachytili kamery.

Napriek tomu, že majitelia kaviarne po ospravedlnení dekana a vrátení obrazu stiahli trestné oznámenie, polícia vo veci koná ex offo (z úradnej moci – pozn. red.). „V súčasnej dobe zhromažďujeme podklady, ktoré by mohli dopomôcť k náležitému objasneniu, prečo k tejto udalosti došlo. Viac informácií preto v tejto chvíli nie je možné poskytnúť,“ informovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok