Tieto kuriozity a absurdity v našom meste pripomínajú Kocúrkovo

KOŠICE – Mesto s bohatou históriou a živým kultúrnym duchom je domovom niekoľkých absurdít a kuriozít, ktoré sprevádzajú jeho obyvateľov v ich každodennom živote.

výtlky kosice Košický akvapark. Foto: FB Časy sa menia a my s nimi tiež

Patria k nim arogantné parkovanie obyvateľov, výtlky a diery na cestách, ktoré robia jazdu po meste niekedy skutočnou výzvou. Pozrime sa ale bližšie na niektoré z najvýraznejších príkladov.

Arogantné parkovanie

Parkovanie sa môže stať nočnou morou pre obyvateľov Košíc. S obmedzeným počtom parkovacích miest a často preplnenými ulicami je neraz nevyhnutné vynaložiť veľké úsilie, aby sa našlo voľné miesto pre vaše auto.

Niekedy je to také zložité, že by sa dalo povedať, že vlastniť auto v Košiciach je skôr záťaž ako potešenie. A potom sú tu takí vodiči, ktorí si veselo zaparkujú aj cez niekoľko parkovacích miest.

Rozbité cesty a výtlky

Výtlky a diery na cestách sú takmer neoddeliteľnou súčasťou každodenného života v Košiciach. Niektoré cesty sú také rozbité, že jazda po nich sa stáva skúškou trpezlivosti a schopnosti vyhnúť sa poškodeniu vozidla.

Hrboľaté a nerovné cesty nie sú veru lichotivou vizitkou nášho mesta a človek má občas pocit, že sa ocitol v krajine tretieho sveta.

Sľubovaný akvapark „po košicky“. Foto: FB: Časy sa menia a my s nimi

Nová nemocnica

Málokto by očakával, že „Nová nemocnica“ by mohla mať už viac ako 40 rokov. Táto kuriozita pramení zo zvláštnej názvovej konvencie, ktorá sa zdá byť trochu mimo reality.

Nemocnica, ktorá sa radí medzi najväčšie na Slovensku, sa, žiaľ, roky po sebe drží na chvoste rebríčka v hodnotení fakultných a univerzitných nemocníc na Slovensku. Po poslednom incidente s požiarom stojí veru za úvahu, či si táto nemocnica nezaslúži viac pozornosti kvôli potrebe jej renovácie.

Chátrajúce bývalé kúpalisko Triton

Kúpalisko Triton, kedysi obľúbený rekreačný bod pre obyvateľov Košíc, je teraz len smutná ruina svojho bývalého slávneho ja. S kapacitou 1 600 ľudí, bazénmi, šmýkačkou a toboganom bolo kedysi miestom veselých letných dní. Dnes je však opustené a chátrajúce a očividne to nikomu neprekáža.

Košičania totiž isto nezabudli na predvolebné sľuby primátora o vybudovaní akvaparku, ktorého sme sa dodnes nedočkali.

Projekt Slanecká

Projekt Slanecká je ďalším príkladom košických absurdít. Napriek jeho ambicióznym cieľom a významu pre mesto sa jeho dokončenie neustále odkladá. Od spustenia rekonštrukcie cesty v októbri 2021 do sľubovaného termínu dokončenia v auguste 2023 uplynulo viac času, ako sa pôvodne plánovalo.

Dokončenie projektu sa zdá byť nekonečné, čo spôsobuje frustráciu a sklamanie obyvateľov.

Foto: FB Mesto Košice

Architektonické skvosty

Verejné toalety, kedysi dôležitá súčasť minulého režimu, teraz často len opustené a nefunkčné objekty, sú príkladom architektonických skvostov, ktoré stratili svoj význam a sú teraz zabudnuté.

Okrem toho môžeme v meste nájsť ďalšie staré nefunkčné objekty, ktoré kedysi slúžili ako dôležité súčasti infraštruktúry, ale teraz sú len pamätníkmi minulosti, podobne ako zanedbané podchody či mosty, ktoré nik nevyužíva.

Nelegálne rómske osady

Rarita pre západniarov, všednosť pre východniarov. Nelegálne osady na území nášho mesta sa neustále rozrastajú. Téma je na stole len pred voľbami a po voľbách sa schová do šuplíka, na pretras príde len vtedy, keď naše mesto znova poctí vzácna návšteva, napríklad v osobe pápeža.

Odpadky, smrad, špina, žltačka… V neľudských podmienkach tak žijú stovky ľudí bez kanalizácie, pitnej vody či elektriny, ktorí sa často zabávajú nelegálnymi psími zápasmi či rabovaním kontajnerov. Aj toto je odvrátená tvár nášho mesta.


Košice sú bezpochyby krásne a živé mesto, ale ako každé iné, aj ony majú svoje vlastné špecifické výzvy a absurdity. Napriek tomu sa obyvatelia mesta neustále usilujú nájsť riešenia a zlepšiť svoje prostredie, aby Košice ostali šarmantným a pohostinným miestom pre všetkých svojich obyvateľov a návštevníkov.