Klímu chce chrániť odstránením bohatých, sama nadpriemerne zarába. Vitajte vo svete britskej ľavičiarky

Claudia Webbeová Claudia Webbeová. Foto: Facebook

Britská poslankyňa Claudia Webbeová sa poriadne obula do bohatých. Obvinila ich, že sú príčinou klimatických zmien. Sama pritom poberá plat, o ktorom sa mnohým Britom môže iba snívať.

Webbeová sa stala terčom kritiky, keď na Twitteri napísala, že je na svete priveľa bohatých ľudí. Naznačila, že je načase, aby sa začalo s ich odstraňovaním. Britskej labouristickej političke zrejme nenapadlo, že do tejto skupiny so svojimi príjmami poslankyne a bývalej radnej mesta Islington sama patrí. Podľa britských médií tvoria jej čisté príjmy bez dane vyše 81-tisíc libier ročne plus preplácané náklady.

„Zem je preľudnená; je tu priveľa bohatých ľudí. Bohatých treba zrušiť, ak chceme vyriešiť klimatickú krízu,“ napísala Webbeová na sociálnej sieti.

Pod komentárom, v ktorom sa ľavicová politička odvolávala na článok BBC o tom, že bohatí sú jadrom klimatických problémov, sa vyrojilo množstvo nahnevaných reakcií. Niektorí používatelia Twitteru poukázali na výšku jej príjmov a dodali, že ju radia medzi tých bohatších. Priemerný plat zamestnancov vo Veľkej Británii sa vlani podľa štatistík pohyboval okolo 31-tisíc libier ročne. Webbeová zarába takmer trojnásobok.

Dnešná poslankyňa britského parlamentu kariéru odštartovala ako poradkyňa Kena Livingstonea, bývalého starostu Londýna. V doterajšej kariére má za sebou viacero prešľapov.

Vo februári porušila parlamentné pravidlá, keď sa ukázalo, že ešte rok a pol po zvolení do parlamentu poberala naďalej tisíclibrový príspevok ako radná v Islingtone. V reakcii uviedla, že urobila chybu, ktorú ospravedlňovala pandémiou koronavírusu.

Začiatkom apríla sa Webbeová zase stala terčom posmeškov, keď na Twitteri zdieľala historickú mapu znázorňujúcu nadvládu európskych koloniálnych mocností v Afrike koncom 19. storočia. Tvrdila, že mapa je pred ľuďmi skrývaná, hoci je bežnou súčasťou britských učebných osnov.

V neposlednom rade treba pripomenúť dôvod, prečo ľavicovej političke pozastavili členstvo v Labour Party. Webbeová od novembra minulého roka čelí žalobe z obťažovania Michelle Merrittovej. Podľa obžaloby jej Webbeová viackrát telefonovala a najmenej v dvoch prípadoch sa jej vyhrážala. Súd s poslankyňou odročili na koniec apríla. Vinu 56-ročná politička popiera.


Ďalšie články