Hladomor našej doby

Škody po izraelskom leteckom útoku na Pásmo Gazy v meste Chán Júnis Palestínčania kráčajú cez zničené mesto Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. Foto: TASR/AP

V tohtotýždňovej úplne šokujúcej analýze expertov OSN sa odhaduje, že z 2,2 milióna Gazanov je v piatom, najhoršom stupni ohrozenia hladomorom („ľudia v katastrofálnom stave“) až 677-tisíc, a vo štvrtom stupni „núdze“, akomsi predpeklí, 876-tisíc . Najhoršia situácia zrejme panuje na severe Gazy, kde sa niektoré rodiny podľa sporadických správ, ktoré odtiaľ prenikajú hlavne do arabských médií, musia živiť trávou.

Vláda Benjamina Netanjahua, respektíve izraelská armáda, neurčito naznačuje, že humanitárne dodávky sa do Gazy nedostávajú preto, že azda ozbrojenci Hamasu strieľajú na posádky kamiónov. Alebo že z nejakého záhadného dôvodu tie kamióny plné potravín a nápojov, ktoré tiež podliehajú skaze, ešte na svojom území blokuje Egypt. To egyptské úrady rozhnevane popierajú. Stanica Al-Jazeera pred mesiacom zo satelitných a leteckých snímok odhadla, že v rade na egyptskej strane hraničného priechodu v Rafahu sa nakopilo do 2-tisíc kamiónov s pomocou.

Aj po tlaku na Izrael a istom uvoľnení režimu na hranici sa do pásma dostane len tretina až polovica kamiónov, ktoré zásobovali Gazu pred 7. októbrom.

Životné podmienky v pásme sa už vinou Izraela zhoršili natoľko, že o nich zrazu celkom ostro a naliehavo hovoria aj rôzni západní predstavitelia: „Je to neprijateľné, hlad sa tu používa ako zbraň vo vojne. Izrael provokuje hladomor,“ vyhlásil v pondelok vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Joseph Borrell.

Dokonca prezident Spojených štátov Joe Biden spriada plány nechať v Gaze postaviť plávajúci prístav pre príjem humanitárnej pomoci. USA nad Gazou symbolicky zhodili pár kontajnerov s jedlom, a pripojili sa tak k mnohým arabským krajinám, Francúzsku či Británii, ktoré letecký most pre Gazanov prevádzkujú už dlhšie obdobie.

„Pomoc na padákoch“ je však na tú armádu zúfalých hladných krkov zjavne neadekvátna a od Bidena, ktorý súbežne zásobuje zbraňami izraelskú armádu, je to pokrytectvo. Ale súčasne vidíme, že aj on si je vedomý otrasnej reality v teréne. Aj keby Izrael uvoľnil pozemné cesty pre kamióny a aj keby sa hladomor podarilo rýchlo odvrátiť, veľa ľudí sa bude s následkami podvýživy a hladovania stretávať celý život.

Niekedy nastávajú akési elementárne stavy núdze, v akých by držitelia rôznych názorov, napríklad na dlhý izraelsko-palestínsky konflikt, azda mohli zanechať svoje spory a tú vzniknutú elementárnu situáciu spoločne uznať. Najneskôr teraz nastáva v Gaze elementárny stav núdze a humanitárna katastrofa. To by neuznal len niekto, kto jednej zo strán sporu uprie ľudskú podstatu.

Text, ktorý je krátený, pôvodne publikovali na webe Echo24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články