Ochrnutý pacient si zahral šach: Vďaka mozgovému čipu od Muska ovláda počítačovú myš pomocou myšlienok

Prvý pacient s implantovaným mozgovým čipom spoločnosti Elona Muska hral online šach. Implantát od spoločnosti dostal v januári, teraz môže ovládať počítačovú myš pomocou svojich myšlienok.

„Operácia bola super jednoduchá,“ povedal Arbaugh vo videu vysielanom na Muskovej sociálnej sieti X, pričom hovoril o zákroku implantácie. „Z nemocnice ma prepustili doslova o deň neskôr. Nemám žiadne kognitívne poruchy.“

Noland Arbaugh, 29-ročný pacient, ktorý bol ochrnutý pod ramenom po nehode pri potápaní, si vďaka implantátu od spoločnosti Neauralink zahral šach na svojom notebooku. Pohyboval pritom kurzorom iba vôľou mysle.

„Stále je to na veľmi skorom stupni po implantácii a na strane Neuralinku aj na strane subjektu je potrebné sa ešte veľa učiť, aby sa maximalizovalo množstvo informácií na ovládanie, ktoré sa dá dosiahnuť,“ uviedol Kip Ludwig, bývalý programový riaditeľ pre neurónové inžinierstvo v americkom Národnom inštitúte zdravia.

(guardian, x)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac