Doma to už poznáte. Kalendár podujatí počas veľkonočných prázdnin

KOŠICE – Vychutnajte si pestrofarebný kalendár udalostí v Košiciach, ktorý zahŕňa rozmanité podujatia. Okrem toho sa dočítate o veľkonočných trhoch v Krakove a zaujímavých tradíciách v Španielsku, Spojených štátoch amerických a Nemecku.

trhy v krakowe Počas sviatkov jari môžete zavítať aj na veľkonočný jarmok k našim poľským susedom. Foto: karnet.krakowculture.pl

Buďte pripravení na dobrodružstvo a objavte kultúru a zábavu nielen v domácom prostredí, ale aj za hranicami Slovenska.

Expozícia bývalej krajskej väznice ŠtB


Dátum a čas: štvrtok, 28. 3. 2024, 8.00 hod.
Miesto: Pribinova 1, budova Štátnej vedeckej knižnice


Múzeum obetí komunizmu v Košiciach ponúka unikátnu expozíciu bývalej krajskej väznice ŠtB. Návštevníci majú možnosť nahliadnuť do temnej histórie politických väzňov.

Expozícia prezentuje tvrdé praktiky vypočúvania a nezákonnosti vykonávané na väzňoch počas komunistického režimu. Zážitková prehliadka zahŕňa ukážku 3D modelu väznice a zachovanú celu, ktorá približuje neľudské podmienky, v ktorých väzni žili.

Kurz pre deti zameraný na prácu s hlinou

Dátum a čas: štvrtok, 28. 3. 2024, 14.30 hod.
Miesto: Košice, Mäsiarska 52


ÚĽUV Košice organizuje kurz hrnčiarstva pre deti vo veku od 6 rokov. Naučia sa pracovať s hlinou vrátane modelovania a točenia na hrnčiarskom kruhu. Lekcie zahŕňajú aj zdobenie výrobkov pomocou engob a glazúr.

Kurz je určený nielen na získanie nových zručností, ale aj na rozvíjanie kreativity a fantázie detí.

Foto: akcnemamy.akcnezeny.sk

Veľkonočné trhy v Auparku a zdobenie medovníkov

Dátum a čas: pondelok, 28. 3. 2024, od 11.00 do 17.00 hod.
Miesto: Aupark Košice

Počas Veľkonočných trhov v Auparku sa môžete zúčastniť zábavného workshopu, na ktorom sa naučíte zdobiť veľkonočné medovníky. Buďte súčasťou tvorivého procesu a vytvorte si vlastné originálne veľkonočné dekorácie.

Najmenší sa môžu tešiť aj na veľkonočné maľovanie na tvár, maľovanky, či na veľkonočného maskota.

Výstava Slobodná škola očami detí

Dátum a čas: štvrtok, 28. 3. 2024, 16.00 hod.
Miesto: Výmenník – Važecká, Košice-Nad jazerom


Výstava je súčasťou podujatia Dni otvorených dverí Slobodnej demokratickej školy v Košiciach. Návštevníci majú možnosť nahliadnuť do školy očami jej žiakov a spoznať prístup k vzdelávaniu cez slobodnú hru a fantáziu. Okrem toho sú v rámci podujatia organizované rôzne aktivity a hry pre deti.

Výstava je otvorená pre verejnosť a je možné ju navštíviť v určených dňoch a časoch.

Workshop Súhvezdia a ich príbehy

Dátum a čas: sobota, 30. marec 2024, 15.00 hod.
Miesto: Steelpark – Park vedy, Kukučínova 2, Košice

Na astronomickom workshope budete mať príležitosť zistiť, ako sa delia súhvezdia, spoznáte aj tie menej známe a naučíte sa ich nájsť na nočnej oblohe. Okrem toho sa dozviete zaujímavosti z mytológie a histórie vzniku súhvezdí.

Foto: steelpark.sk

Všeobecná športová príprava pre deti

Dátum a čas: pondelok, 1. 4. 2024, 16.15 hod.
Miesto: Telocvičňa ZŠ Drábova, Košice-Sídlisko KVP

Program je zameraný na všeobecný rozvoj pohybových zručností detí vo veku 4 – 7 rokov. Športová príprava je realizovaná formou hravých aktivít v telocvični.

Cieľom programu je nielen posilniť fyzickú kondíciu detí, ale aj podporiť ich záujem o pohyb a športovanie. Tréningy sú vedené skúsenými trénermi a prispôsobené veku a schopnostiam detí.

Podujatia v zahraničí

Keďže doma to už na veľkonočné sviatky poznáte, môžete sa vybrať na výlet za zážitkami do zahraničia. Vyberte sa na miesta, kde vás šibači nenájdu a užite si atmosféru Veľkej noci za hranicami, vďaka čomu spoznáte nové zvyky a tradície.

Veľkonočné trhy v Krakove 2024

Miesto: Krakov, Poľsko
Trhy s veľkonočnými predmetmi a remeselnými výrobkami, sprevádzané gastro prevádzkami s poľskými špecialitami a prehliadkami ľudového umenia.

Foto: pik.krakow.pl

Vzdialenejšie možnosti trávenia Veľkej noci

Vzhľadom na veľkonočné sviatky sa môžete rozhodnúť pre výlet do zahraničia, napríklad do Španielska, kde môžete zažiť procesie v Seville, alebo veľkonočnú sobotu vo Valencii, kde domáci sviatky jari oslavujú veru netradičným spôsobom – vyhadzujú starý riad z balkónov.

Alternatívne môžete navštíviť Nemecko, kde je Veľká noc vizuálnym potešením so zaujímavými tradíciami ako maľovanie vajíčok a tradičná večerná vatra, v ktorej sa pália vianočné stromčeky.
Ak by ste si trúfli na výlet za veľkú mláku, v USA je typický Egg Hunt – čo v realite znamená, že rodičia ukrývajú čokoládové veľkonočné vajíčka v dome či okolí na záhrade a deti ich hľadajú a zbierajú.