Storočná kráľovná športov. Na oslave krstili knihu a film. Koho uviedli do siene slávy?

MARTIN – V priestoroch Spojenej školy sa v sobotu 6. apríla uskutočnila oslava 100. výročia martinskej atletiky. Pri tejto príležitosti krstili knihu, film, vyhlásili najlepších atlétov i trénerov a najväčšie osobnosti uviedli do siene slávy.

martinská atletika, OSLAVA Bývalé zverenkyne Pavla Slouku (v strede) ho na oslave prekvapili krásnou tortou. Lucia Hrivnák Klocová je vľavo. Foto: AK ZŤS Martin

Publikácia 100 rokov turčianskej atletiky pochádza z autorskej dielne Pavla Slouku a Mariána Kalabusa. Na 400 stranách zachytáva všetky míľniky kráľovnej športu v Turci, pričom prvé preteky na atletickej dráhe v Martine sa konali 20. mája 1923.

„Oproti predošlej knihe 90 rokov turčianskej atletiky, ktorá bola viac zameraná na text, je táto nová ku storočnici obohatená o väčší počet fotografií. Zároveň má publikácia väčší formát. Novinkou je tiež to, že v závere knihy je priložený USB kľúč, na ktorom sú doplňujúce údaje o martinskej atletike, najmä podrobné štatistiky aj ďalšie fotografie,“ spresnil pre Žilinský Štandard atletický funkcionár a člen AK ZŤS Martin Kalabus.

Pôsobivý je aj dokumentárny film Petra Janíka, ktorí si účastníci mohli na podujatí pozrieť. Takisto ponúka prierez celou storočnicou. Vo filme sú aj archívne zábery, rozhovory s úspešnými atlétmi, funkcionármi a ďalšími, ktorí sa podieľali na rozvoji atletiky v Turci.

Martinská atletika sa má čím pochváliť. Z jej radov vzišlo veľa úspešných športovcov, reprezentantov, účastníkov olympijských hier, majstrovstiev sveta či Európy. Napríklad Lucia Hrivnák Klocová, Štefan Balošák a Miroslav Vanko, ktorí boli protagonistami krstu na oslave jubilea. Krstilo sa tartanom.

„Teší ma, že záujem detí o atletiku sa zvyšuje, čomu prispieva aj to, že mesto Martin buduje športovú infraštruktúru. V našom klube trénujem najmladších žiakov, teda deti od 7 do 10 rokov. Svojich zverencov sa snažím správne nasmerovať a dať im všestranný športový základ, aby sa potom oni sami rozhodli, akou cestou sa vyberú. Hlavne, aby si vytvorili vzťah k športu a bavilo ich to,“ uviedla pre Žilinský Štandard Hrivnák Klocová.

V rámci podujatia, ktoré svojou osobnou účasťou podporili napríklad žilinská županka Erika Jurinová, primátor Martina Ján Danko, prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok, vyhlásili aj najlepších martinských atlétov aj trénerov storočia a najväčšie osobnosti uviedli do siene slávy.

Atlét storočia: 1. Lucia Hrivnák Klocová, 2. Miroslav Vanko, 3. Štefan Balošák, 4. Ivan Daniš, 5. Gabriela Gajanová, 6. Zuzana Zemková (Kupčoková), 7. Ľuboš Balošák, 8. Róbert Valiček, 9. Miroslav Hutter, 10. Soňa Husárová (Tomová).

Tréner storočia: 1. Pavel Slouka, 2. Valér Richter, 3. Vladimír Devátý, 4. Milan Nemček, 5. Koloman Granec.

Sieň slávy turčianskej atletiky (v abecednom poradí): Štefan Balošák, Ivan Daniš, Vladimír Devátý, Rudolf Honner, Lucia Hrivnák Klocová, Alexander Lilge, Milan Nemček, Valér Richter, Pavel Slouka, Miroslav Vanko.

„Martinská atletika má sľubnú perspektívu. Členská základňa nám rastie. Aktuálne máme vyše 220 pretekárov v mládežníckych kategóriách a niekoľko dospelých. Vďaka atletickému štadiónu so 400-metrovým osemdráhovým tartanovým oválom sa nám podmienky zlepšili. V súčasnosti sa v areáli buduje prvá časť krytej tribúny. Verím, že keď sa to dokončí, začne sa s výstavbou druhej časti. Ďakujeme mestu Martin za pomoc,“ povedal predseda AK ZŠ Martin Ján Gigac.

Ako dodal, bol by rád, keby na štadióne bol aj rozcvičovací tunel. V horizonte najbližších piatich až desiatich rokov by súčasťou areálu mohla byť aj rozcvičovacia 200-metrová dráha.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac