Košický samosprávny kraj pripravuje Župné dni 2024. Verí, že nezabudnuteľné

Župné dni/Zdroj: KSK Župné dni. Ilustračný obrázok. Foto: KSK

KOŠICE – Župné dni budú oslavovať rozmanitosť a bohatstvo Košického kraja prostredníctvom takmer mesačného festivalu plného kultúry, histórie a gastronómie. Bohatý program poteší návštevníkov aktivitami a podujatiami v rôznych častiach kraja.

Župné dni odštartuje oslava 100. výročia Košickej veľžupy. Slávnostné podujatie sa uskutoční 23. apríla, bude sa konať sviatočné zastupiteľstvo v Župnom dome na Hlavnej ulici v súčasnej Východoslovenskej galérii v Košiciach a nasledovať bude oceňovanie osobností KSK.

Organizátormi sú predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka, riaditeľ Východoslovenského múzea Dominik Béreš a vedúca komunikačno-marketingového oddelenia KSK Jana Kozmonová.

TK Župné dni 2024. Foto: Redakcia

„Župné dni sú pre nás príležitosťou predstaviť bohatstvo a rozmanitosť Košického kraja,“ uviedol Trnka. „Veríme, že potešia nielen miestnych obyvateľov, ale aj návštevníkov z rôznych častí Slovenska. Sme hrdí na to, čo sme dosiahli a tešíme sa na to, čo nás ešte čaká.“

Každá časť kraja ukáže svoju jedinečnosť

Župné dni sa začnú v Rožňave (22. – 26. apríla), pokračovať budú v Spišskej Novej Vsi (29. – 3. mája), v Michalovciach (6. – 10. mája) a končiť budú v Košiciach (14. – 17. mája).

„Župné dni nebudú len zábavou, ale aj príležitosťou prezentovať jedinečné aspekty každého regiónu Košického kraja,“ povedal Trnka.

Každé mestečko predstaví svoju unikátnu podtému. V Rožňave budú oceňovať remeselníkov, v Spišskej Novej Vsi predstavia krajského maskota – sokola rároha, v Michalovciach pokrstia knihu Sto chutí košického kraja s výbornými receptmi a v Košiciach sa bude prezentovať kniha o KSK, na ktorej pracovali viac ako tri roky.

Župné dni. Foto: KSK

Župné dni budú zamerané na dve oblasti

Prvou je enviro oblasť. KSK má viacero zelených projektov, ktoré sa realizujú, alebo budú realizovať. Druhou je gastro oblasť. Tá si zasluhuje špeciálnu pozornosť. „Aj keď Košický kraj nie je taký veľký, ako iné regióny, nie je jednoliaty, nie je jednofarebný a nie je jednochuťový. Chceme ukázať bohatosť gastra na území KSK,“ podotkol predseda.

Program pre najmenších aj najstarších

V každom župnom mestečku bude pripravený program pre všetky vekové kategórie, vrátane výnimočných aktivít a vystúpení známych osobností. Tešiť sa môžete na KSK zónu, detskú či eko zónu, relax zónu a v neposlednom rade gastro zónu.

Hudobný program privíta umelcov ako sú No name, Adam Ďurica, Majk Spirit, Peter Bič Projekt, Kali, Peter Pann, Štefan Štec a Fajta. Okrem toho sa môžu návštevníci tešiť aj na živé sochy a hry.

Župné dni. Foto: KSK

Mnoho dôvodov na organizovanie

„KSK má široký záber – rôznorodé činnosti a oblasti, v ktorých pôsobíme a vykonávame naše kompetencie. Preto sme považovali za potrebné predstaviť činnosti a organizácie nášho kraja. Touto rozmanitosťou nielen napĺňame naše poslanie a výkon kompetencií, ale aj reprezentujeme to, aký východ Slovenska je. Žijú tu rôzne skupiny ľudí a pôsobia v rôznych oblastiach. Napriek tomu počúvame, že tu toho veľa nie je. Ale už len podľa našich aktivít je zrejmé, že máme rozmanitý kraj, vďaka ktorému pomáhame zlepšovať kvalitu života občanov a ich životnú úroveň,“ opísal podstatu akcie Trnka.

Župné dni. Ilustračné foto: KSK


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...