Východ Slovenska opäť osvietila polárna žiara

Polárna žiara Foto: Dominik Cenkner Polárna žiara Foto: Dominik Cenkner

PREŠOV – Piatkový večer (19. 4.) priniesol na slovenské nebo viac ako len očakávané zrážky. Nad krajinou sa totiž po čase opäť objavila polárna žiara a obyvatelia tak mohli vidieť svetelné divadlo.

Piatkový večer bol poznačený pomerne výraznými zrážkami, ktoré zasiahli väčšinu západného a stredného Slovenska. Práve v týchto oblastiach pršalo, a dokonca na niektorých miestach aj snežilo. Avšak nad východným Slovenskom sa zázračne vyjasnilo a obloha bola relatívne bez oblakov, čo vytvorilo ideálne podmienky na pozorovanie polárnej žiary.

Polárna žiara nad Popročom Foto: Martina Dzureňová

Šťastie mali obyvatelia východného Slovenska

Predpovedné modely naznačovali možnosť výskytu polárnej žiary už v podvečerných hodinách, avšak situácia bola veľmi neistá kvôli prevažujúcej oblačnosti a rozpoltenosti v meteorologických ukazovateľoch. Napriek tomu sa polárna žiara predsa len nad naším územím objavila. Obzvlášť šťastní boli obyvatelia východného Slovenska, kde bola oblačnosť minimálna, a tak si mohli vychutnať toto krásne nebeské divadlo.

Polárnu žiaru zachytili webkamery v rôznych častiach krajiny, napríklad v obciach Stanča a Debraď v okolí Trebišova a Košíc. Vo viacerých ďalších lokalitách, ako napríklad Prešov, Plechotice, či Poproč, ju zachytili aj samotní obyvatelia.

Čo je to polárna žiara?

Polárna žiara, známa aj ako aurora borealis, je fascinujúci prírodný fenomén, ktorý láka pozorovateľov z celého sveta. Vyskytuje sa prevažne v arktických a subarktických oblastiach, no občas sa objaví aj nad územím Slovenska, čím ponúka úžasnú možnosť nahliadnuť do krás prírody a vesmíru.

Tento jav vzniká zrážkou nabitých častíc zo slnečného vetra s molekulami a atómami v hornej vrstve atmosféry Zeme. Pri deexcitácii atómov a molekúl sa uvoľňuje energia vo forme svetla, čím vzniká polárna žiara, ktorá svojimi farebnými lúčmi oslní každého, kto ju má možnosť pozorovať.

(iMeteo)


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...