Prešovskí hasiči oslavujú sto rokov od svojho založenia. Pre ľudí pripravili bohatý program

Veliteľstvo OHJ č. 35, 8.12.1932 Veliteľstvo OHJ v Prešove č. 35, 8. 12. 1932. Foto: Krajské múzeum v Prešove

PREŠOV – Hasiči oslávia 100. výročie založenia Okresnej hasičskej jednoty v Prešove č. 35. Túto významnú udalosť si pripomenú 5. mája 2024 od 11.00 hod. na námestí pred Konkatedrálou svätého Mikuláša. 

Po skončení prvej svetovej vojny a rozpade monarchie nastal zároveň aj zánik bývalej okresnej a župnej hasičskej jednoty, ako aj Uhorského krajinského hasičského zväzu. Nové možnosti na činnosť slovenského hasičstva vznikli až založením Zemskej hasičskej jednoty (ZHJ) na Slovensku 6. augusta 1922.

V organizačnej štruktúre (ZHJ) zohrávali dôležitú úlohu okresné hasičské jednoty (OHJ), ktoré dostávali svoje poradové číslo podľa dátumu vzniku. Zo 79 OHJ na Slovensku, ktoré sa formovali v rokoch 1923 – 1931, prešovská OHJ vznikla 5. mája 1924 ako tridsiata piata. Jej cieľom bolo rozšíriť sieť dobrovoľnej hasičskej ochrany na územie celého okresu, organizovať výcviky a školenia novozriadených hasičských zborov a samaritánskych družstiev.

OHJ bola zároveň odborným garantom pri postupnej motorizácii a modernizácii hasičskej techniky v okrese. Jej čelní funkcionári, poprední prešovskí hasiči, zastávali aj významné funkcie v strešnej celoslovenskej národnej hasičskej organizácii. Veliteľom OHJ v Prešove č. 35 v rokoch 1924 – 1928 bol Ján Kapralčík, 1928 – 1935 Július Fekete-Čiernohorský, 1935 – 1940 Vavro Výplet a v rokoch 1940 – 1951 Rudolf Kapala.

„Počas trvania medzivojnovej Československej republiky i slovenského štátu hasiči pôsobili ako apolitická organizácia. Účinkovanie Okresnej hasičskej jednoty v Prešove č. 35 malo zásadný význam nielen na vznik a fungovanie vidieckych zborov, ale aj na formovanie prešovského dobrovoľného hasičského zboru (DHZ), ktorý mal plniť funkciu vzorového DHZ,“ vysvetľuje Igor Lazorík, odborný pracovník Krajského múzea v Prešove.

Prešovskej OHJ č. 35 zároveň pripadla dôležitá úloha pri príprave veliteľských kádrov. Išlo najmä o spomenuté kurzy a školenia, a to veliteľov, ich zástupcov, strojníkov, tajomníkov, dozorcov majetku, trubačov a ďalších činovníkov. Jednota každoročne organizovala obvodové cvičenia za účasti pozvaných dobrovoľných hasičských zborov z prešovského okresu aj susedných okresov. Okrem takýchto cvičení usporadúvala aj Hasičské dni – podujatia zamerané na propagáciu dobrovoľného hasičstva.

„Veliteľstvo OHJ venovalo pozornosť aj vzdelávacej činnosti. V roku 1942 bolo hasičom okresu prednesených 260 prednášok z požiarno-policajného odboru. V roku 1941 OHJ v Prešove č. 35 združovala 113 hasičských zborov s 2 013 členmi, z toho 252 samaritánov a 29 čestných, podporujúcich a zakladajúcich členov,“ dodáva pre Prešovský Štandard I. Lazorík.

Okrúhle 100. výročie vzniku dnešnej Dobrovoľnej požiarnej ochrany (DPO) v Prešove č. 35 bude v tomto roku spojené s oslavami sviatku svätého Floriána, patróna hasičov. Podujatie sa začne o 11.00 hod. prehliadkou vystavenej historickej aj súčasnej hasičskej techniky a spanilou jazdou mestom.

Program vyvrcholí o 15. hodine slávnostnou svätou omšou v Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove pri príležitosti sviatku svätého Floriána, ktorú bude celebrovať košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober. Zúčastní sa na nej aj prešovský arcibiskup metropolita vladyka Jonáš Maxim a tajomník biskupa Východného dištriktu ECAV na Slovensku Marek Cingeľ. Na tejto svätej omši bude požehnaná aj slávnostná zástava Územnej organizácie DPO Prešov. 

Prešovčania sa môžu tešiť na ukážky práce hasičov, ako aj na oceňovanie dobrovoľných aj štátnych hasičov o 17.00 hod. pred mestským úradom Prešov. Pripravený je takisto pestrý program pre deti. 

Krajské múzeum v Prešove, tak ako každý rok počas sviatku svätého Floriána, organizuje deň otvorených dverí do hasičskej expozície, ktorý sa uskutoční v piatok 3. mája 2024 od 11.00 do 14.00 hod.

„Pre širokú verejnosť sú pripravené komentované prehliadky, možnosť vyskúšať si hasičskú striekačku, interaktívne hry pre najmenších a statické ukážky hasičskej techniky. Vstup do expozície bude počas celého dňa zdarma,“ približuje podujatie I. Lazorík.

Iniciátorom vytvorenia hasičskej expozície v prešovskom múzeu bol Pavol Košík, dlhoročný veliteľ dobrovoľných hasičov v Prešove a zanietený zberateľ artefaktov s touto tematikou.

Organizátorom podujatia k 100. výročiu založenia DPO v Prešove č. 35 je Územná organizácia Dobrovoľnej požiarnej ochrany Prešov v spolupráci s Krajským aj Okresným riaditeľstvom HaZZ Prešov, Krajským múzeom v Prešove a mestom Prešov. Podujatie sa uskutoční pod záštitou primátora mesta Prešov Františka Oľhu.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac