Vstup Korčoka do politiky v prieskume odmietla väčšina Slovákov. Čo na to Čaputová

korčok_čaputová Na snímke Ivan Korčok si preberá z rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej ďakovnú medailu 30. apríla 2024 v Bratislave. Foto: Pavol Zachar/TASR

Vstup neúspešného prezidentského kandidáta Ivana Korčoka do straníckej politiky si želá iba približne tretina Slovákov. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry Focus pre reláciu Na telo TV Markíza.

V odpovedi 15 percent respondentov uviedlo, že Korčok by mal vstúpiť do straníckej politiky tým, že založí vlastnú stranu, zatiaľ čo 20 percent odvetilo, že exminister by mal vstúpiť do už existujúceho subjektu.

Naopak, 53 percent opýtaných Slovákov uviedlo, že niekdajší diplomat by do straníckej politiky vstúpiť nemal.

Najmenšiu množinu, 12 percent, tvoria respondenti, ktorí na otázku o vstupe Korčoka do straníckej politiky nevedeli odpovedať.

Najväčšiu podporu tejto myšlienke vyjadrili voliči strán SaS, PS a Slovensko. Naopak, najmenšiu voliči Smeru, Hlasu a SNS, teda súčasnej vládnej koalície.

Prieskum, ktorého výsledky zverejnili naživo v nedeľu, realizovali v rozmedzí 17. až 24. apríla na vzorke 1017 respondentov.

Foto: Reprofoto Markíza

PS, SaS či Demokrati?

Je známe, že Korčok je v súčasnosti v kontakte s predsedom SaS Branislavom Gröhlingom a lídrom PS Michalom Šimečkom. Dvere má otvorené aj v strane Demokrati, pričom jej predseda Jaroslav Naď povedal, že by si ho vedel predstaviť ako predsedu strany.

„Mám chuť pôsobiť vo verejnom priestore, a to je vlastne politika,“ vyhlásil v apríli samotný Korčok s tým, že dennodenne dostáva nejaké ponuky.

„Som presvedčený, že veľké rozhodnutia, ktoré človek urobí, vyžadujú čas. Potrebujem čas na to, aby som sebe zodpovedal otázku, akú chcem zohrať úlohu. Môžem povedať, že so svojimi hlasmi a obrovskou podporou naložím tak, aby sa Slovensko dostalo dopredu,“ povedal Korčok na adresu svojho ďalšieho možného pôsobenia v politike.

Foto: Reprofoto Markíza

Čaputová tvrdí, že môže byť užitočný

K možnosti účasti Korčoka v straníckom ringu sa vyjadrila aj dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá bola v relácii Markízy hostkou. „Mám pocit, že má chuť sa realizovať v politickom priestore,“ povedala s tým, že je skúseným človekom a diplomatom.

„Myslím si, že takto šikovný a talentovaný človek do politického priestoru môže byť užitočný,“ uviedla politička, ktorá Korčoka podporila v prezidentskej kampani.

Hlava štátu sa tiež vyjadrila, že svoje rozhodnutie nekandidovať spätne neoľutovala a zdôraznila, že malo hlboké príčiny. „Musela som sa rozhodnúť na základe iných okolností rok dozadu,“ doplnila.

Prezidentka skonštatovala, že ona sa do straníckej politiky nechystá, no priznala, že najbližšie jej je opozičné Progresívne Slovensko (PS), strana, z ktorej sama vzišla. Svoju pracovnú budúcnosť viac komentovať nechcela.

Čaputová tým reagovala na skoršie slová premiéra Roberta Fica (Smer), podľa ktorého sa chce v budúcnosti uchádzať o post predsedníčky progresívcov.


Ďalšie články