Do sfušovaných križovatiek pôjdu ďalšie státisíce eur. Omaľovánky však nahradia trvalým riešením

BRATISLAVA – Po tom, ako magistrát ešte minulý rok dostal oprávnenú kritiku zo strany odborníkov, ale aj laickej verejnosti, za zmeny súvisiace s reorganizáciou dopravy na križovatkách pri Mýtnej a Vazovovej ulici a rovnako tak na Mudroňovej ulici, rozhodlo sa vedenie mesta pristúpiť k trvalým úpravám. Tie si vyžiadajú aj značné investície.

Vazovova ulica Zelenobiele stĺpiky na križovatke Mýtna a Vazovova stáli niekoľko tisíc eur. Foto: Matúš Vallo má rád Bratislavu/FB

Vedenie Bratislavy už nechce byť zrejme svojim obyvateľom až tak na smiech. Pomaľované časti vozovky a husto osadené plastové stĺpiky, ktoré mali byť zárukou bezpečnejšej ulice pre deti, totiž pozdvihli kútiky úst nejedného Bratislavčana, ale aj návštevníka nášho mesta. 

A aj samotný primátor Matúš Vallo viackrát priznal, že realizácia projektu Mesto pre deti z dielne Metropolitného inštitútu Bratislava sa úplne nevydarila a pri týchto križovatkách sa stala predmetom oprávnej kritiky. 

Úmysel bol, samozrejme, dobrý. Zvyšovanie bezpečnosti pri školách má byť určite prioritou dopravných opatrení a politikou vedenia nášho hlavného mesta. Riešenie, v podobe vyfarbených herných prvkov na vozovke, pod ktoré sa odmietli podpísať aj dopravní policajti z Krajského dopravného inšpektorátu, sa ale úplne minulo účinku. Veď ktorý rodič by aj poslal svoje dieťa, aby sa hralo na ceste uprostred frekventovaných ulíc a skákalo takzvanú škôlku? Žiaden.

A s pochopením sa nestretlo ani zrušenie veľkého počtu parkovacích miest, ktoré v týchto častiach chýbajú. Tak pre návštevníkov polikliniky na Mýtnej ulici, ako aj pre rodičov detí oboch základných škôl. Odborníkov z MIBu to ale príliš nezaujímalo.

Posmech však bol natoľko veľký, že aj magistrát musel priznať porážku a začal komunikovať, že ide len o dočasné riešenie, ktoré sa bude upravovať. Vallo to uviedol ešte koncom novembra na verejnej prezentácii svojich „úspechov“ v Starej tržnici, keď predstavil aj plánované zmeny. Tie sa mali udiať podľa jeho slov v najbližšom čase. Že to však bude trvať skoro trištvrte roka, vtedy nikomu nenapadlo.

Ale dočkali sme sa, hoci zatiaľ len v podobe obrázkov a vizualizácií. Tie predstavil verejnosti samotný primátor na svojej sociálnej sieti. V reakcii uviedol, že podobné postupy sa uplatňujú v mestách po celom svete a že priestor vymaľovaný farbou a ohraničený plastovými stĺpikmi bol iba vedľajším produktom a určite nemal byť braný ako priestor na hranie tak, ako niektorí tvrdili. 

Možno mal na mysli aj nás v Štandarde, ktorí sme tento postup MIBu a magistrátu viackrát kritizovali. Ani po jeho vysvetleniach sa ale nevieme ubrániť dojmu, že rôzne hadíky na skákanie či kresby s piškvorkami, ba dokonca pingpongový stôl predsa len na hranie slúžiť mali a že primátor len odvádza pozornosť od zlyhania svojich spolupracovníkov.  

Dobrou správou však je, že trvalá zmena sa naozaj blíži a k jej realizácii by mal magistrát pristúpiť už počas letných prázdnin. Na oboch miestach by tak mali omaľovánky nahradiť dláždené koridory pre peších oddelené od cesty zelenými pásmi a obrubníkmi. Zároveň by tu mali na miestach, kde bol pôvodne asfalt, pribudnúť okrem zelene aj stromy, lavičky a nové stojany na bicykle. Vzniknúť by mali aj nové parkovacie miesta, ktoré by mali zlepšiť obsluhu daného priestoru. 

Trochu horšou správou je ale cena, koľko to bude nakoniec zrejme stáť. Pôvodné riešenia predsa len tiež stáli niekoľko desiatok tisíc, no boli financované z detského fondu OSN, známeho pod skratkou UNICEF. 

Na presnú sumu za avizované zmeny a stavebné úpravy ulíc si zrejme budeme musieť ešte počkať. Momentálne totiž podľa vyjadrení z magistrátu ešte len prebieha dopracovanie projektovej dokumentácie na strane MIBu, na základe ktorej bude magistrát vedieť presne špecifikovať náklady. 

Na základe prvotných odhadov však je v rozpočte alokovaných na realizáciu akcie Mesta pre deti na Vazovovej ulici 250-tisíc eur a na realizáciu zmien na Mudroňovej ulici až 450-tisíc eur. 

Suma sumárum nové trvalé riešenia zmien organizácie dopravy na dvoch staromestských križovatkách budú Bratislavu stáť 700-tisíc eur. No a poučení z rôznych investičných akcií realizovaných odborníkmi z MIBu, či magistrátu môžeme zrejme s pokojom predpovedať, že to bude zrejme aj viac. 

Prekvapení? My až tak nie.