Kedy cyklisti prevetrajú svoje tátoše na cyklotrase z Lipovca do Krpelian?

cyklotrasa Jednou z priorít Žilinskej župy je rozvoj cyklodopravy. Foto: ŽSK

ŽILINA – Žilinský samosprávny kraj pokračuje v rozširovaní cyklistickej infraštruktúry na svojom území. Rozpracovaných je viacero projektov a novej cyklotrasy sa dočká aj Turiec.

Najskôr však budú realizovať projekty, ktorú sú najlepšie pripravené. Už tento rok by mohli začať budovať 12-kilometrový úsek od hranice ŽSK so TSK cez Bytču do Kotešovej a 2-kilometrový úsek Varín – Nezbudská Lúčka.

Ako to vyzerá s plánovaným úsekom Lipovec – Turany, ktorý je z týchto troch najmenej technicky náročný a kde je odhadovaný rozpočet 5 miliónov eur?

„Na Vážsku cyklotrasu v úseku Lipovec – Krpeľany je vydané právoplatné územné rozhodnutie, ukončuje sa projektová dokumentácia na stavebné povolenie a prebieha majetkovoprávne usporiadanie pozemkov. Úsek má dĺžku približne 14 km,“ uviedol pre Žilinský Štandard vedúci oddelenia cyklodopravy Žilinskej župy Peter Mráz.

Cyklonadšencov zaujíma tiež to, kedy začnú stavať a koľko by to malo trvať. „V prípade, že nedôjde k zásadným problémom počas vybavovania stavebného povolenia a ak sa na tento úsek nájdu finančné prostriedky z fondov EÚ, bolo by to možné začať realizovať už v druhej polovici budúceho roku. Dĺžka realizácie sa odhaduje na jeden rok,“ dodal Mráz.

Menej už milovníkov jazdy na dvojkolesových tátošoch z Turca poteší skutočnosť, že na najdôležitejšom úseku Vážskej cyklomagistrály z Nezbudskej Lúčky do Lipovca stále ešte iba prebieha inžinierska činnosť, teda pripomienkovanie a dopracovanie všetkých pripomienok dotknutých subjektov do projektovej dokumentácie. Štart stavby tejto cyklotrasy s odhadovaným rozpočtom okolo 12 miliónov eur je momentálne v nedohľadne.

Naopak, Turčania, ale nielen oni, privítali, že aj tohto roku jazdia cyklobusy (túto službu ponúka župa v regiónoch viacerými smermi), vďaka ktorým sa môžu presunúť do vzdialenejších lokalít a potom v sedle svojho bicykla spoznávať krásy Žilinského kraja.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...