Kedy cyklisti prevetrajú svoje tátoše na cyklotrase z Lipovca do Krpelian?

ŽILINA – Žilinský samosprávny kraj pokračuje v rozširovaní cyklistickej infraštruktúry na svojom území. Rozpracovaných je viacero projektov a novej cyklotrasy sa dočká aj Turiec.

cyklotrasa Jednou z priorít Žilinskej župy je rozvoj cyklodopravy. Foto: ŽSK

Najskôr však budú realizovať projekty, ktorú sú najlepšie pripravené. Už tento rok by mohli začať budovať 12-kilometrový úsek od hranice ŽSK so TSK cez Bytču do Kotešovej a 2-kilometrový úsek Varín – Nezbudská Lúčka.

Ako to vyzerá s plánovaným úsekom Lipovec – Turany, ktorý je z týchto troch najmenej technicky náročný a kde je odhadovaný rozpočet 5 miliónov eur?

„Na Vážsku cyklotrasu v úseku Lipovec – Krpeľany je vydané právoplatné územné rozhodnutie, ukončuje sa projektová dokumentácia na stavebné povolenie a prebieha majetkovoprávne usporiadanie pozemkov. Úsek má dĺžku približne 14 km,“ uviedol pre Žilinský Štandard vedúci oddelenia cyklodopravy Žilinskej župy Peter Mráz.

Cyklonadšencov zaujíma tiež to, kedy začnú stavať a koľko by to malo trvať. „V prípade, že nedôjde k zásadným problémom počas vybavovania stavebného povolenia a ak sa na tento úsek nájdu finančné prostriedky z fondov EÚ, bolo by to možné začať realizovať už v druhej polovici budúceho roku. Dĺžka realizácie sa odhaduje na jeden rok,“ dodal Mráz.

Menej už milovníkov jazdy na dvojkolesových tátošoch z Turca poteší skutočnosť, že na najdôležitejšom úseku Vážskej cyklomagistrály z Nezbudskej Lúčky do Lipovca stále ešte iba prebieha inžinierska činnosť, teda pripomienkovanie a dopracovanie všetkých pripomienok dotknutých subjektov do projektovej dokumentácie. Štart stavby tejto cyklotrasy s odhadovaným rozpočtom okolo 12 miliónov eur je momentálne v nedohľadne.

Naopak, Turčania, ale nielen oni, privítali, že aj tohto roku jazdia cyklobusy (túto službu ponúka župa v regiónoch viacerými smermi), vďaka ktorým sa môžu presunúť do vzdialenejších lokalít a potom v sedle svojho bicykla spoznávať krásy Žilinského kraja.


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok