Branci sú minulosť. Atentátnik podporoval Čaputovú a Ukrajinu, odsudzoval Trumpa a Fica

64599713_2257738857646375_8949872389211029504_n Atentátnik Juraj Cintula. Foto: Facebook/Literárny klub Dúha

Atentátnik Juraj Cintula, ktorý sa v stredu v Handlovej pokúsil siahnuť na život slovenského predsedu vlády Roberta Fica, v posledných rokoch podľa otvorených zdrojov výrazne sympatizoval s liberalizmom a jeho predstaviteľmi. Jeho medializovaný príklon k opačnému zmýšľaniu je dávnou minulosťou. Po streľbe sa napokon sám priznal, že útočil pre nesúhlas s vládnou politikou.

Takmer bezprostredne po zverejnení mena strojcu atentátu na premiéra Roberta Fica sa v mnohých liberálnych médiách začali objavovať texty odvádzajúce pozornosť od toho, čo strelca skutočne zradikalizovalo a motivovalo.

Denník N uverejnil článok, v ktorého samotnom nadpise zdôraznil, že Juraj Cintula sa stretával s polovojenským hnutím Slovenskí branci a písal o bezočivých cigánoch.

Časopis .týždeň zas napísal, že tento amatérsky spisovateľ je „protirómsky rasista“, spomenul jeho aktivity v Matici slovenskej a v spomínaných Slovenských brancoch.

Portál Refresher sa pochválil tým, že si dal námahu prečítať jeho knihu Efata: o Cigánoch a Rómoch (2015). V nadpise k článku Refresher zdôraznil, že Cintula súhlasil s lídrom ĽSNS Marianom Kotlebom a zastával sa masového vraha z bratislavskej Devínskej Novej Vsi Ľubomíra Harmana.

Kľúčové sú posledné roky

Tieto informácie sú vo svojej podstate správne, no autori textov ignorujú zásadný myšlienkový prerod Cintulu, ktorý možno datovať približne do roku 2016, a vytvárajú iba polovičný obraz ignorujúci chronológiu.

Zmeny v uvažovaní atentátnika možno presne odsledovať už len na facebookovej stránke Hnutie proti násiliu, ktorého vznik strelec z Handlovej inicioval práve v tomto roku. Na tejto stránke je Cintula uvedený ako kontaktná osoba a pod mnohé príspevky sa aj priamo podpísal.

Cintula v roku 2017 zdieľal odkaz na už neexistujúci článok na webe beznasilia.com, podľa ktorého „Slovákov znepokojuje nástup a rozširovanie extrémizmu“.

Vo februári roku 2018 na stránke hnutia zverejnil stručný status v znení: „my sme demokracia, my sme les“, zrejme v odozve na rovnomennú ekologickú iniciatívu My sme les, o ktorej sa v tom čase výrazne hovorilo.

V roku 2019 sa priznal, že mu pokazila náladu správa od jeho manželky, podľa ktorej bol vtedajší republikánsky prezident USA Donald Trump vo výbornom zdravotnom stave. Následne ho označil za „šaša,“ ktorého „arogancia“ nemá hranice.

Neskôr vo februári rovnakého roka napísal odkaz „volím Zuzanu Čaputovú“. Ten zaznel asi dva týždne pred prezidentskými voľbami. Ich prvé kolo sa uskutočnilo 16. marca, druhé 30. marca 2019. Čaputová v nich zdolala eurokomisára Maroša Šefčoviča.

Zhruba týždeň pred voľbami skonštatoval: „Zuzana Čaputová nám ponúka nový druh politiky. Je to politika pre všetkých“.

„Fašizmus je nádor, ale dá sa liečiť,“ možno sa dočítať v strohom príspevku z 10. apríla 2019.

„Militanti nazvali zodpovedných ľudí slniečkármi,“ posťažoval sa v rovnakom roku 2019. Naznačil tiež svoj príklon k akémusi utopistickému ateistickému globalizmu, keďže sníval o mierovom vesmíre „bez rasy, viery, národa“.

Takmer dva mesiace po začiatku ozbrojenej agresie Ruska proti Ukrajine spochybnil koncepciu slovanského bratstva. „Aké slovanské bratstvo? Je len agresor a napadnutý,“ napísal.

Proti premiérovi sa postavil aj v uliciach

Cintula sa zrejme objavil aj na protivládnom opozičnom proteste proti novele Trestného zákona zo 7. februára 2024, no Štandard zhodu podobizní stopercentne potvrdiť nevie.

Len niekoľko týždňov pred atentátom, 24. apríla 2024, sa Cintula objavil medzi účastníkmi malého protestu v Dolnej Krupej, ktorý sa uskutočnil v reakcii na výjazdové rokovanie Ficovej vlády v tejto západoslovenskej dedine. V rukách držal transparent s kompasom, podľa ktorého z východu prichádza „vojna a chudoba“ a zo západu „mier a prosperita“.

Posun vo svetonázore Cintulu potvrdil aj jeho sused. „Sem-tam sme sa stretli. Mali sme takú debatu ohľadom politiky, ja som zástancom strany smerom na Rusko, on bol proti Rusku. Povedali sme si svoje názory a tým to zhaslo,“ vyjadril sa sused pre TV Markíza.

Napokon, Cintula sa len niekoľko desiatok minút po streľbe priznal, že k činu ho dohnali zmeny Ficovej vlády v oblasti médií a súdnictva. Konkrétne sa vyjadril: „Prečo je RTVS napádaná? Mazák je prečo vyhodený z funkcie?“.

Muž sa podľa TV Markíza v súčasnosti nachádza v cele Národnej kriminálnej agentúry v Nitre. Doplnila, že 71-ročný dôchodca údajne povedal, že je hrdý na to, čo urobil. Za skutok mu podľa Markízy hrozí 25 rokov až doživotie vo väzení.

Rozhodnutie zaútočiť na predsedu vlády sa u neho zrodilo krátko po prezidentských voľbách v apríli, v ktorých triumfoval Ficov koaličný partner Peter Pellegrini (Hlas).

Matica slovenská: V minulosti proti nám vystupoval

Matica slovenská sa vo svojom vyhlásení dôrazne ohradila voči špekuláciám a klamstvám, ktoré o nej v súvislosti s údajným členstvom atentátnika Juraja Cintulu v Matici slovenskej, šíria viaceré liberálno-progresívne internetové novinové portály. „Juraj Cintula nie je členom Matice slovenskej, dokonca v minulosti ostro vystupoval proti samotnej ustanovizni a jej vedeniu,“ zdôrazňuje predsedníctvo Matice slovenskej.

Atentát na premiéra Fica mal podľa názoru ustanovizne jednoznačne politickú motiváciu. „Je zrejmé, že mediálne vykresľovanie Cintulu ako fanúšika pronárodných síl je absurdné,“ píše v stanovisku Matica slovenská.

Súčasne žiada médiá, aby boli vo svojich tvrdeniach opatrné, pretože svojimi špekuláciami a klamstvami (…) vedome prispievajú k ďalšej polarizácii už aj tak dosť rozštiepenej slovenskej spoločnosti. „Zároveň chceme zdôrazniť, že pri akomkoľvek ďalšom ohováraní Matice slovenskej a poškodzovaní jej dobrého mena podnikneme náležité právne kroky.“


Ďalšie články