Bývalý šéf brancov o Cintulovi: Bol som s ním pol hodinu. Je jednoduché hodiť to na nás

1bfcb7c6-3834-4ccc-9356-28b60b87a908 Peter Švrček. Foto: Archív Petra Švrčeka

Zo spájania Slovenských brancov s atentátnikom Jurajom Cintulom je bývalý líder tejto polovojenskej skupiny v šoku. Údajne sa s ním stretol iba na tridsať minút pred vyše ôsmimi rokmi. Informácie, ktoré sú podsúvané v médiách, označil za klamlivé. Štandard sa rozprával s Petrom Švrčekom, bývalým šéfom Slovenských brancov.

Oprava: Informácia, že Peter Švrček je dnes šéfom organizácie Zbor Dobrovoľník bola omyl. Za chybu sa ospravedlňujeme.

Jeden z prvých obrazov, ktoré sa na verejnosti objavili po odhalení identity strojcu atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer), bola snímka 71-ročného strelca Juraja Cintulu na zhromaždení Slovenských brancov v roku 2016.

Fotografiu Cintulu po boku členov tejto – medzičasom už zaniknutej – polovojenskej skupiny zverejnili viaceré slovenské médiá bez širšieho kontextu a vyjadrenia protistrany. Dostala sa aj do pozornosti médií v zahraničí.

V mnohých pozorovateľoch podľa komentárov na sociálnych sieťach vyvolala snímka dojem, že Cintula je (prípadne bol) s brancami intenzívnejšie spojený, alebo, že ho radikalizovalo práve ich svetonázorové prostredie.

Štandard v skôr publikovanom stredajšom texte preukázal, že pravda je diametrálne odlišná a že Cintula v ostatných zhruba siedmich rokoch prešiel výrazným myšlienkovým prerodom a inklinoval k liberalizmu a jeho predstaviteľom.

Samotné rozhodnutie zaútočiť na predsedu vlády sa u neho zrodilo krátko po prezidentských voľbách minulý mesiac, v ktorých triumfoval Ficov koaličný partner Peter Pellegrini. Predtým sa osobne zúčastnil protestov proti vláde.

Štandard sa telefonicky spojil s bývalým šéfom Slovenských brancov Petrom Švrčekom. Pýtali sme sa ho nielen na samotné stretnutie, ale aj na širšie okolnosti.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami