Kauza vraždy manžela je na konci. Kateryna dostala prísnejší trest

TRENČÍN – Po dvoch mesiacoch sa pred súd opäť postavila Ukrajinka Kateryna B., ktorá má na svedomí vraždu svojho manžela Sergija. Kým v polovici marca si na Okresnom súde v Trenčíne vypočula prvostupňový rozsudok, ktorý nebol právoplatný, dnešný verdikt Krajského súdu v Trenčíne už bol pre ňu definitívny. A nepotešil ju, keďže bol podstatne prísnejší.

Kateryna si dnes prišla na Krajský súd v Trenčíne vypočuť už definitívny rozsudok. Foto: PČ Kateryna si dnes prišla na Krajský súd v Trenčíne vypočuť už definitívny rozsudok. Foto: PČ


Tragédia sa odohrala koncom januára minulého roka v Novej Dubnici v jednom z bytov v Sade Duklianskych hrdinov, ktorý mala ukrajinská rodina prenajatý. Obaja manželia boli pod vplyvom alkoholu a Kateryna po tom, čo inkasovala od manžela dve facky, vzala do rúk kuchynský nôž.

Svojho manžela ním trafila dovedna trikrát, pričom tretí útok mal fatálne následky. Bodla ho medzi štvrtým a piatym rebrom, pričom nôž prenikol až do pľúc. Napriek snahe privolaných záchranárov muž na následky bodnutia na mieste zomrel.

Ukrajinka síce vinu priznala, ale namietala právnu kvalifikáciu skutku s tým, že nemala v úmysle svojho manžela zabiť a konala v nutnej obrane. Katerynin obhajca spomenul, že jeho klientka konala v strachu o svoj život. Dôvodil to tým, že ešte na Ukrajine ju manžel napadol železnou tyčou a krátko bola aj v bezvedomí.

Okresný súd jej nakoniec vymeral osemročný trest odňatia slobody, ale vzhľadom na odvolanie podané obomi procesnými stranami sa k slovu dostal Krajský súd v Trenčíne a celú vec vrátil na opätovné prejednanie. To sa uskutočnilo v marci, ale sudkyňa svoj názor na celú vec ani po siedmich mesiacoch nezmenila.

Prokurátor síce požadoval pre Katerynu 15-ročný trest odňatia slobody, ale sudkyňa potvrdila svoj prvotný verdikt. „Pri rozhodovaní o treste nebola zistená žiadna priťažujúca okolnosť. Obžalovaná pri svojom konaní nekonala plánovite a účelovo, ale skratovo v silnom rozrušení a strachu,“ vysvetlila rozhodnutie sudkyňa okresného súdu.

Dnes sa dostal k slovu odvolací senát na Krajskom súde v Trenčíne, aby vyriekol definitívny ortieľ nad ženou, ktorá posledných šestnásť mesiacov strávila za mrežami. Po nie veľmi dlhom pojednávaní nakoniec súd Kateryne takmer zdvojnásobil trest. Do väzenia ju poslal na 15 rokov, pričom trest si odpyká v ústave so stredným stupňom stráženia.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac