Herca Samuela L. Jacksona možno stretnúť v Bratislave. Nakrúca tu nový film Afterburn

BRATISLAVA – Centrum nášho hlavného mesta, okolo bývalého hotela Kyjev, bolo v posledných dňoch viackrát čiastočne uzatvorené. Dôvodom je, že sa tu nakrúca nový hollywoodsky akčný film. Ulica je plná nabúraných áut a kadejakých rozhádzaných rekvizít a ak budete pohyb štábu sledovať pozornejšie, možno zazriete aj hereckú celebritu.

Samuel-L-Jackson Samuel J. Jackson je jednou z hlavných hviezd filmu Afterburn, ktorý sa nakrúcal v Bratislave. Foto. Cinemax

Kamenné námestie v bratislavskom Starom Meste je ďalšou lokalitou tvorcov na nakrúcanie hollywoodskeho filmu Afterburn, v ktorom si zahrajú také známe a svetové mená, ako sú Dave Bautista, Samuel L. Jackson či modelka Olga Kurylenko.

Vzhľadom na nakrúcanie je dokonca uzavretá ulica pri Kamennom námestí. Konkrétne ide o Rajskú ulicu (od Špitálskej po Cintorínsku ulicu), ktorá sa zmenila na nepoznanie a chvíľami pripomína zdevastovanú zónu, ktorá je miestom spred pár desiatkov rokov.

O tom, že dôvodom je práve nakrúcanie hollywoodskej produkcie, svedčí aj oznam na webe bratislava.sk, v ktorom úplnú uzávierku ulice zdôvodnili „nakrúcaním scén pre film Afterburn“.

Možno si spomeniete na natáčanie akčných scén z filmu Peacemaker na Hviezdoslavovom námestí, kde na desiatky metrov lietali úlomky plastov a plechov z áut. Zaznievali výstrely a výbuchy a masívne explodovala pyrotechnika. Preto je aj táto uzávierka v podobnom rozsahu určite nevyhnutná.

Uzavretý priestor si v dňoch 19. a 20. mája 2024 prenajala na filmárske práce spoločnosť Monsters Films, s. r. o., čo potvrdil aj magistrát hlavného mesta.

Akčné zábery z natáčania, pokrčené plechy áut a obrovský neporiadok napovedajú, že sa režisér J. J. Perry a hlavný kameraman José D. Montero pokúšali zachytiť ostré detaily z poriadne akčných scén.

Aj vy sa môžete tešiť na zábery dych berúceho deja, v ktorom nebude núdza o napätie, strach, výbuchy a streľbu. Bratislava s jej starými a občas až zdevastovanými uličkami má roky svetovým filmárom čo ponúknuť.

A tak robí „dabléra“ iným miestam Európy aj sveta. V hlavnom meste sme zažili už nakrúcanie Peacemakera, Červenej volavky, filmu Dračie srdce, Colette a dokonca sa tu nakrúcala aj časť jedného kultového filmu zo série o agentovi Jeho Veličenstva 007, Jamesovi Bondovi.

Okrem centra Bratislavy si tvorcovia do filmu Afterburn, pod ktorým je podpísaný skúsený americký scenárista a režisér Nimród Antal, vybrali aj areál zámku v Holíči a okolie ďalších miest z Trnavského kraja.

Nakrúcanie je z pochopiteľných dôvodov utajované a úplne zahalené rúškom tajomstva. Keďže film nie je ešte ani z polovice hotový, do okolia natáčacích lokácii nikto neprenikne. Sú strážené dňom i nocou prísnou SBS-kou.

No natáčanie v niektorých lokalitách nemohlo uniknúť miestnym obyvateľom, ktorí si radi spravia svoju vlastnú fotodokumentáciu, s ktorou sa aj pochválili v regionálnych novinách či len tak na sociálnych sieťach.

Špičkové americké herecké hviezdy Dave Bautista a Samuel L. Jackson sa inkognito pohybujú po Bratislave už dlhšie. No nie sú neviditeľní.

Vo známej talianskej reštaurácii v centre mesta ich už pred pár týždňami pohostil aj taliansko-slovenský televízny šéfkuchár Massimo Attanasio.

Je logické, že štáb filmu, kde pracujú viacerí Slováci ako aj herci, sa po Slovensku presúva už niekoľko týždňov. Hoci ich ubytovanie ako aj osobné voľno je v stave utajovania.

Natáčací plán je totiž prísne daný, a tak sa herci musia naplno sústrediť iba na svoju prácu a nemôžu byť vo svojom súkromnom čase nikým a ničím rušení.