Kráľovstvo planéty opíc si píše nové dejiny. Ľudí už Zem nepotrebuje

BRATISLAVA – Táto skupinka filmov je staršia ako séria Indiana Jones alebo Star Wars. Prvá filmová zmienka o kultovej Planéte opíc smeruje do 60. rokov minulého storočia a má za sebou dodnes deväť filmov. Najnovší film Kráľovstvo planéty opíc potvrdzuje, že príbeh okolo zeme, kde ľuďom vládnu inteligentné opice, sa nanovo nadýchol a získal zaujímavý rozmer.

Kráľovstvo planéty opíc je novým sci. fi filmom známej dystopickej série Kráľovstvo planéty opíc je novým sci-fi filmom zo známej dystopickej série. Foto: Cinemax

Ľudská fascinácia opicami je z dôvodu našej genetickej blízkosti už stáročia stála.

No nemôžeme sa tváriť, že im úplne rozumieme. Našu novú zvedavosť motivujú aj posledné vedecké objavy. Keď si pred pár dňami orangutan na tvár aplikoval liečivú rastlinu, nemohol urobiť ľudom lepšiu reklamu k filmovej novinke o opičej planéte.

Áno, opice sú asi oveľa inteligentnejšie, ako si mnohí myslíme. Nová budúcnosť filmovej franšízy Planéta opíc zasvietila v roku 2019. Tesne po akvizícii 20th Century Fox spoločnosťou Disney. Tá ohlásila ďalšie filmy zo známeho scenáristického konceptu.

Dlho očakávaná dobrodružná sci-fi snímka Kráľovstvo planéty opíc režiséra Wesa Balla slúži ako nenápadný most. Prepája mytológiu pôvodných dielov a poslednú trilógiu. Ona ukázala udalosti smerujúce ku kolapsu ľudstva, ktoré ovládli inteligentné opice.

Film zaujme starých fanúšikov a má ambície oslovovať aj celkom nové publikum, ktoré sa so ságou iba zoznamuje. Príbeh novinky sa odohráva vo svete, kde už vládnu opice.

Po farmaceutickom experimente, ktorý viedol k ich zrýchlenej mentálnej evolúcii (a vyplývajúcemu ozbrojenému konfliktu s decimovaným ľudstvom) už panuje na Zemi pokoj. Ľudská civilizácia je v ruinách. Tí ľudia, čo náhodou prežili, sa skrývajú ako prenasledované zvieratká.

Príbeh Kráľovstva planéty opíc sa píše v budúcnosti asi 300 rokov po Cézarovej epoche, v ktorej sú opice už dominantné. Strojcom dramatickej akcie po charizmatickom Cézarovi je mladý, odvážny šimpanz Noah.

Podobne zložitú úlohu má aj herec Owen Teague, ktorý s postavou Noaha prevzal kostým využívajúci technológiu snímania pohybu (úlohu dostal po legendárnom Andym Serkisovi, ktorý v predošlej trilógii stvárnil skvelo Cézara).

Noah spolu s Anayom (Travis Jeffery) a Soonou (Lydia Peckham) patria do klanu opíc, ktorý uctieva orlov. Ukradnúť vajce dravca priamo z hniezda je ich zásadným rituálom.

V úvode filmu teda sledujete dobrodružstvo lezenia za vytúženým pokladom, ktoré poteší aj nejedného himalájskeho horolezca. Honba za vajíčkom, v snahe uspieť v skúške dospelosti, sa však vďaka nešikovnosti Noaha zmení na nočnú moru.

Tú rozpúta svorka nebezpečných maskovaných ľudoopov pod vedením Proximusa (Kevin Durand).

Práve on je novým ideologickým mesiášom, ktorý úplne prekrútil výklad Cézarovho učenia, v snahe stať sa diktátorom. S pomocou tlupy nohsledov zničí nebezpečný Proximus aj Noahovu dedinu.

Mladý ľudoop Noah tak musí nastúpiť cestu za pomstou. Pri svojej misii stretne záhadného človeka Mae (Freya Allan), ale aj orangutana Raku (Peter Macon), aby napokon spochybnil všetky pravdy, ktoré vedel o minulosti opíc.

A bude prinútený urobiť zásadné rozhodnutia, ktoré môžu určiť budúcnosť pre opice, ale aj úbohé zvyšky ľudstva. Zvládne to? Je dosť silný, múdry a predvídavý?

Kráľovstvo planéty opíc je iným filmom, než akými boli tie z poslednej trilógie ešte s Cézarom. Najnovší prírastok do univerza prináša oveľa viac dystopického a fantazijného rozmeru, čo je len dobre.

Podobné zvraty a zápletky totiž fanúšikov ságy potešili v pôvodných dieloch z predošlého storočia a určite zabodujú aj dnes.

Tvorcovia nadväzujú aj na majestátne hudobné motívy matadora filmovej muziky Jerryho Goldsmitha, odkazujú na mená zásadných postáv či dokonca evokujú jednotlivé nezabudnuteľné scénky, ktoré sa už dávno zapísali do dejín moderného filmu.

Nový film z prostredia planéty opíc tak s úctou spomína na svoj pôvodný filmový svet. No zároveň si vytvára nové univerzum a hlavne prekvapuje skvelými zvratmi.

Na rozdiel od predošlých epizód vo filme takmer úplne absentuje otvorený konflikt: ľudia verzus opice. Ľudská linka príbehu je zastrčená do úzadia, čo nikomu nevadí a snímke to dalo nový rozmer.

Kráľovstvo planéty opíc je film ušitý na mieru pre IMAX plátno. Tam na 100 percent vynikne jeho úžasná audiovizuálna stránka. Na posledných štyroch filmoch o planéte opíc je nádherne vidieť zásadný technický pokrok v oblasti digitálnych efektov pri zobrazovaní zvierat.

Až teraz sa môžete pokochať veľkými detailmi na telách a tvárach opíc. Ich jazvy, vrásky, oči, gestá a city pôsobia živo a absolútne hodnoverne. A to aj v technicky náročných scénach s vodou, či pri viacerých zdrojoch svetla naraz, ktoré sú pre filmára oveľa-oveľa náročnejšie.

Hoci je film dobrý a nápaditý, zásadnou otázkou je, aký veľký záujem bude oň zo strany divákov. Posledná trilógia (ešte s hereckými hviezdami) zarobila len vyše pol miliardy dolárov, čo je v porovnaní s tohtoročným trhákom Godzilla x Kong: Nové impérium (len od konca marca viac než 547 miliónov) veľmi málo.

Orol je pre nových vládcov zeme ikonickým zvieraťom. Foto: Cinemax
Z miest plných mrakodrapov zostali len trosky zarastené vegetáciou. Foto: Cinemax
Ľudia sa pred novými vládcami zeme skrývajú ako potkany. Foto: Cinemax
Niektoré tlupy opíc sú dobrodruhmi, ktorí milujú násilie. Foto: Cinemax
Ideológ, samovládca a nemilosrdný ničiteľ si myslí, že je už kráľom. Foto: Cinemax