V centre Bratislavy by mali pribudnúť dva parky, pomenované po významných osobnostiach

BRATISLAVA – Bratislavská mestská časť Staré Mesto by mala mať o dva parky navyše. Zrejme čoskoro na mape pribudne Park Jozefa Murgaša a Park Márie Ďuríčkovej.

20230624_090917000_iOS-2-scaled Park Jozefa Murgaša by mal stáť na rohu Námestia Slobody a Mýtnej ulici. Foto: MIB

Predložený návrh pomenovať verejné priestory po uznávaných osobnostiach schválili staromestskí poslanci na májovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva. Na úspešné dotiahnutie záležitosti treba ešte súhlas od mestského zastupiteľstva hlavného mesta.

Park Jozefa Murgaša má byť situovaný na rohu Námestia slobody a Mýtnej ulice. V blízkosti sídli ministerstvo dopravy a Slovenský rozhlas, čo je symbolické miesto ako prejav ocenenia jeho zásluh.

K návrhu pomenovania prichádza hlavne pri príležitosti okrúhlych výročí. V tomto roku uplynulo 160 rokov od narodenia slovenskej osobnosti a zároveň 120 rokov od vydania jeho najvýznamnejšieho patentu Tón systém, pomocou ktorého dosiahol rozhodujúci podiel na zrozumiteľnom bezdrôtovom prenose informácií.

Jozef Murgaš bol slovenský rímskokatolícky kňaz, maliar a jedinečný vynálezca. Stal sa priekopníkom bezdrôtovej telekomunikácie, pravdepodobne ako prvý na svete uskutočnil rádiový prenos hovoreného slova.

Po vysvätení za kňaza študoval aj maliarstvo. Umelecké nadanie vedel vyjadriť vo všetkých kostoloch, v ktorých pôsobil ako kňaz, kde namaľoval oltárny obraz. Medzi americkými Slovákmi zorganizoval zbierku s výťažkom takmer milión dolárov na pomoc Slovákom v rodnej vlasti. Patril aj k významným signatárom Pittsburskej dohody.

Pomenovanie Park Márie Ďuríčkovej má niesť parčík na Medenej ulici pred Mestskými kúpeľmi Grössling, kde má pôsobiť aj knižnica. Miesto nie je vybrané náhodne, lebo na neďalekej Dunajskej ulici žila a tvorila dlhé roky. Jej povesti sa prevažne týkali Starého Mesta.

Mária Ďuríčková bola slovenská spisovateľka, prekladateľka, scenáristka a slávna autorka literatúry pre deti a mládež. Bola známa najmä jedinou a najkomplexnejšou zbierkou prešporských povestí v dvoch knihách Prešporský zvon a Dunajská kráľovná.

Venovala sa aj detskému čitateľovi, medzi jej diela patria známe knižky Danka a Janka alebo Jasietka. Ako šéfredaktorka pôsobila v časopise Družba, Zornička a obnovené Slniečko. Bola redaktorkou aj vo vydavateľstve Mladé letá.

Na Medenej ulici by mal pribudnúť Park Márie Ďuríčkovej. Foto: MČ Staré Mesto

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac