Menu z kvalitných surovín aj tradičná cukráreň. Ozdoba Trenčína otvára svoje brány

TRENČÍN – V pondelok 27. mája otvoria zrekonštruovaný objekt Gastrocentra. Pre verejnosť bude prvýkrát dostupná reštaurácia Pupilla a cukráreň Pistor. Na druhom poschodí sa nachádza reštaurácia Magister určená na spoločenské udalosti.

Menu z kvalitných surovín a tradičná cukráreň. Ozdoba Trenčína otvára svoje brány Horné poschodia Gastrocentra bude určené na spoločenské akcie. Zdroj: ASB.sk, Roman Skyba

Trenčania sa dočkali. Po intenzívnych prípravách otvoria pre verejnosť školský závod Gastrocentrum. Zrekonštruovaný objekt slávnostne otvorili už na výjazdovom rokovaní vlády v Trenčíne, kde vládni predstavitelia strávili celý deň. Zasadnutie tu malo aj združenie samosprávnych krajov SK8. Na oboch organizovaných stretnutiach si jednotliví predstavitelia priestory pochvaľovali.

Pre verejnosť sa brány známeho zariadenia otvoria v pondelok 27. mája. Gastrocentrum bude otvorené vždy počas pracovných dní, reštaurácia v čase od 10:30 do 14:00.

„Na prvom poschodí otvárame reštauráciu s názvom Pupilla, kde budeme podávať menu v hodnote 7,50 eura. Pozostávať bude z polievky, hlavného jedla a dezertu. Keďže sme školský závod, tak študenti všetky naše dostupné jedlá varia a pečú. Nebudú sa tu používať ani žiadne polotovary. Tie jedlá budú určite kvalitnejšie a budú pracovať s tou najmodernejšou technológiou,“ prezradil pre Trenčiansky Štandard vedúci prevádzky Gastrocentrum Štefan Compeľ.

Študenti budú variť pod dohľadom odborných majsteriek. Reštaurácia už nebude tradičnou „táckarňou“, ako si pamätajú staré Gastro, ale bude s obsluhou. V prevádzke spomínanej reštaurácie sa bude dať platiť aj kartou. V cukrárni Pistor budú rovnako vlastnoručne pripravovať zákusky a cukrovinky študenti SOŠ Jilemnického.

„Čo sa týka cenovej relácie, my, ako školský závod, nemôžeme vyvíjať zisk. Preto budeme možno trochu tŕňom v oku okolitých reštaurácií, keďže ceny budú adekvátnejšie. Musíme ceny služieb prispôsobiť len na chod prevádzky reštaurácií a budovy,“ ozrejmil vedúci prevádzky.

Na hornom poschodí bude fungovať reštaurácia Magister, ktorá bude slúžiť len na objednávku. V jej priestoroch sa budú môcť uskutočniť banketové akcie, školenia, rauty či rôzne slávnostné podujatia. „Reštaurácia je určená pre verejnosť. Ak bude dostupný termín, môžu si tento priestor ľudia zarezervovať. Ako som už spomínal, musíme vyrobiť peniaze len na chod prevádzky, čiže energie, služby, personál školy, ktorý bude na akcii,“ dodal prevádzkar.  

Projekt komplexnej rekonštrukcie realizovala trenčianska župa. Finančná čiastka celého zrealizovaného projektu, nielen stavebných úprav, ale aj nákupu technologického vybavenia odborných pracovísk a mobiliáru, bola v hodnote 5 miliónov eur s DPH. Z toho Trenčiansky samosprávny kraj zo svojho rozpočtu zaplatil viac ako 1 milión eur s DPH.

Zmodernizovaný objekt nominovali ako jediný z Trenčianskeho kraja v 14. ročníku ankety Cena verejnosti.

Slávnostné otvorenie Gastrocentra. Foto: Rasťo Harakal
Zrekonštruovaná budova je ozdobou centra mesta. Zdroj: ASB.sk, Roman Skyba
Zrekonštruovaná budova je ozdobou centra mesta. Foto: Rasťo Harakal

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac