Nová špecializácia fiľakovských dobrovoľných hasičov: Boj so sršňom ázijským

FIĽAKOVO – Približne 40 výjazdov absolvovali v roku 2023 členovia Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) mesta Fiľakovo v okrese Lučenec. Pre Banskobystrický Štandard to uviedol jeho predseda Marian Mesiarik, podľa ktorého väčšinou išlo o technické zásahy, ale zaznamenali i veľký počet výjazdov k požiarom.

Marian Mesiarik (vľavo) s primátorom Fiľakova Attilom Agócsom Marian Mesiarik (vľavo) s primátorom Fiľakova Attilom Agócsom. Foto: Facebook.com/Agócs Attila

Dosť výrazný podiel zásahov majú aj pri povodniach a veterných smrštiach. „My sa na zmenu klímy chystáme asi posledné tri roky. Máme vyškolených pilčíkov, strojníkov a tiež lezeckú skupinu, ktorá je na Slovensku výnimočná a v blízkom okolí ju iný DHZ nemá,“ konkretizoval Mesiarik.

V súčasnosti majú 13 aktívnych výjadzových členov a patria do kategórie B, uviedol predseda a pokračoval: „Budúci rok by sme sa veľmi radi dostali do kategórie A a boli by sme tak jediný ‚áčkový‘ zbor v okrese Lučenec.“

V tejto súvislosti vysvetlil, že každá kategória má určité technické a personálne požiadavky, ktoré musí daný zbor splniť.

Fiľakovskí dobrovoľní hasiči s vozidlom Iveco. Foto: Branislav Caban
Fiľakovskí dobrovoľní hasiči s vozidlom Iveco. Foto: Branislav Caban

Jedným z aktuálnych plánov fiľakovských dobrovoľných hasičov je zvýšiť počet členov ich zboru. „Nie je to ale jednoduché, nájsť spoľahlivých ľudí, ktorí sú ochotní počas 24 hodín denne prísť, ak treba,“ podotkol Mesiarik.

Čo sa týka techniky, DHZ mesta Fiľakovo využíva starú Tatru 148. Keďže má cisternu, podľa predsedu ju používajú veľmi často.

„Okrem toho máme Iveco Daily, protipovodňový vozík a jednu Aviu, ktorá je prototyp a v podobnom výstroji na Slovensku už nie je ani jedna,“ ozrejmil.

Tatra 148 patriaca DHZ Fiľakovo. Foto: Branislav Caban
Tatra 148 DHZ Fiľakovo. Foto: Branislav Caban

Fiľakovský DHZ sa zameriava aj na nový fenomén a projekt s ním spojený, ktorý sa už spomína aj na Slovensku.

„Je to sršeň ázijský. Sme vyškolení na jeho monitoring a prípadnú likvidáciu hniezd. To je asi naša najväčšia novinka,“ podotkol Mesiarik.

Členovia zboru sa zapájajú do rôznych cvičení či súťaží a súťaž Iveco Fire Cup aj sami organizujú. „Naša činnosť je veľmi pestrá a aktívna. Navyše, všetko robíme zadarmo a vo voľnom čase,“ zdôraznil predseda fiľakovského DHZ.

Počiatky organizovaného dobrovoľného hasičstva vo Fiľakove siahajú do roku 1894. Jedným z jeho míľnikov bol rok 1912, keď vo Fiľakove postavili novú radnicu, v ktorej sídlili aj hasiči. Zaujímavosťou bola pozorovateľňa na jej streche, ktorá sa zachovala dodnes.

Radnica vo Fiľakove s hasičskou pozorovateľňou na vrchole strechy. Foto: Branislav Caban

Novodobá história dobrovoľného hasičstva vo Fiľakove sa píše od roku 2014, keď vznikol nový zbor, zložený prevažne z mladých ľudí. Posledných päť rokov sídlia v zrekonštruovaných priestoroch, kde majú veľkú dvojgaráž, sklad, kancelárie so sociálnymi zariadeniami aj miesto na školenia a výcvik.

„Na august chystáme oslavy 130. výročia založenia dobrovoľného hasičstva vo Fiľakove. Pripravujeme veľkolepé slávnosti s vydaním nulovej eurobankovky, veľkou hasičskou výstavou v Mestskom múzeu a zaujímavými ukážkami našej práce,“ avizoval Mesiarik.