Štefan Kvietik sa na narodeniny vrátil domov – do malebného kraja hereckých legiend

MODRÝ KAMEŇ – Symbolickým návratom do rodného kraja oslávil svoje nedávne 90. narodeniny herec Štefan Kvietik. Stalo sa tak v sobotu (18. 5.) počas Dňa so Štefanom Kvietikom, ktorý sa konal v Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese.

Štefan Kvietik s manželkou Evou na hrade Modrý Kameň. Foto: Branislav Caban Štefan Kvietik s manželkou Evou na hrade Modrý Kameň. Foto: Branislav Caban

Hrad sa nachádza len niekoľko kilometrov od dediny Dolné Plachtince, kde sa Kvietik v roku 1934 narodil. Ako sám pripomenul vo svojom príhovore, v doline uzrelo svetlo sveta hneď niekoľko hereckých osobností.

Priamo v Dolných Plachtinciach to bol v roku 1920 Ctibor Filčík. Hral vo filmoch ako Jánošík I a II, Kapitán Dabač, Drevená dedina či Štyridsaťštyri.

„O pár metrov ďalej, v Stredných Plachtinciach, sa narodil ďalší velikán slovenského herectva, Július Pántik. Trošku vyššie do kopcov, v Horných Plachtinciach, ďalší výborný herec Milan Kňažko,“ vymenoval Kvietik.

Štefan Kvietik na hrade Modrý Kameň. Foto: Branislav Caban
Štefan Kvietik medzi priaznivcami v Modrom Kameni. Foto: Branislav Caban

Na Modrom Kameni herca privítala folklórna skupina Bazalička Príbelce – Plachtince. Keď mu zaspievali pesničku z jeho rodnej dediny, netajil dojatie.

„Z môjho úprimného srdca vám veľmi pekne ďakujem, moji milí rodáci, za túto neobyčajnú a pre mňa vzácnu chvíľu. Veľmi som sa tešil, že budem medzi vami. Som skutočne nesmierne šťastný a vážim si túto veľkú pozornosť. Dovolím si vysloviť, že z vašich tvárí cítim aj veľkú lásku,“ prihovoril sa zúčastneným.

Iniciátorkou zorganizovania spomínaného podujatia na hrade Modrý Kameň bola Andrea Predajňová, ktorá donedávna pracovala v modrokamenskom múzeu ako kultúrno-propagačná manažérka. Celú oslavu aj sama pripravovala.

Štefan Kvietik na hrade Modrý Kameň. Foto: Branislav Caban
Štefan Kvietik počas oslavy v barokovej sále hradu Modrý Kameň. Foto: Branislav Caban

Pripomenula, že Kvietik hral vo vyše 50 filmoch a viac ako dvestokrát účinkoval v televíznych inscenáciách, seriáloch a prenosoch z divadiel.

„Jeho postavy nás chytili za srdce a uverili sme im. Herecké umenie pretavil do prirodzenosti. Mali sme pocit, že Štefan Kvietik nehrá svoje postavy, ale ich žije,“ povedala Predajňová.

Podľa riaditeľky Múzea bábkarských kultúr a hračiek Heleny Ferencovej bola prítomnosť herca v ich inštitúcii sviatkom a veľkou cťou. „S veľkou radosťou sme pre vás pripravovali výstavu o vašom celoživotnom diele, aj dnešnú slávnosť spolu s partnermi, Slovenským filmovým ústavom a obecným úradom v Dolných Plachtinciach,“ oslovila jubilanta.

Štefan Kvietik na hrade Modrý Kameň. Foto: Branislav Caban
Štefan Kvietik počas oslavy na hrade Modrý Kameň. Foto: Branislav Caban

Na podujatí sa zúčastnili aj zástupcovia Ministerstva kultúry (MK) SR. Ako pre Banskobystrický Štandard uviedol generálny tajomník služobného úradu Lukáš Machala, Štefana Kvietika vníma odmalička a pozná väčšinu jeho umeleckej tvorby.

„Myslím si, že titul národný umelec mu právom patrí, je to jeden z našich najväčších hercov. Som šťastný, že sa dožil takéhoto veku. Je mysľou aj telom stále svieži a má čo povedať i mladším generáciám,“ zdôraznil Machala.

Ako dodal, v rámci MK SR sa snažili pripomenúť si Kvietika týmto spôsobom ešte počas jeho života. „My, Slováci, si väčšinou ľudí pripomíname až keď zomrú a to je škoda. Všetkých velikánov by sme si mali pripomínať ešte za ich života, aby každý mohol na vlastnej koži pocítiť, že národ si ich váži,“ zakončil Machala.