Chuť domova na jarných farmárskych trhoch. Slovenské výrobky priamo od výrobcov

PREŠOV – Centrum mesta zaplnili predajné stánky s originálnymi domácimi produktami od slovenských výrobcov a pestovateľov v rámci ôsmeho ročníka Jarných farmárskych trhov, ktoré sa konajú od 22. do 24. mája na Hlavnej ulici.

titulka Jarné farmárske trhy na Hlavnej ulici v Prešove. Foto: redakcia

Obloha nad Prešovom už zrána neveštila priaznivý čas na nákupy pod holým nebom. Pomaly však prichádzali prví záujemcovia.

Počasie tohtoročným Farmárskym trhom príliš neprialo. Foto: redakcia

Každého okoloidúceho istotne na prvý pohľad prilákal gigantický kváskový chlieb. „Do Prešova chodievame radi a zúčastňujeme sa trhov trikrát do roka. Od rána je najväčší záujem o kváskový chlieb z pšenično-ražnej múky, ktorý je výnimočný svojou veľkosťou, čerstvosťou a chuťou,“ priblížil sortiment výrobkov Prešovskému Štandardu predajca Peter z Nitry.

K chutnému chlebíku padne vhod aj masť z mangalice, kačacia masť, tlačenka, hurky, krvavničky, oškvarky. Predvídavá slovenská gazdinka si určite zásobí komoru rozličnými druhmi fazule, modrým či bielym makom, domácim zeleninovým dochucovadlom, vlašskými orechmi, mletou paprikou, cesnakom alebo produktami z arónie.        

Záujem bol aj o kvalitný slovenský cesnak. Foto: redakcia

Pravidelne navštevuje farmárske trhy v Prešove aj včelár a výrobca medových produktov Peter Andriškin z Gbeliec. V ponuke má napríklad med lipový s intenzívnou chuťou, slnečnicový, pastovaný med aj medovicu.   

Včelár z Gbeliec priniesol bohatý sortiment medu. Foto: redakcia

„V Prešove už máme svojich stálych zákazníkov, ktorí naše produkty vyhľadávajú alebo si ich nechajú posielať. Dnes je najväčší záujem o agátový med, ktorý pochádza priamo z našich včelníc. Našim včielkam sa vždy snažíme nájsť čo najčistejšie prostredie, kde môžu bezpečne fungovať bez rôznych operácií, ktoré sú vykonávané na agrokultúrnych plodinách,“ vysvetľuje Andriškin.

Foto: redakcia

Zaujal nás chilli, cesnakový či pastovaný med s príchuťou vlašských orechov. „Vymyslel ho môj spoločník, v súčasnosti máme 11 druhov. Tohtoročnou novinkou je pastovaný med so šípkovou pasírovanou dreňou. Všetky medy sú ochutené prirodzených spôsobom, bez aróm a farbív,“ dodal skúsený včelár.

Okrem farmárskych produktov boli pripravené aj stánky s občerstvení a nafukovací hrad pre najmenších. Foto: redakcia

Cieľom podujatia je podpora predaja výrobkov od domácich výrobcov, pestovateľov, farmárov z rôznych regiónov Slovenska. Jarné farmárske trhy na Hlavnej ulici v Prešove zatvoria svoje stánky 24. mája o 19.00 hod.