Pestujete a konzumujete čili? Je to starodávny všeliek, ktorého účinky iba objavujeme

BRATISLAVA – Čili nie je len pálivá radosť, bez ktorej si nevieme niektoré jedlá predstaviť, ale aj jedna z prvých zdomácnených kultúrnych plodín v Strednej a Južnej Amerike, ktorej účinky stále viac prekvapujú lekárov. Čili papričky boli domestikované domorodými Indiánmi pred viac ako 7 500 rokmi. Dnes ich poznajú a šľachtia ľudia na celom svete. Práve teraz je ten najlepší čas, kedy si presadiť planty týchto paprík do záhrady aj do skleníka.

Chilli to je veľa farieb,veľa vitamínov aj emócií, Foto Chilli .com Chilli to je krásna zmes farieb, vitamínov aj emócií. Foto Wikipédia

Čili paprička je plod predovšetkým exotických druhov krovitých paprík rastúcich v trópoch a subtrópoch Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Južnej a Strednej Ameriky, zvlášť Mexika.

Skvelá do kuchyne, no nebezpečná ako žart

Ide o menšie papričky s výraznou vôňou, čo za svoju pálivú chuť vďačia kapsaicínu (ten sa dobre rozpúšťa v tuku, čiže na zahnanie silného pocitu pálenia najlepšie pomôže pohár mlieka).

Okrem ďalších látok obsahuje čili vitamín C a karotén B. Podporuje chuť do jedla, no vo väčšom množstve dráždi pohlavné a močové ústrojenstvo. To najsilnejšie čili môže vyvolať opuch jazyka, popáleniny tráviaceho traktu aj očí a treba s ním zaobchádzať ako so žieravinou.

V primeraných dávkach pôsobí však na žalúdok lepšie ako korenie a veľmi priaznivo vplýva na trávenie. Dokázalo sa, že kultúry zvyknuté na ostré jedlá s týmto korením ľahšie znášajú zamorenie pokrmov a prostredia okolo seba rozličnými baktériami, najmä tými vyvolávajúcimi hnačku (čili totiž vyvoláva zmeny v črevnej sliznici, ktorá potom znesie o dosť viac toxínov).

Starobylá rastlina s úplne jedinečnými vlastnosťami

Domestikácia čili začala pred 7 500 rokmi. Nezávisle od seba, v rôznych regiónoch Strednej a Južnej Ameriky. Indiáni vyberali na pestovanie rastliny so stále lepšími vlastnosťami plodov, ako sú napríklad veľkosť a sila pálenia.

V nasledujúcich stáročiach vďaka úmyselnému výberu a riadenému pestovaniu došlo k vyšľachteniu nových druhov s jedinečnými charakteristickými vlastnosťami.

Dôležité bolo zistenie, že divé čili sú vhodné na kríženie prostredníctvom opeľovania s inými druhmi, zatiaľ čo kultivované čili túto schopnosť nemajú.

Ide o veľmi užitočnú vlastnosť, ktorá zaručuje, že ak sa aj na malej ploche pestuje viac druhov čili, nedôjde k strate ich jedinečných vlastností. Mexiko a severná časť Strednej Ameriky sú pokladané za rodisko čili druhu Capsicum annuum. Južná Amerika za rodisko Capsicum frutescens.

Tieto druhy boli ako prvé v 16. storočí importované do Ázie. Tam sa udomácnili a stali najdôležitejšími druhmi. Celkovo existuje 5 zdomácnených a 26 divých druhov čili v rode Capsicum.

Všetky majú svoj pôvod v Strednej a Južnej Amerike. Slovo čili, ktoré sa dnes používa pre označenie čili papričiek, má svoj pôvod v jazyku Nahuatl, pôvodnom jazyku indiánov v centrálnej časti Mexika.

Aj vďaka Mayom prijali Aztékovia čili, ktoré sa rýchlo stalo základnou súčasťou ich kultúry. Aztécke ženy využívali čili nielen v kuchyni, ale aj ako skrášľovací prostriedok.

Verili, že pasta získaná zmiešaním čili prášku s vlastným močom pôsobí po aplikácii na kožu regeneračne a skrášľujúco. V čase, keď prišiel Kolumbus do Ameriky, pestovali už Aztékovia také známe druhy čili, ako Jalapeno, Pasilla, Serrano, Ancho, Arbol a Mirasol.

Vysoko si ich cenili a čulo s nimi obchodovali.

Čili je stáročia využívané aj v náboženstve

Prvé čili bolo prinesené do Španielska v roku 1493 Diegom Álvarezom Chanca, ktorý bol lekárom na druhej plavbe Kolumba do Ameriky (o liečivých účinkoch čili napísal vedeckú prácu o rok neskôr).

Je zaujímavé, že čili sa ani nie za 50 rokov rozšírilo z Európy do Číny, Japonska a Indie, ktorá je dnes jeho najväčším producentom na svete.

Čili sa rýchlo udomácnilo nielen v stravovaní, ale aj v mytológii, obradoch a poverách. Hlavne na juhu Indie. Indovia sú presvedčení, že sila korenia poskytuje človeku niektoré nadprirodzené vlastnosti.

Čili sa vešia nad prah domu spolu s citrónom ako ochrana proti démonom a zlým duchom. Zároveň sú ľudia presvedčení, že ich chráni pred uhranutím.

Ak sa zmieša mleté čili s mletými listami karí a s popolom z jaseňa a vysype sa na hlavu, vytvorí to dlhodobú ochranu proti kliatbam.

Fascinujúce je, že dnešné odrody čili papričiek napriek rozmanitosti mien, veľkostí, tvarov a farieb nie sú oveľa viac odlišné od tých odrôd, ktoré používali domorodí Indiáni skôr, než Európania prvýkrát vstúpili na americký kontinent.

Paprička, ktorá je skoro univerzálnym všeliekom

Lekári skúmajú pozorne čili a jeho účinky už vyše päťsto rokov. Zistili, že predstavuje účinnú ochranu proti nádorovým ochoreniam, keďže zabraňuje rastu niektorých druhov rakovinových buniek napríklad pri rakovine prostaty.

Čili možno preto používať aj ako prevenciu proti rakovine prostaty. Čili je účinným prostriedkom pri chudnutí, keďže potláča chuť k jedlu a zrýchľuje metabolizmus.

Pomáha aj pri problémoch so zápchou, keďže stimuluje vylučovanie sliznice. Jedna lyžička čili má iba 4 kalórie a zaistí jednu tretinu doporučenej dennej dávky vitamínu C a 10 percent vitamínu A.

Korenie znižuje hladinu krvného cukru pri diabete, obmedzuje tvorbu tukových depozitov v tepnách a bráni tak vzniku krvných zrazenín. Preto napomáha pri liečení trombózy a kŕčových žíl.

Taktiež znižuje riziko vzniku žalúdočných vredov, riedi krv, predstavuje prevenciu proti ochoreniu srdca, zabraňuje bolesti hlavy, predchádza migrénam, uvoľňuje dutiny a pomáha pri zahlienení. Vďaka antibakteriálnym vlastnostiam pôsobí ako prevencia chronických infekcií dutín.

Taktiež podporuje vylučovanie tráviacich štiav v žalúdku a žlčníku a tým napomáha s trávením tučných a ťažkých jedál.

Čili vo vhodnom množstve prekrvuje zažívací trakt, čím stimuluje látkovú výmenu, povzbudzuje krvný obeh a prekrvuje celý organizmus. V neposlednom rade stimuluje uvoľňovanie endorfínov a teda je aj afrodiziakom.

Top päť najpálivejších papričiek sveta

  Habanero 300 000 SHU

  Bhut Jolokia 1 000 000 SHU

  Trinidad Moruga Scorpion 2 000 000 SHU

  Carolina Reaper 2 200 000 SHU

  Dragon´s Breath  2 500 000 SHU

Odroda Fat Red Cayenne Pepper. Foto: Wikipédia
Odroda Bhoot Jolokia, jedna z najpálivejších na svete. Foto: Wikipédia
Odroda Habanero fruit. Foto: Wikipédia
Klasické čili Arbol na tržnici v Mexiko City. Foto: Wikipédia
V meste Mesilla v Novom Mexiku sa čili necháva zoschnúť ešte na koreni. Foto: Wikipédia