Rimavskosobotskí poslanci oficiálne odsúdili atentát na premiéra Fica

RIMAVSKÁ SOBOTA – Rimavskosobotské mestské zastupiteľstvo (MsZ) prijalo na svojom májovom zasadnutí uznesenie, ktorým odsúdilo nedávny atentát na premiéra SR Roberta Fica. Mestskí poslanci ho 28. mája prijali jednomyseľne 17 hlasmi.

Zasadnutie mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote. Foto: Branislav Caban Zasadnutie mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote. Foto: Branislav Caban.

„MsZ v Rimavskej Sobote s hlbokým znepokojením prijalo správu o atentáte na predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý bol spáchaný z politických motívov. Poslanci MsZ odmietajú násilie, zvlášť, keď atentátnik spáchal tento ohavný čin z dôvodu, že má iný politický postoj ako vláda SR,“ uvádza sa v uznesení.

MsZ zároveň vyzvalo politické subjekty na Slovensku, médiá, ale aj mimovládny sektor, aby rešpektovali výsledky demokratických volieb a nešírili nenávisť voči legitímne zvoleným činiteľom.

„Žiadame, aby zmierňovali napätie v spoločnosti a prispeli k spoločenskému zmieru a stabilite na Slovensku,“ dodáva sa v uznesení.

MsZ Rimavská Sobota v ňom tiež vyhlasuje, že súhlasí so zámerom vlády SR prijať adekvátne bezpečnostné opatrenia, ktoré v budúcnosti zabránia ďalším násilným politickým útokom na ústavných činiteľov.

„Súčasne želáme predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi skoré uzdravenie, aby čím skôr mohol opäť vykonávať svoju ústavnú funkciu,“ píše sa v uznesení.

Podľa poslanca a predsedu klubu Spolu sme Sobota Romana Vaľa bolo potrebné prijať takéto vyhlásenie. „Je dôležité vyslať signál do spoločnosti aj z našej pozície mestského zastupiteľstva,“ podotkol.

Poslanec Viliam Vaš uviedol, že s vyhlásením súhlasí aj ako okresný predstaviteľ Kresťanskodemokratického hnutia a odsudzuje akékoľvek násilie. „Chcem dodať, že i v komunálnej oblasti je dôležité, aby sme sa vzájomne rešpektovali a ctili. My sme zástupcovia občanov, nie sme nepriatelia. Sme len politickí oponenti s inými názormi,“ zdôraznil Vaš.

Jeho poslanecký kolega Obaidullah Mir spomenul, ako v prvej chvíli neveril, že niečo takéto sa mohlo stať na Slovensku. Pripomenul, že pochádza z Afganistanu a vie, čo to znamená, keď dôjde ku konfliktom, ktoré je potom ťažké zastaviť.

„Zažil som veľmi veľa zlých vecí a tento čin každý normálny človek odsúdi. Je to vec, ktorá sa nemala stať a preto s týmto uznesením plne súhlasím,“ povedal Mir.

Niektorí ďalší členovia poslaneckého zboru pripomenuli konflikty a osobné útoky nielen v parlamente, ale aj priamo v rimavskosobotskom MsZ, ktorého zasadnutia patria medzi najbúrlivejšie v rámci širšieho regiónu. Apelovali, aby sa všetci snažili o zmierňovanie napätia a korektnejšie vzťahy.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac