Foto: Bojnice hostili legendárne preteky. Centrum rozžiarili nablýskané historické autá

BOJNICE – Podujatie, akým je etapový závod 500 km Slovenských FIVA World Rally 2024, je na Slovensku unikátom. Uplynulý ročník dokázal, že sa teší veľkej obľube.

05 title Svetová jazda historických vozidiel srdcom Európy spojila Košice s Bratislavou cez rozprávkové Bojnice. Foto: Stanislav Vavro

Legendárne rýchlostné preteky 500 km slovenských sa konali už v 30. rokoch minulého storočia. V súčasnosti na ne nadväzuje táto moderná edícia. „Tak ako v 30. rokoch, tak aj teraz je najväčšou výzvou pre pretekárov úspešne doraziť do cieľa,“ informoval počas prezentácie nablýskaných skvostov konferencier a technický komentátor podujatia Jakub Dostálek.

Tento rok je podľa neho výnimočný – preteky 500 km slovenských organizujú v spolupráci s organizáciou FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens). Ide o svetovú organizáciu združujúcu majiteľov a nadšencov historických vozidiel.

„Na námestí pod lipovou alejou sa dnes nachádza celá plejáda 93 vozidiel – každé jedno je unikát. Medzi najväčšie lákadlá patria značky Bugatti, Lagonda, Alvis, Mercedes-Benz 300 SL, veterány značky Tatra,“ uviedol technický komentátor.

O kondíciu a servis historických vozidiel sa počas pretekov starala renovátorská spoločnosť Hollen Oldtimer. „Počas pretekov sa snažím komunikovať so všetkými pretekármi. Medzi najčastejšie poruchy, ktoré sme zaznamenali, boli prehriatia bŕzd, nesprávne nastavenie brzdových obložení, chyby na palivomeroch,“ konštatoval skúsený mechanik Juraj Vrbik.

Preteky sa už tradične spájajú so silnou rivalitou, no je tu niečo, čo je ešte silnejšie. Priateľstvo. „Nerozlučné priateľstvo vzniká nielen za volantom, keď si pretekári navzájom pri poruchách pomáhajú, ale aj počas prestávok, keď sa môžu rozprávať o krásach a zážitkoch, ktoré im cesta dozaista prinesie,“ uviedol Dostálek.

Pred štartom IV. etapy dodal, že trasu od Košíc až po Bratislavu zámerne naplánovali tak, aby bolo o čom rozprávať, aby si posádky užili tie najkrajšie výhľady na krásy prírody, na unikátne technické pamiatky a na kultúrne dedičstvo, ktoré Slovensko ponúka. „Verím, že v neposlednom rade si budú mať možnosť diváci pozrieť väčší kus automobilovej histórie,“ uzavrel.

Preteky sa končia dnes VI. etapou na mestskom okruhu centrom Bratislavy a vyhlásením výsledkov 500 km Slovenských FIVA World Rally Slovakia.

K historickým autám patrí aj dobové oblečenie. Foto: Stanislav Vavro
Na štarte sa stretli naozajstné unikáty. Foto: Stanislav Vavro
Podujatie bolo plné takýchto krásnych áut. Foto: Stanislav Vavro
Diváci sa mali na čo pozerať. Foto: Stanislav Vavro
Hrdí majitelia priviezli krásne kúsky. Foto: Stanislav Vavro