Očakávania od umelej inteligencie sú prehnané. Americký denník prináša štyri dôvody

Akcie technologických gigantov naďalej rastú. Investori predpokladajú vysoký nárast akcií Nvidie aj v budúcnosti. Pomerne málo sa však hovorí o možných rizikách tohto sektora, niektorí odborníci hovoria o bubline okolo umelej inteligencie a výroby mikročipov.

Nvidia Výkonný šéf spoločnosti Nvidia Jensen Huang. Foto: Profimedia.sk

Začiatkom tohto roku sme boli svedkami toho, že sedem silných firiem dokázalo zdvihnúť cenu indexu S&P 500. Veď len za prvé dva mesiace roku 2024 sa akciový index zvýšil o 6,5 percenta. Predstavuje to rovnakú hodnotu, o akú spomínaný index vzrástol sa celý rok 2023. Za vysoký nárast môže hlavne obrovským boom okolo umelej inteligencie.

Len v máji tohto roka zaznamenali firmy Nvidia (líder tohto odvetvia), Microsoft, Apple a Alphabet vyššiu trhovú hodnotu ako zvyšok indexu S&P 500 dohromady. Tieto štyri technologické spoločnosti zvýšili svoju trhovú hodnotu za tento mesiac o približne 1,4 bilióna dolárov. Pričom polovica pripadá na výrobcu čipov spoločnosti Nvidia.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.