Majiteľ chce povolenie na nelegálny vlek a zjazdovku v Bachledke

ŽDIAR – Už túto stredu sa v stredisku Ski Bachledova v Ždiari uskutoční miestne zisťovanie vo veci nelegálne postaveného vleku a zjazdovky. To nariadil stavebný úrad vo Vysokých Tatrách, ktorý začal konanie o dodatočnom povolení stavby spojeného s kolaudačným konaním.

Ždiar Bachledka vlek Lyžiarske stredisko v Bachledovej doline. Foto: google maps

Zlegalizovať by sa mal lyžiarsky vlek Tatrapoma FP 12 a príslušná lyžiarska trať. Na mapách strediska sú označované ako Hrebeň. Vlastníkom stavby je bratislavská spoločnosť Immobau.

Vlastník stavby je povinný predložiť všetky potrebné doklady o tom, že dodatočné povolenie stavby nie je v rozpore s verejnými záujmami chránenými zákonom. Vlastník musí na ústne pojednávanie predložiť doklady o výsledkoch predpísaných skúšok a meraní a tiež doklady o overení požadovaných vlastností výrobkov.

Konanie o dodatočnom povolení stavby spojenej s kolaudačným konaním začal stavebný úrad na základe výsledkov šetrenia štátneho stavebného dohľadu ešte v apríli minulého roku a tiež na základe podanej žiadosti o dodatočnom povolení stavby samotnou spoločnosťou Immobau.

Podľa vedúcej oddelenia výstavby Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Emílie Kušnírovej ide o viac ako 20-ročnú stavbu.

„Majiteľ pri spracovaní materiálov nevedel preukázať stavebné povolenie. Vlastník vleku podal na mesto Vysoké Tatry ako príslušný stavebný úrad žiadosť o vydanie dodatočného povolenia predmetnej stavby,“ povedala pre Prešovský Štandard Kušnírová.

Majiteľ nelegálne postaveného vleku a zjazdovky v tomto prípade zrejme obíde bez pokuty. „Z predložených dokladov ide o staršiu stavbu lyžiarskeho vleku, kde už uplynuli zákonom stanovené lehoty na uloženie pokuty, a teda nie je možné sankciu za správny delikt uložiť,“ doplnila Kušnírová.

Lyžiarske stredisko v Bachledovej doline v Ždiari ponúka návštevníkom 8,5 km zjazdoviek. V stredisku je desať lanoviek, vlekov a detských dopravných pásov. Hlavnou letnou atrakciou strediska je Chodník korunami stromov.

Vlastník bol povinný zaplatiť len správny poplatok vo výške 300 eur. O stanovisko sme požiadali aj prevádzkovateľa strediska. Po obdržaní jeho vyjadrenia budeme článok aktualizovať.