Sezónna uzávera končí. Od soboty sa dostanete aj na tatranské štíty

VYSOKÉ TATRY – V sobotu sa vo Vysokých Tatrách začína letná turistická sezóna. Tá je spojená s ukončením sezónnej uzávery značkovaných turistických chodníkov.

Vysoké Tatry HZS zima Vysoké Tatry. Foto: hzs.sk

Kým po minulé roky sa sezónna uzávera končila až 14. júna a všetky turistiké trasy boli priechodné od 15. júna, nový Návštevný poriadok Tatranského národného parku, platný od minulého roku, zaviedol koniec uzávery k 31. máju.

Turisti tak majú dva týždne navyše pre návštevu vysokohorských polôh. Všetky značkované chodníky budú v národnom parku prístupné až do konca októbra.

Sezónna uzávera znamená aj znovuotvorenie Chaty pod Rysmi, keďže aj na chodník k tejto chate sa vzťahujú tieto predpisy. Prístupné budú všetky vysokohorské sedlá a priechody, ako aj vysokotatranské štíty, na ktoré vedie značkovaný chodník.

Záujemci sa tak môžu od soboty bez obmedzení vybrať aj na Jahňací, Slavkovský, Kôprovský štít, Východnú Vysokú, Rysy či Kriváň. Uzávera končí aj na Baranci, Holom či Sivom vrchu v Západných Tatrách. Otvorený bude aj hlavný hrebeň Západných Tatier.

Správa TANAP-u upozorňuje, že úsek chodníka po červenej značke z Hrebienka k Rainerovej útulni ostáva uzavretý. Obchádzka vedie po zelenej značke okolo Bilíkovej chaty. Do vysokohorského prostredia, vrátane chát nemožno vstupovať so psom či iným zvieraťom. So zvieratami sa možno pohybovať len v nižších polohách Tatier.

Viac možností na výlety majú aj cyklisti. Po novom sa predĺžila trasa v Bielovodskej doline, kde sa cyklisti dostanú až takmer ku táborisku na Poľane pod Vysokou. V Kôprovej doline sa cykloturisiti môžu dostať až po prístrešok pod Garajovou dolinou.

Nový návštevný poriadok upravuje aj pravidlá pre geocatching. Skrýše musia byť len na turisticky dostupných miestach. Viac možností ponúka TANAP aj pre vodákov. Okrem dvoch miest na potoku Belá pribudol aj Studený potok na Orave.

Od 1. júna v Tatranskom národnom parku znovu povolili vykonávanie horolezectva. Na to sa podľa nových pravidiel vzťahuje sezónne obmedzenie od 15. apríla a potom od 1. novembra do 15. decembra.

Podrobnosti o vykonávaní jednotlivých aktivít nájdu záujemci vo vyhláške o Návštevnom poriadku Tatranského národného parku. Kompletné znenie, vrátane príloh a máp, je aj na internetovej stránke Správy Tatranského národného parku.

Slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny vo Vysokých Tatrách sa uskutoční v nedeľu. Z Popradu do Tatranskej Lomnice pôjdu už o 8.00 hodine historické električky Kométa a Trojča. Štart letnej sezóny odpískajú členovia združenia Tatranské historické električky o 10.30 hodine na železničnej stanici v Tatranskej Lomnici.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac