Súd EÚ odmietol žalobu organizácií sudcov proti schváleniu plánu obnovy Poľsku

Súd EÚ odmietol žalobu organizácií sudcov proti schváleniu plánu obnovy Poľsku. Súdny dvor pripomenul, že EÚ na zmiernenie hospodárskych a sociálnych dôsledkov pandémie ochorenia Covid-19 v rámci projektu EÚ budúcej generácie (NGEU) zriadila nástroj na obnovu a odolnosti (RRF).

Na získanie peňazí v rámci tohto projektu musia členské štáty vypracovať národné plány reforiem a investícií. Po zhodnotení Európskou komisiou ich potom schvaľuje Rada EÚ (členské krajiny).

Rada EÚ v júni 2022 schválila hodnotenie plánu, ktorý predložilo Poľsko, pričom stanovila určité míľniky a ciele, ktoré musí dosiahnuť. Zahŕňa aj ciele v oblasti reformy poľského súdneho systému.

Konkrétnejšie by Poľsko malo prijať niekoľko opatrení na posilnenie nezávislosti a nestrannosti sudcov, umožniť preskúmanie rozhodnutí disciplinárnej komory Najvyššieho súdu a ukončiť konania o preskúmaní v stanovenej lehote.

Tri združenia a jedna nadácia zastupujúce európskych sudcov sa na Súdny dvor EÚ obrátili s podozrením, že predmetné míľniky nie sú v súlade s právom Únie a sú definované príliš pružne, čo by Poľsku umožnilo nedodržiavať judikatúru Súdneho dvora v oblasti právneho štátu a účinnej súdnej ochrany. Navrhli, aby Všeobecný súd, ako prvostupňový súd, zrušil predmetné rozhodnutie Rady EÚ.

Všeobecný súd zasadajúci v utorok vo svojom uznesení tieto žaloby zamietol ako neprípustné.

Podľa súdu žalujúce organizácie nie sú legitímne konať ani vo svojom mene, ani v mene sudcov, ktorých záujmy obhajujú. Súd skonštatoval, že žiadne právne ustanovenie týkajúce sa RRF im túto procesnú možnosť nepriznáva. Ani skutočnosť, že vystupujú ako pravidelní partneri inštitúcií EÚ v otázke nezávislosti súdnictva, nezakladá ich legitimitu v tomto spore.

(tasr, afp)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac