Foto: Historickú parnú striekačku si chránia ako poklad. Zachránila aj Bojnický zámok

VEĽKÉ UHERCE – Trojvalcový dvojčinný parný stroj s historickou hodnotou si členovia Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Veľké Uherce strážia ako oko v hlave. Stroj z roku 1883 od viedenského výrobcu Wilhelma Knausta je skutočným unikátom.

parna striekačka velke uherce_titulna Historická parná striekačka je pre hasičov pokladom. Hasila aj Bojnicky zámok. Foto: Stanislav Vavro

Striekačku predstavili verejnosti na oslavách 150. výročia DHZ v Bánovciach nad Bebravou. „Táto rakúska spoločnosť vyrobila iba 3 modely so vstrekovaním pary. Jednu z nich zakúpila továreň na ohýbaný nábytok bratov Thonetovcov vo Veľkých Uherciach do dobrovoľného továrenského hasičského zboru,“ povedal predseda DHZ Veľké Uherce Juraj Lanči počas prezentácie.

Dodal, že neskôr (1928) ju odkúpila obec Veľké Uherce do dobrovoľného hasičského zboru. V porovnaní so súčasnou technikou sa vzácny kúsok histórie líši vo viacerých veciach. „Hlavný rozdiel je v tom, že má parný pohon. Jej neoddeliteľnou súčasťou je kotol, v ktorom sa vyrába para a tá poháňa motor, ktorý poháňa piestové trojvalcové čerpadlo s výkonom takmer 800 litrov za minútu,“ ozrejmil Lanči, ktorý má k ozdobe obce mimoriadne citlivý vzťah.

Miestni hasiči ju po nutných pravidelných opravách udržiavajú v dobrej kondícii. „Po výmene tesnení a pravidelnej údržbe šliape nad očakávanie. Pri plnom výkone má výtlak vody až do 50 metrov. Na výstavách a prezentačných akciách ide z dôvodu šetrenia iba na polovičný výkon,“ poznamenal dobrovoľný hasič. „Opravujeme si ju, udržiavame ju, chodíme sa s ňou predvádzať na výstavy. Je v celkom zachovalom stave,“ dodal.

Zaujímavosťou je, že striekačku použili aj pri požiari cukrovaru Karola Stummera v Továrnikoch v roku 1929 a požiari Bojnického zámku v roku 1950.

Podľa Lančiho v minulosti obsluhoval striekačku jeden kotolník a strojník, hasiči sa pridali podľa potreby. DHZ Veľké Uherce patrí medzi najstaršie takéto zbory na Slovensku. Založili ho už v roku 1873 pri továrni na ohýbaný nábytok bratov Thonetovcov. Prvým veliteľom DHZ bol Karol Lauer, riaditeľ továrne, ktorý v ňom pôsobil až do smrti.

Veľkouherská funkčná parná striekačka z roku 1883 od viedenského výrobcu hasičských strojov Wilhelma Knausta. Foto: Stanislav Vavro
Veľkouherská parná trojvalcová striekačka patrí medzi jedinečné zachovalé parné striekačky na svete.
Foto: Stanislav Vavro
DHZ Veľké Uherce patrí medzi najstaršie takéto zbory na Slovensku. Zdroj: Veľké Uherce Kaštieľ a ľudia/Facebook
Ničivý požiar na Bojnickom zámku (1950) hasili aj dobrovoľní hasiči z Veľkých Uheriec s parnou striekačkou. Zdroj: archív SNM – Múzeum Bojnice