Zažite neopakovateľnú atmosféru na Veľkej Skalke pri Trenčíne. Máte na to jedinú noc

TRENČÍN – V piatok 7. júna sa na Veľkej Skalke pri Trenčíne uskutoční podujatie Noc kostolov. Po programe bude možnosť večernej prehliadky najstaršieho pútnického miesta na Slovensku.

DSC_0561 Noc kostolov na Veľkej Skalke. Foto: Rasťo Harakal

Noc kostolov sa koná každý rok. Širokej verejnosti umožňuje priblížiť sa ku kresťanstvu a jeho histórii. V rámci podujatia sprístupnia vo večerných a nočných hodinách kostoly rôznych kresťanských cirkví, v ktorých sa konajú aj koncerty a komentované prehliadky.

Výnimkou nie je ani kláštor na Veľkej Skalke, kde sa program začne v piatok o 19:00. Naplánované je aj kultúrne vystúpenie Lamačské Chvály. Po ňom budú môcť návštevníci nazrieť do vnútra chrámu.

„Je to jedinečné miesto na Slovensku, kde sa z prírodnej jaskyne dá prejsť do kostola,“ prezradila nám sprievodkyňa Katarína Darvašová. V prípade nepriaznivého počasia podujatie presunú do Diecéznej Svätyne vedľa Pútnického domu.

V minulosti tu vystúpil aj recitátor a herec Jozef Šimonovič a uskutočnilo sa tiež niekoľko divadelných predstavení.

Podujatie Noc kostolov s nezabudnuteľnou atmosférou vzniklo v roku 2001 v Nemecku a postupne sa rozširuje do ďalších miest a regiónov v Európe. Na Slovensku malo premiéru v roku 2011.

Akciu plánujú napríklad aj v Prievidzi, kde návštevníkov privíta Farský kostol sv. Bartolomej. Na podujatí, ktoré sa začne o 17:30, vystúpia žiaci, pedagógovia a Detský spevácky zbor e-Školy, Komorný sláčikový orchester ZUŠ L. Stančeka a návštevníci sa môžu tešiť aj prednášky kunsthistoričky Barbory Matákovej, ktorá bude rozprávať o výzdobe prievidzského farského kostola.

Úspešná sezóna

V tomto roku je na pútnickom mieste Skalka pripravených množstvo podujatí. Veľmi zaujímavá bude púť seniorov, ktorá sa uskutoční 17. júna. Hlavná púť bude 20. júna a v rovnaký deň bude aj veľmi obľúbená vernisáž ORA ET ARS.

Na Malú aj Veľkú Skalku pri Trenčíne sa v tejto sezóne vybralo už množstvo návštevníkov. Od 1. apríla, keď sa otvorili brány pre verejnosť, sa sprievodcovia takmer nezastavili. „Návštevnosť je vysoká aj dnes, máme približne tri autobusy, ten záujem je aj tento rok veľký. Dosť návštevníkov k nám zavíta aj uprostred pracovného týždňa,“ pokračovala Darvašová.

Tento rok oslavuje Skalka pri Trenčíne 800. výročie založenia benediktínskeho opátstva. Okrem toho má najstaršie pútnické miesto na Slovensku veľkú novinku, tú vám prinesieme v pripravovanom článku.

Noc kostolov na Veľkej Skalke. Foto: Rasťo Harakal
Noc kostolov na Veľkej Skalke. Foto: Rasťo Harakal
ORA ET ARS je na Veľkej Skalke veľmi vyhľadávaním podujatím. Foto: Trenčiansky Štandard