Hity Tomáša Klusa a Karola Duchoňa roztlieskajú Butkov. Blíži sa koncert Hudba bez bariér

BUTKOV – Na najnavštevovanejšom pútnickom mieste na Slovensku, v Skalnom sanktuáriu Božieho milosrdenstva na hore Butkov nad obcou Ladce, sa vo štvrtok 20. júna uskutoční 12. ročník charitatívneho podujatia Hudba bez bariér.

Butkov Na hore Butkov sa znovu uskutoční charitatívny koncert Hudba bez bariér. Foto: Kríž Butkov

Na benefičnom koncerte vystúpia populárny český spevák Tomáš Klus a tiež Martin Gyimesi, ktorý je hlavným predstaviteľom Karola Duchoňa v najúspešnejšom muzikáli na Slovensku Na srdci mi hraj!

„Projekt Hudba bez bariér podporilo už množstvo slovenských interpretov, ale nie Karol Duchoň, keďže už, žiaľ, nie je medzi nami. Som rád, že s požehnaním jeho vlastnej dcéry môžeme náš projekt spájať s týmto skvelým umelcom,“ povedal pre Trenčiansky Štandard organizátor akcie a predseda občianskeho združenia Parasport24 Miroslav Buľovský.

Na koncert sa teší aj spomínaný Tomáš Klus. „Na Hudbe bez bariér budem po prvý raz, veľmi sa na to teším. Počul som, že je to skvelá akcia. V Česku pravidelne podporujem charitatívne akcie, lebo pomáhať si musíme. Na Butkove zahrám výber najlepších piesní, aby si mohli s nami zaspievať aj diváci,“ uviedol Klus.

Gyimesi zaspieva legendárne Duchoňove skladby V dolinách, Čardáš dvoch sŕdc, Mám ťa rád a iné. „S veľkou radosťou sa zúčastním na projekte Hudba bez bariér. Aj ja na tomto podujatí vystúpim po prvý raz. Vždy veľmi rád prispejem svojou účasťou ľuďom, ktorí to potrebujú. Hudba prináša radosť, emóciu a ak má ešte aj pomôcť, tak už viac si ako umelec nemôžem ani priať,“ vyjadril sa.

Spevák zároveň zložil poklonu hlavnému organizátorovi. „Keď ma oslovil Mirko Buľovský, ktorý tento projekt úspešne vedie, neváhal som ani sekundu. Hudba bez bariér už 12 rokov pomáha ľuďom s neľahkým osudom, ktorí sa nevzdávajú a objavujú nový zmysel života prostredníctvom športu a umenia. Vďaka tomu sa im darí aj napriek ich hendikepu žiť život naplno.“

Na charitatívnom koncerte Hudba bez bariér sa vlani podarilo vyzbierať 25-tisíc eur. Pomohli tak ôsmim deťom s detskou mozgovou obrnou. Aj teraz výťažok z vyše dvojhodinového hudobného programu poputuje opäť na charitatívne účely. Organizátori znovu podporia najslabších – choré deti a sociálne slabé rodiny.

„V nádhernom prírodnom prostredí, ktoré je aj klenotnicou novodobého sakrálneho umenia, pohladia piesne umelcov dušu a prinesú radosť publiku. No najdôležitejšie je, že prejavíme lásku a ľudskosť tým, ktorí si sami nepomôžu. Dúfam, že suma na šeku bude teraz ešte vyššia,“ doplnil šéf OZ Parasport24.

Už 12. ročník bude mať pre neho nový rozmer. Premiérovo na ňom vystúpi aj jeho 19-ročná krstná dcéra Ester s jednou piesňou. Organizátor očakáva vysokú návštevnosť a priaznivé počasie. „Toto miesto na Butkove je zázračné. Verím, že bude svietiť slnko,“ dodal pre Trenčiansky Štandard Buľovský. O moderovanie sa postará Ján Žgravčák z RTVS.

Občianske združenie Parasport24 existuje od roku 2006 a venuje sa organizácii rôznorodých projektov na podporu ľudí s hendikepom, ktorí ako jednotlivci majú obmedzené podmienky na získavanie finančných a iných prostriedkov pre vlastný rozvoj.