Eurovoľby v Trenčianskom kraji vyhral s prehľadom Smer-SD

Voľby, volebná miestnosť Ilustračné foto: Michal Svítok/TASR

TRENČÍN – V poradí piate eurovoľby na Slovensku priniesli výrazný percentuálny zisk dvoch najväčších favoritov. Kým v celoslovenskom meradle sa víťazom stalo Progresívne Slovensko a do Bruselu pošle šesť svojich nominantov, v Trenčianskom kraji potvrdil svoje dominantné postavenie Smer-SD a s prehľadom získal najvyšší počet hlasov.

Podobne ako v predchádzajúcich eurovoľbách pred piatimi rokmi sa volebná účasť v kraji pohybovala nad celoslovenským priemerom a bola o takmer 15 percent vyššia ako v roku 2019. Kým vtedy v kraji zaznamenali účasť na úrovni 22,98 percenta, tentoraz to bolo 37,85 percenta. Vyššiu volebnú účasť zaregistrovali štatistici len v Bratislavskom kraji.

V okrese Trenčín sa dokonca takmer podarilo pokoriť 40-percentnú volebnú účasť, chýbalo k tomu šesť stotín percenta. Nad 38 percent sa dostala volebná účasť v okresoch Považská Bystrica a Ilava. Na opačnej strane rebríčka je Partizánske, kde prišlo voliť 35,5 percenta oprávnených voličov.

V 644 volebných okrskoch Trenčianskeho kraja sa na voľbách zúčastnilo spolu 178 544 voličov, čo je o približne 67-tisíc viac ako pred piatimi rokmi. Zároveň je to však o 160-tisíc voličov menej ako vlani pri parlamentných voľbách. Volebné komisie zaznamenali 178 324 odovzdaných obálok a 175 288 platných hlasov.

Ako sme už v úvode spomenuli, výsledky v Trenčianskom kraji nekopírujú úplne celoslovenské výsledky už len tým, že majú iného víťaza. Smer-SD volilo v našom kraji spolu 54 084 ľudí, čo je 30,85 percenta.

Progresívne Slovensko volilo 43 492 voličov (24,81 percenta). Tretie miesto – rovnako ako v celoslovenskom meradle – patrí Republike, ale jej percentuálny zisk je podstatne výraznejší. O 14,95 percenta z celkového počtu hlasov sa postaralo 26 223 voličov. Nasleduje Hlas-SD s 7,77 percentami (13 625 voličov) a KDH s 5,83 percentami (10 227 voličov).



Nie vo všetkých deviatich okresoch Trenčianskeho kraja však Smer-SD prekonal Progresívne Slovensko. Celoslovenský víťaz eurovolieb získal najväčší počet hlasov v okresoch Trenčín a Myjava, vo zvyšných siedmich mal navrch Smer-SD.

Naprieč celým krajom bola vždy tretia Republika. Do histórie sa zapíše obec Trenčianska Turná, ktorú šéf Štatistického úradu SR Martin Nemky označil ako obec, kde sa výsledky najviac podobali tým celoslovenským.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...