Takmer polovica bratislavských voličov si v sobotu vybrala progresívcov

BRATISLAVA – Voliči na Slovensku si budú môcť na istý čas vydýchnuť. Po parlamentných a prezidentských voľbách máme za sebou aj v poradí tretie voľby konané v rozmedzí desiatich mesiacov. Voľby do Európskeho parlamentu ovládlo Progresívne Slovensko so stranou Smer-SSD.

eurovolby Voľby do Európskeho parlamentu 2024. Foto: TASR/Daniel Stehlík

V poradí piate eurovoľby na Slovensku mali na vedúcich pozíciách priniesť tesný súboj a otázkou len bolo, či skončia v prospech Smeru, ktorý sa v posledných prieskumoch po atentáte na Roberta Fica začal objavovať na prvej priečke, alebo vyhrajú progresívci a prvýkrát tak nabúrajú hegemóniu vládnych strán. 

Tentoraz to vyšlo v prospech šimečkovcov a so ziskom 27,81 percenta hlasov a šiestimi mandátmi sa stali oprávnenými víťazmi volieb. Na druhom mieste skončili sociálni demokrati Róberta Fica so ziskom 24,76 percenta hlasov a piatimi poslaneckými mandátmi.

Dva mandáty získala strana Republika, ktorá presvedčila 12,53 percenta voličov a po jednom mandáte získali strany Hlas so 7,18 percentami a Kresťanskodemokratické hnutie so 7,14 percentami. 

Aj vo voľbách do Európskeho parlamentu potvrdili progresívci svoju hegemóniu v Bratislave. A zdá sa, že ich vplyv aj naďalej rastie. Kým totiž na jeseň minulého roku obdržali takmer 34 percent z platných hlasov odovzdaných v parlamentných voľbách, v tých európskych získali viac ako 47 percent. V Starom Meste ich bolo dokonca až takmer 54 percent. 

Naopak strana Smer-SSD ostala vo výsledkovej listine oproti parlamentným voľbám na tom istom. V porovnaní so septembrovými voľbami prišlo síce stranu Roberta Fica v sobotu voliť o približne 18-tisíc voličov menej, čo sa dá pripísať oveľa slabšej volebnej účasti v eurovoľbách, no v percentuálnom vyjadrení stratili „ficovci“ len 18 stotín percenta a naďalej si tak udržujú v Bratislave podporu nad 17,3 percenta voličov.

Spomedzi mestských častí má strana Smer najväčšiu podporu v Podunajských Biskupiciach, kde ich volebný výsledok dosiahol až 22 percent. 

Takpovediac na svojom ostali aj strany KDH a Demokrati. Obe strany si medzi Bratislavčanmi percentuálne mierne polepšili, ale stále je to len výsledok okolo 5,5 percenta.

Kým kresťanským demokratom výsledky z Bratislavy v celoslovenskom priemere mierne škodia, u Demokratov sú nadpriemerné, no ani tak im v celoslovenskom meradle nestačili na dosiahnutie piatich percent, čo by im zaručovalo zisk aspoň jedného mandátu.

Prekvapivé výsledky v Bratislave však zaznamenalo hnutie Republika. To si oproti septembrovým parlamentným voľbám polepšilo o viac ako 5 percent a so ziskom 7,51 percenta hlasov sa zaradilo celkovo na štvrtú priečku hneď po strane Sloboda a Solidarita.

Tá naopak zaznamenala v Bratislave výraznú stratu a oproti parlamentným voľbám viac ako 5 percent stratila. Výsledok z Bratislavy v podobe 8,41 percenta tak strane SaS nepomohol a v celoslovenskom meradle im na dosiahnutie mandátu aspoň jedného europoslanca chýbali len stovky hlasov. 

Pri strane Sloboda a Solidarita je nutné sa pristaviť. Úbytok ich voličov v Bratislave je po týchto eurovoľbách naozaj citeľný. Pred ôsmimi rokmi v parlamentných voľbách totiž strana pod vedením Richarda Sulíka vedela v Bratislave presvedčiť takmer 69-tisíc voličov. V sobotných eurovoľbách to gröhlingovcom prihralo len necelých 15-tisíc voličov. 

Je jasné, že úbytok voličov je spojený so stranou Progresívne Slovensko, ktorá ešte v roku 2016 neexistovala. Ako sa však zdá, progresívci však postupne liberálov zo SaS vykrádajú a ak tento trend „SaSkári“ nezastavia, môžu dopadnúť veľmi zle.

Až tak, že sa pred najbližšími komunálnymi voľbami môžu ocitnúť v situácii, kedy ambície terajšieho župana Juraja Drobu na ďalšie funkčné obdobie budú musieť ísť bokom a podriadiť sa niekoľkonásobne silnejšiemu Progresívnemu Slovensku s ich vlastným kandidátom. 

Sloboda a solidarita by tak mala naozaj začať zvažovať zmenu smeru svojej politiky a vrátiť sa k strane so silným ekonomickým pravicovým programom, ktorý bude vedieť predať nielen intelektuálom, ale aj podnikateľom a bežnej strednej triede. A upustiť od presadzovania kultúrnoetických naratívov. V tých ich totiž politici PS už dávno vykradli. 

Dôraz na ekonomiku bude musieť znamenať aj rozídenie sa s Matúšom Vallom. Jeho nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami na magistráte, neustále zvyšovanie daní a poplatkov, či branie si úverov, ktoré pravidelne požehnávajú aj mestskí poslanci zvolení z kvóty SaS, musia byť pre pravicovú stranu jasnou červenou čiarou.

Zároveň musia vedieť tieto praktiky jasne pomenovať a postaviť sa voči nim. Haló SaSkári, zobuďte sa!

Najväčší debakel však v sobotných voľbách utrpeli strany Hlas-SD, SNS a Matovičovo hnutie Slovensko. Po víťazstve Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách a opustení svojej strany získal Hlas-SD už pod vedením nového predsedu Matúša Šutaja Eštoka v Bratislave len necelého 3,5 percenta, čo oproti parlamentným voľbám predstavuje pokles o takmer 7 percent.

Hlas-SD však aj napriek tomu získal jeden poslanecký mandát.

Matovičovo hnutie Slovensko a Dankova Slovenská národná strana však pohoreli ešte viac. So ziskom približne dvoch tisíc hlasov získali obe strany len niečo okolo percenta.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac