Prešovské fontány sú stále bez vody. Mesto sľubuje nápravu

Fontána Šváby, Prešov Fontána sa nachádza na Švábskej ulici v Prešove.

PREŠOV – Po minulé roky v tomto čase boli už fontány v meste sfunkčnené. Dnes sú suché a bez života. Radnica tvrdí, že môže za to ich zlý technický stav.

“V meste Prešov aktuálne prebieha pasportizácia striekacích vodometov, nakoľko pri viacerých boli zaznamenané technické nedostatky či poškodené diely a súčiastky,” uviedol hovorca mesta Prešov Michal Hudák. 

Podľa jeho slov však mesto plánuje v najbližších dňoch spustiť striekajúce vodostreky. Konkrétny dátum neuviedol. “Ako prvú sfunkčníme na Námestí mládeže v Prešove,” dodal.

Postupne by sa malo spustiť ďalších deväť striekacích a osem picích fontán, ktoré sú podľa radnice prioritou najmä z hygienických dôvodov.  “Taktiež z dôvodu dostupnosti pitnej vody v horúčavách počas letných mesiacov, nakoľko striekacie fontány plnia do značnej miery skôr estetickú funkciu,” vysvetlil hovorca. Tie však zároveň slúžia aj na zvlhčovanie a ionizovanie ovzdušia. 

V meste podľa Michala Hudáka nepribudnú žiadne nové picie fontány. Tie teda Prešovčania nájdu na klasických miestach v centre, ako aj na sídliskách. “Na Námestí legionárov, pri ul. Štefánikovej, na pešej zóne, križovatke ulíc Hlavná – Metodova, na ulici Hlavná, na Jarkovej ulici, na Námestí Alexandra Duchnoviča, Námestí Pri Kríži mládeže, v Parku Alexandra Dubčeka a na Sekčove na ulici Dargovská v blízkosti detského ihriska,” spresnil hovorca mesta Hudák.

Za rok 2023 mesto zaplatilo za fungovanie fontán takmer 65-tisíc eur. “Spotreba elektrickej energie mesto stála 56 457,12 eur a spotreba vody 8 540,09 eur,” dodal.

Najstaršou fontánou v meste je Neptúnova fontána. Pochádza z roku 1789. Postavili ju na mieste pôvodnej mestskej vodnej nádrže – cisterny. Ako prejav vďačnosti ju nechal zhotoviť haličský židovský obchodník Marek Holländer za to, že mu mestská rada povolila usadiť sa a podnikať v Prešove. Zdroj: fb Preš.kritik
Fontána pri Opále na ulici Martina Benku. Zdroj: redakcia

Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...