Svetoví výrobcovia mieria do Prešova. Začína sa Medzinárodná súťaž vín MUVINA 2024

V Prešove sa začína 29. ročník Medzinárodnej prehliadky vín - MUVINA 2024. Foto: muzeumvin.sk

PREŠOV – Metropola Šariša sa v dňoch 13. – 14. júna stane dejiskom 29. ročníka medzinárodnej prehliadky vín – MUVINA 2024. Vzorky vína sa budú posudzovať v historickej dvorane Evanjelického kolégia.

Jednou z prestížnych aktivít Múzea vín v Prešove je každoročné organizovanie súťažnej prehliadky vín – MUVINA, ktorá sa stala pre výrobcov vína jednou z najdôveryhodnejších prehliadok.

„Začiatkom každého roka začínajú prípravy na nový ročník, rozposielajú sa prihlášky so štatútom jednotlivým výrobcom. Do konkurzu boli zaradené vína, ktoré prihlásili do konca mája,“ približuje Prešovskému Štandardu prípravný proces prehliadky predseda organizačného výboru a riaditeľ Múzea vín Dušan Hažír.

Do Prešova prichádzajú vína z celého sveta, pozývajú odborníkov z rôznych štátov, aby degustovali vína a ocenili ich medailami. Tohtoročný konkurz sa uskutoční za účasti medzinárodne uznávaných enológov. Spoluzakladateľom a odborným garantom je najznámejší slovenský znalec vín Fedor Malík.

Tridsaťčlenná medzinárodná porota pozostávajúca z piatich komisií bude v tomto ročníku degustovať vzorky cca 300 vín z Talianska, Nemecka, Česka, Maďarska, Španielska, Švajčiarska, Poľska, Srbska, Chorvátska, Bulharska a samozrejme zo Slovenska. 

Súťaž sa koná pod patronátom Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno (O. I. V.) so sídlom v Paríži, čo jej pridáva na prestíži. Hlavne pre domácich výrobcov tak existuje vynikajúca možnosť konfrontácie svojich kvalít s absolútnou svetovou špičkou.

Hodnotí sa 100 bodovým systémom, ktorý odporúča O. I. V. pre medzinárodné konkurzy. Do súťaže je možné prihlásiť vína všetkých kategórií. Degustovať budú vína biele aromatické a nearomatické, suché a polosuché, sladké a polosladké, vína ružové, červené a šumivé, prírodne sladké, likérové, ako aj vína „spod kožky“.

„Náročné hodnotenie bude v kategórii prírodne sladkých vín, ide o vína slamové, ľadové, hrozienkové výbery. V tomto ročníku sa ich prihlásilo asi dvadsať, bude to veľký boj,“ mieni Hažír.

V dňoch 17. – 18. júna bude mať možnosť široká verejnosť degustovať predbežne ohodnotené vína zo všetkých kategórií v priestoroch Múzea vín v Prešove, vstup na ochutnávku je voľný.

Ocenené vína bude môcť degustovať aj verejnosť v Múzeu vín. Foto: muzeumvin.sk

Po ukončení konkurzu a vyhodnotení výsledkov organizátori už pripravujú medaily a diplomy pre úspešných výrobcov. Slávnostný večer s odovzdávaním cien víťazom sa uskutoční 10. septembra v historickej sále Parku kultúry a oddychu (PKO) Čierny orol. Súčasťou večera bude vinársky festival – „Prešovské vínochute“ s bohatým kultúrnym programom.

„Vlani sme uviedli štartovací ročník. Tento rok príde približne 14 domácich a zahraničných vinárstiev, ktoré odprezentujú vína širokej verejnosti s možnosťou ochutnávky a zakúpenia vín,“ uvádza Hažír.  

Hlavným bodom programu bude dekorovanie laureátov prehliadky, teda nielen šampiónov, ale aj nositeľov zlatých, strieborných a bronzových medailí. Získať cenu na súťaži MUVINA znamená pre výrobcu vzácnu značku kvality, ktorá na trhoch s vínom má svoju váhu.

Voľba šampiónov v jednotlivých kategóriách vín prebehne počas slávnostného Galavečera 13. júna v PKO za účasti 30-člennej poroty, pozvaných hostí a širšej verejnosti. Spestrením večera bude vystúpenie speváčky Kataríny Koščovej za klavírneho sprievodu Daniela Špinera. Pre čitateľov Prešovského Štandardu pripravujeme podrobnejšiu reportáž z podujatia.   

Program Galavečera. Foto: muzeumvin.sk


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...