Pomaľovali steny pôrodnice. ŠUP-kári majú na konte aj ďalšie počiny

viber_image_2024-06-07_19-44-01-393 Žiačky III. ročníka ŠUP v Prešove skrášľovali chodbu pôrodnice FNsP v Prešove. Foto: redakcia

PREŠOV – Škola umeleckého priemyslu (ŠUP) na Vodárenskej 3 v Prešove tento školský rok oslavuje významný míľnik – 25 rokov svojej existencie. Oslavy boli v duchu kreativity a tvorivosti, ako sa na umeleckú školu patrí.

Deň otvorených dverí (DOD) sa konal v dynamickej atmosfére, ktorá odrážala kreativitu a inovatívny prístup školy. Žiaci a ich pedagógovia návštevníkom názorne prezentovali proces vyučovacej hodiny a prácu jednotlivých dielní. Táto udalosť bola skvelou príležitosťou pre verejnosť nahliadnuť do tvorivého procesu a talentu, ktorý škola u svojich žiakov rozvíja. 

Žiakov a riaditeľku školy sme oslovili počas týždňa súvislej umeleckej praxe, ktorú ŠUP-kári pravidelne absolvujú. Práve sa podieľali na skrášľovaní priestorov starej pôrodnice Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Prešove. Zastihli sme ich pri dokončovacích prácach.

Edukačnú miestnosť v starej pôrodnici FNsP Prešov zdobí maľba žiakov ŠUP. Foto: redakcia

„Takáto forma praxe je veľmi upokojujúca, teší nás, že môžeme oživiť priestory pôrodníckeho oddelenia. Na škole sa študuje veľmi dobre, máme v rozvrhu veľa výtvarnej, resp. umeleckej praxe v závislosti od odboru, ktorý študujeme. Tiež je fajn, že nás vedie odborný tím mladých a kvalitných pedagógov,“ rozhovorili sa jedna cez druhú žiačky III. ročníka.

Nemocničnú stenu edukačnej miestnosti určenú pre mamičky zdobí aj veľkoformátová maľba začínajúcich mladých talentov. S pôrodnicou majú už niekoľkoročnú spoluprácu. Žiaci sa popasovali aj s maľbou na stene v areáli Materskej školy na Važeckej ulici číslo 18 v Prešove. Vytvorili exteriérový prvok dopĺňajúci detské ihrisko.

ŠUP-kári skrášlili aj MŠ Važecká. Foto: sup-po.sk

„Odozva je úžasná aj od obyvateľov mesta, pozorovateľov, učiteľov aj žiakov, ktorých teší, že sa môžu podieľať na zveľaďovaní priestoru, v ktorom oni sami aj my všetci žijeme a aj preto, že tento počin prináša hodnotu,“ popisuje Prešovskému Štandardu koncepciu umeleckej praxe riaditeľka ŠUP Linda Pločicová.

V rámci projektu Galéria malá stanica 3 – pomalé kroky, zrealizovali inštaláciu veľkoplošnej práce, ktorou sa snažia poukázať na aktuálny stav mestskej kultúry.

„Ako keby sa mesto počas rokov stalo tichým a hlbokým oceánom, kde nič nové nevzniká – česť výnimkám. Miesto, kde je už roky ticho a občas to preruší ‚veľryba‘ recyklujúca staré symboly.“ Znie výstižný komentár realizátorov premeny sklenenej plochy staničných priestorov. 

Galéria malá stanica v Prešove. Foto: sup-po.sk

Škola zväčša umiestňuje žiakov v rámci praxe do firiem, ktorých činnosť súvisí s ich študijným odborom, napríklad do odevných, grafických či reklamných. Niekedy reflektujú aj na záujem zvonku, keď môžu žiaci zdobiť verejné priestranstvá.

„Oslovili nás už aj niektoré reštaurácie v centre mesta a výrobné podniky, ktoré by chceli skrášliť priestory svojim zamestnancom, aby sa cítili komfortnejšie,“ dodala Pločicová.

ŠUP v spolupráci s OZ ŠUP na umenie, ktoré pôsobí popri škole pod záštitou PSK a primátora mesta Prešov a spolu s STM Múzeom Solivar v Prešove, organizuje od roku 2019 medzinárodnú súťaž Úsvit – cena za študentský dizajn.

Ide o celoštátnu súťaž pre žiakov výtvarného umenia, audiovízie a nových médií škôl umeleckého priemyslu a stredných odborných škôl, na podporu výtvarného myslenia, kreativity a tvorivého umeleckého rozletu mladých ľudí vo veku 15 – 20 rokov. V každom ročníku býva prihlásených 500 – 600 dizajnérskych prác žiakov z celého Slovenska, Čiech a Poľska. 

Ocenený dizajn žiačky Doroty Roháčovej je dnes na ponožkách. Foto: sup-po.sk

„Do Úsvitu sa nám podarilo zapojiť aj súkromný sektor, v rámci ktorého vznikla úspešná spolupráca so spoločnosťou Fusakle. Podľa dizajnu Doroty Roháčkovej, ktorá v minulom ročníku vyhrala, vyrobili ponožky, ktoré sú aj v predaji,“ neskrýva radosť z talentovaných žiakov riaditeľka.

Žiaci navrhli dizajn látok napríklad aj pre spoločnosť Takoy, ktorá expanduje látky do 15 krajín Európy. Spoluprácou s firmami žiaci získavajú možnosť tvoriť nielen fiktívne práce do šuplíka, ale reálny dizajn pre reálny trh. 

K úspešným absolventom počas histórie školy patrí napríklad Michal Jankiv. So sestrou Karolínou (Creative Director) sú majiteľmi úspešnej firmy Jankiv Siblings, ktorá sa venuje ručne vyrábanému plissé.

Zakladateľ, riaditeľ a herec NevaDIvadla Lukáš Jurko, absolvent odboru grafická úprava tlačív, je známy aj z televíznych obrazoviek. Diváci ho poznajú zo seriálov ako Pán profesor, Iveta, Einstein, Inšpektor Max a filmov Oči plné piesku, Nikdy nehovor nikdy a Ideme na teambuilding.

Miroslava Hrabušová je absolventkou odboru scénická dekoračná tvorba a reprodukčná maľba. Za svoju tvorbu získala ocenenia doma aj v zahraničí – čestné uznanie na International Photography Award (14-tisíc súťažiacich), jej tvorbu publikovali v časopise Československá fotografia, Eye photo magazine, Highlight photography magazine, Gallery of refined Art, je autorkou bookletov pre hudobné albumy skupiny Gloom. 

Z tvorby fotografky Miroslavy Hrabušovej. Foto: sup-po.sk

Krajský úrad v Prešove 1. júla 2001 zriadil Združenú strednú umeleckú školu, ktorá vznikla spojením Stredného odborného učilišťa a Strednej umeleckej školy. Od roku 2019 Strednú umeleckú školu premenovali na Školu umeleckého priemyslu.

V súčasnosti tu v rámci štvorročných študijných odborov vyučujú predmety umelecko-remeselného zamerania, ako sú propagačné výtvarníctvo, grafický dizajn, reklamná tvorba, grafický a priestorový dizajn, fotografický dizajn, odevný dizajn, dizajn exteriéru a dizajn interiéru.

A kam sa rozpŕchnu ďalší talentovaní absolventi, ukáže čas…

Vľavo riaditeľka Linda Pločicová a bývalí absolventi ŠUP Vodárenská 3 v Prešove. Foto: sup-po.sk

Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...