Pomaľovali steny pôrodnice. ŠUP-kári majú na konte aj ďalšie počiny

PREŠOV – Škola umeleckého priemyslu (ŠUP) na Vodárenskej 3 v Prešove tento školský rok oslavuje významný míľnik – 25 rokov svojej existencie. Oslavy boli v duchu kreativity a tvorivosti, ako sa na umeleckú školu patrí.

viber_image_2024-06-07_19-44-01-393 Žiačky III. ročníka ŠUP v Prešove skrášľovali chodbu pôrodnice FNsP v Prešove. Foto: redakcia

Deň otvorených dverí (DOD) sa konal v dynamickej atmosfére, ktorá odrážala kreativitu a inovatívny prístup školy. Žiaci a ich pedagógovia návštevníkom názorne prezentovali proces vyučovacej hodiny a prácu jednotlivých dielní. Táto udalosť bola skvelou príležitosťou pre verejnosť nahliadnuť do tvorivého procesu a talentu, ktorý škola u svojich žiakov rozvíja. 

Žiakov a riaditeľku školy sme oslovili počas týždňa súvislej umeleckej praxe, ktorú ŠUP-kári pravidelne absolvujú. Práve sa podieľali na skrášľovaní priestorov starej pôrodnice Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Prešove. Zastihli sme ich pri dokončovacích prácach.

Edukačnú miestnosť v starej pôrodnici FNsP Prešov zdobí maľba žiakov ŠUP. Foto: redakcia

„Takáto forma praxe je veľmi upokojujúca, teší nás, že môžeme oživiť priestory pôrodníckeho oddelenia. Na škole sa študuje veľmi dobre, máme v rozvrhu veľa výtvarnej, resp. umeleckej praxe v závislosti od odboru, ktorý študujeme. Tiež je fajn, že nás vedie odborný tím mladých a kvalitných pedagógov,“ rozhovorili sa jedna cez druhú žiačky III. ročníka.

Nemocničnú stenu edukačnej miestnosti určenú pre mamičky zdobí aj veľkoformátová maľba začínajúcich mladých talentov. S pôrodnicou majú už niekoľkoročnú spoluprácu. Žiaci sa popasovali aj s maľbou na stene v areáli Materskej školy na Važeckej ulici číslo 18 v Prešove. Vytvorili exteriérový prvok dopĺňajúci detské ihrisko.

ŠUP-kári skrášlili aj MŠ Važecká. Foto: sup-po.sk

„Odozva je úžasná aj od obyvateľov mesta, pozorovateľov, učiteľov aj žiakov, ktorých teší, že sa môžu podieľať na zveľaďovaní priestoru, v ktorom oni sami aj my všetci žijeme a aj preto, že tento počin prináša hodnotu,“ popisuje Prešovskému Štandardu koncepciu umeleckej praxe riaditeľka ŠUP Linda Pločicová.

V rámci projektu Galéria malá stanica 3 – pomalé kroky, zrealizovali inštaláciu veľkoplošnej práce, ktorou sa snažia poukázať na aktuálny stav mestskej kultúry.

„Ako keby sa mesto počas rokov stalo tichým a hlbokým oceánom, kde nič nové nevzniká – česť výnimkám. Miesto, kde je už roky ticho a občas to preruší ‚veľryba‘ recyklujúca staré symboly.“ Znie výstižný komentár realizátorov premeny sklenenej plochy staničných priestorov. 

Galéria malá stanica v Prešove. Foto: sup-po.sk

Škola zväčša umiestňuje žiakov v rámci praxe do firiem, ktorých činnosť súvisí s ich študijným odborom, napríklad do odevných, grafických či reklamných. Niekedy reflektujú aj na záujem zvonku, keď môžu žiaci zdobiť verejné priestranstvá.

„Oslovili nás už aj niektoré reštaurácie v centre mesta a výrobné podniky, ktoré by chceli skrášliť priestory svojim zamestnancom, aby sa cítili komfortnejšie,“ dodala Pločicová.

ŠUP v spolupráci s OZ ŠUP na umenie, ktoré pôsobí popri škole pod záštitou PSK a primátora mesta Prešov a spolu s STM Múzeom Solivar v Prešove, organizuje od roku 2019 medzinárodnú súťaž Úsvit – cena za študentský dizajn.

Ide o celoštátnu súťaž pre žiakov výtvarného umenia, audiovízie a nových médií škôl umeleckého priemyslu a stredných odborných škôl, na podporu výtvarného myslenia, kreativity a tvorivého umeleckého rozletu mladých ľudí vo veku 15 – 20 rokov. V každom ročníku býva prihlásených 500 – 600 dizajnérskych prác žiakov z celého Slovenska, Čiech a Poľska. 

Ocenený dizajn žiačky Doroty Roháčovej je dnes na ponožkách. Foto: sup-po.sk

„Do Úsvitu sa nám podarilo zapojiť aj súkromný sektor, v rámci ktorého vznikla úspešná spolupráca so spoločnosťou Fusakle. Podľa dizajnu Doroty Roháčkovej, ktorá v minulom ročníku vyhrala, vyrobili ponožky, ktoré sú aj v predaji,“ neskrýva radosť z talentovaných žiakov riaditeľka.

Žiaci navrhli dizajn látok napríklad aj pre spoločnosť Takoy, ktorá expanduje látky do 15 krajín Európy. Spoluprácou s firmami žiaci získavajú možnosť tvoriť nielen fiktívne práce do šuplíka, ale reálny dizajn pre reálny trh. 

K úspešným absolventom počas histórie školy patrí napríklad Michal Jankiv. So sestrou Karolínou (Creative Director) sú majiteľmi úspešnej firmy Jankiv Siblings, ktorá sa venuje ručne vyrábanému plissé.

Zakladateľ, riaditeľ a herec NevaDIvadla Lukáš Jurko, absolvent odboru grafická úprava tlačív, je známy aj z televíznych obrazoviek. Diváci ho poznajú zo seriálov ako Pán profesor, Iveta, Einstein, Inšpektor Max a filmov Oči plné piesku, Nikdy nehovor nikdy a Ideme na teambuilding.

Miroslava Hrabušová je absolventkou odboru scénická dekoračná tvorba a reprodukčná maľba. Za svoju tvorbu získala ocenenia doma aj v zahraničí – čestné uznanie na International Photography Award (14-tisíc súťažiacich), jej tvorbu publikovali v časopise Československá fotografia, Eye photo magazine, Highlight photography magazine, Gallery of refined Art, je autorkou bookletov pre hudobné albumy skupiny Gloom. 

Z tvorby fotografky Miroslavy Hrabušovej. Foto: sup-po.sk

Krajský úrad v Prešove 1. júla 2001 zriadil Združenú strednú umeleckú školu, ktorá vznikla spojením Stredného odborného učilišťa a Strednej umeleckej školy. Od roku 2019 Strednú umeleckú školu premenovali na Školu umeleckého priemyslu.

V súčasnosti tu v rámci štvorročných študijných odborov vyučujú predmety umelecko-remeselného zamerania, ako sú propagačné výtvarníctvo, grafický dizajn, reklamná tvorba, grafický a priestorový dizajn, fotografický dizajn, odevný dizajn, dizajn exteriéru a dizajn interiéru.

A kam sa rozpŕchnu ďalší talentovaní absolventi, ukáže čas…

Vľavo riaditeľka Linda Pločicová a bývalí absolventi ŠUP Vodárenská 3 v Prešove. Foto: sup-po.sk

Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok