Túžili ste sa stať hudobníkom? Na Bratislavskom kultúrnom lete sa vám to podarí 

Bratislavské kultúrne leto 2024 Kultúrna scéna v Sade Janka Kráľa je pripravená na BKL 2024. Foto: Miroslava Pavlíková

BRATISLAVA – V hlavnom meste má už svoju dlhoročnú tradíciu. Na tohtoročnom 49. ročníku Bratislavského kultúrneho leta si budú môcť zahrať a zaspievať aj bežní ľudia priamo na ulici či námestí. 

O chvíľu to celé vypukne. Od 21. júna až do 1. septembra budú nielen pre Bratislavčanov na viacerých kultúrnych scénach, pódiách a miestach pripravené rôzne hudobné a divadelné vystúpenia, výstavy či debaty. 

Na už tradičnej Kultúrnej scéne v Sade Janka Kráľa sa stretli organizátori Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) so svojimi pracovnými partnermi, ktorí informovali nielen o účinkujúcich, ale aj o celom procese príprav tohto 49. ročníka. Práve tu v Sade Janka Kráľa sa bude odohrávať veľká časť kultúrneho leta. 

BKIS ako organizátor spolu s ďalšími partnermi BKL. Foto: Miroslava Pavlíková
BKIS ako organizátor spolu s ďalšími partnermi BKL. Foto: Miroslava Pavlíková

Matúš Vallo, primátor hlavného mesta SR Bratislavy, o tomto festivale povedal: „Je to najväčší mestský festival, keď naše mesto žije hudbou, literatúrou, koncertmi, rozprávkami, diskusiami, tancom, divadlom a tvorivými workshopmi.”

Primátor zároveň dodal, že BKIS tento rok pripravilo počas 73 dní pestrú paletu kultúrnych podujatí, pre všetky vekové kategórie, nielen v centre, ale aj vo všetkých mestských častiach.  

Ako samotné BKIS na svojich stránkach uvádza, do festivalu sa zapojí sedemnásť mestských častí a rôzne mestské organizácie, a „vďaka systému OPEN CALL BKIS aj desiatky organizátorov a organizátoriek”.

Riaditeľka BKIS Katarína Hulíková vyzdvihla prácu všetkých, ktorí sa na tomto festivale podieľali a podieľajú. „Je to naozaj veľmi náročných a programom naplnených jedenásť týždňov.” 

Ako pani Hulíková ďalej dodáva: „My sme sa snažili program stavať dramaturgicky s ohľadom na multižánrovosť tohto veľkého festivalu, kde bola vysoko postavená latka už od minulosti.” Ako riaditeľka spomína, chce, aby boli vítaní všetci. Deti, mladí ľudia, milovníci kultúry a umenia, ale aj dôchodcovia, ktorým chcú ponúknuť nemenej kvalitný program. 

Riaditeľka BKIS Katarína Hulíková. Foto: Miroslava Pavlíková
Riaditeľka BKIS Katarína Hulíková. Foto: Miroslava Pavlíková

Kde všade bude prebiehať BKL

Okrem Kultúrnej scény v Sade Janka Kráľa, kde budú prevažne programy pre deti a taktiež večerné divadelné predstavenia, si budú môcť obyvatelia Bratislavy vychutnať program aj priamo pri hrade alebo na Hradbách, na Hviezdoslavovom námestí, Františkánskom námestí či pred Zichyho palácom. Taktiež ožije priestor bývalého kina Zora alebo koncertná sieň Klarisky. 

Literárny priestor zase návštevníci nájdu na Bielej 6, kde bude možnosť zapojiť sa do rôznych diskusií. „Ten priestor je takou príjemnou oázou, príjemným miestom na oddych a na schladenie sa v letných mesiacoch,” spomína Katarína Hulíková. 

Jedným z pódií bude aj schodisko na Klariskej. Tu si diváci budú môcť vypočuť rôzne hudobné žánre. Matúš Vallo v priestoroch Kultúrnej scény tiež spomenul aj amfiteáter s bazénom Mičurín, v ktorom sa budú premietať filmy zo slovenskej kinematografie. 

Otvorenie Bratislavského kultúrneho leta

Samotné otváracie podujatie Noc hudby bude 21. júna od 17:00 na námestiach a v uliciach Bratislavy. Bratislava sa týmto pripojí k medzinárodnému dňu hudby, ktoré je podľa slov riaditeľky BKIS „etablované už v 120 mestách na svete”.

Silvia Zvarová, tímlíderka hudobného vysielania rádia Devín, zároveň dodáva, že taký nejaký prvý pokus priniesť do Bratislavy tento projekt Noc hudby už v hlavnom meste v roku 2012 bol, ale iniciatíva postupne zanikla. 

Pani Zvarová spomenula aj hlavnú myšlienku, ktorou je, aby si mohli v uliciach zahrať aj bežní ľudia. „Na rôznych improvizovaných pódiách. Môžu hrať amatéri, poloprofesionáli. Každý kto chce, si môže zahrať pre radosť seba aj poslucháčov,” uviedla Zvarová.  

Podľa slov Zuzany Zvarovej, bude na vyše desiatich pódiách znieť „elektronika, world music, nefalšovaný folk, indie, grunge a iné”. 

Kultúrna scéna v Sade Janka Kráľa. Foto: Miroslava Pavlíková
Kultúrna scéna v Sade Janka Kráľa. Foto: Miroslava Pavlíková

Divadlo pre deti aj pre dospelých

Deti sa môžu tešiť na svoj cyklus divadielok s názvom „Nedeľná desiata”. Ako už sám názov napovedá, predstavenia budú vždy o 10:00 na postavenej Kultúrnej scéne v Sade Janka Kráľa. 

Pre dospelých sú už pripravené takzvané Divadelné večery na scéne a to tiež každú nedeľu o 20:00. 

Aký bude divadelný program

Zuzana Ďurčeková, prodekanka divadelnej fakulty VŠMU, pozýva všetky deti na bábkové predstavenia. Vyzdvihla tiež súčasnú tvorbu absolventov katedry bábkarskej tvorby s ich novodobým bábkovým divadlom, v ktorom už neúčinkujú klasické maňušky, ale je viac alternatívne. 

Anna Šoltýsová, dramaturgička Štúdia 12, uviedla: „Priestor budú mať aj mladší tvorcovia z tej mladšej generácie, zároveň aj tí skúsenejší.” Dramaturgicky sa snažili o to, aby bol na BKL zastúpený každý žáner. 

Anna Šoltýsová rozpráva o dramaturgii v BKL. Foto: Miroslava Pavlíková
Anna Šoltýsová rozpráva o dramaturgii v BKL. Foto: Miroslava Pavlíková

Pani Šoltýsová spomenula napríklad Divadlo Nude, ktoré prinesie kabaretný charakter, Trio Olga, Príchod Godota. Podľa slov dramaturgičky budú vystúpenia aj klasickejšie, viac zamerané na text, ale aj veľmi hĺbavé a tanečné.

Pompézny záver

Umelecký súbor Lúčnica je ďalší z partnerov BKIS a v rámci Bratislavského kultúrneho leta pripravil zaujímavé vystúpenia.

Ivana Kleiblová, tanečná pedagogička umeleckého súboru Lúčnica, spomína: „Chceli sme sa vrátiť k projektu Lúčnica a deti.” Tento projekt vznikol v spolupráci s detskými folklórnymi súbormi. „Lúčnica chce podporiť mladých tanečníkov a tanečníčky, ktoré sa venujú ľudovému tancu.” 

Ako ďalej pani Kleiblová uvádza, na BKL sa predstaví trinásť takýchto detských súborov v popoludňajších hodinách. Večer toho istého dňa a to 31. augusta sa diváci môžu tešiť aj na samotné reprezentačné vystúpenie Lúčnice. 

Posledný deň 1. septembra sa BKL uzavrie veľkolepým koncertom Slovenskej filharmónie. Ten bol aj minulý rok a zožal veľkú slávu. 

Podľa slov viacerých organizátorov práve koncert Slovenskej filharmónie na Námestí Slobody vytvoril krásny záver celého kultúrneho leta. Tento rok sa preto BKIS rozhodla znovu s Orchestrom Slovenskej filharmónie spolupracovať. 

Generálnemu riaditeľovi Slovenskej filharmónie Mariánovi Turnerovi sa takýto plán – hrať koncert vonku na námestí, rodil v hlave už dlhé roky. Ako sám uviedol, má veľa pekných skúseností a zážitkov zo svojho pracovného obdobia ako hudobníka, keď mával koncerty a vystúpenia v sadoch a v záhradách.

Generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marián Turner. Foto: Miroslava Pavlíková
Generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marián Turner. Foto: Miroslava Pavlíková

„Povedali sme si, že by bolo veľmi pekné, keby sme raz za rok ponúkli koncert Slovenskej filharmónie tak, aby ho mohli vidieť aj ľudia, ktorí možno nikdy neprídu na koncert k nám, ktorí možno neprídu aj z dôvodov ekonomických, že si ten lístok nekúpia, že možno nie je pre nich život taký jednoduchý.”

Návštevníci si tak na Námestí Slobody v posledný deň BKL budú môcť vypočuť napríklad symfonické tance Alexandra Moyzesa, Talianske Capriccio od P. I. Čajkovského alebo aj známe filmové piesne v podaní Orchestra Slovenskej filharmónie. 

Na informácie o presnom časovom harmonograme, o konkrétnych umelcoch, účinkujúcich a o presných miestach pódií a mestských scén čakáme od PR manažérky BKIS Zuzany Bleho Francúzovej. Článok budeme aktualizovať. 


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...