V envirorezorte zasiahli čistky 50 odborníkov. Taraba: Je to kvílenie ľudí, ktorí strácajú vplyv

Za osem mesiacov odvolali na ministerstve životného prostredia takmer 50 odborníkov. Na uvoľnené miesta po expertoch často prišli nekvalifikovaní ľudia, členovia SNS alebo strany Život – NS, upozornila na situáciu nadácia Zastavme korupciu. Minister Tomáš Taraba tvrdí, že sa tak stalo „po fatálnych zlyhaniach“ a nechce s nimi ďalej spolupracovať.

tomáš taraba Tomáš Taraba. Foto: Jakub Kotian/TASR

Medzi odvolanými na ministerstve životného prostredia je napríklad Katarína Butkovská, ktorá od roku 2017 pôsobila ako generálna riaditeľka sekcie ochrany prírody a biodiverzity. Počas úradníckej vlády sa stala štátnou tajomníčkou envirorezortu. Ako uviedla nadácia, za posledných päť rokov sa podieľala na vyhlásení desiatok chránených území, prírodných rezervácií, zaistení ochrany lokality UNESCO a rovnako aj na reforme národných parkov Slovenska.

Problém zohnať odborníkov

Lucia Szabová z Klimatickej koalície povedala, že každá vláda má právo na svoje nominácie. Upozornila však, že z rezortu odišli experti, ktorí tam pracovali roky. „Na Slovensku máme dlhodobo problém zohnať odborníkov do štátnej správy, nielen v rezorte životného prostredia, je to tam však veľmi citeľné,” zdôraznila Szabová. Dodala, že takou odborníčkou bola aj Butkovská, ale aj ďalší, ktorí boli odvolaní bez udania dôvodu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.