Naď: Kaliňák vidí vlastizradné konanie za darovaním migov. Európski politici to nechápu

Jaroslav Naď (Demokrati) o právnej analýze darovania stíhačiek Mig-29 Ukrajine. Jaroslav Naď (Demokrati). Foto: FB/Demokrati

Bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) vyhlásil, že ho kontaktujú európski politici a nechápu, prečo ho chcú vyšetrovať za vlastizradu. „Dnes sa na to pozerá celý svet, sledujú, či je možné za čin, ktorý obdivoval celý svet, môže byť minister obrany obvinený za vlastizradu,“ povedal Naď.

Na tlačovej besede vo štvrtok Naď ukázal návrh dohody medzi slovenskou a ukrajinskou vládou o darovaní vojenského materiálu, ktorého súčasťou boli aj stíhačky Mig-29, ktorý je vraj zaevidovaný na ministerstve obrany. Dokument údajne obsahuje informáciu, že darovanie je v súlade s právom Slovenskej republiky.

Ďalej ukázal dokument podpísaný v apríli 2023, ktorý je údajne zaevidovaný na sekcii legislatívy práva ministerstva obrany a citoval jeho spisovú značku. Podľa Naďa je v dokumente „rozanalyzovaný právny stav a na základe čoho sme to urobili.“

Naď sa pýtal verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského, či ho ministerstvo obrany oklamalo alebo sú úradníci ministerstva obrany neschopní a nevedia dokument nájsť.

Vylúčil, že by darovaním migov mala byť oslabená obranyschopnosť Slovenska. Podľa Naďa to povrdila analýza Náčelníka generálného štábu, o čom tiež existujú dokumenty na rezorte obrany. Naď dokument nezverejnil, pretože je utajovanou skutočnosťou.

Podľa exposlanca Juraja Šeligu (Demokrati) bude trestné konanie, o ktorom informoval rezort obrany, odmietnuté. Jedno takéto trestné konanie už prokurátor odmietol.

Podľa rezortu obrany právna analýza, ktorá by umožňovala darovanie stíhačiek aj dočasnou vládou, neexistuje. „Po nástupe na ministerstvo som dal urobiť audit v odborných zložkách. Snažil som sa zistiť a dopátrať sa k informáciám, či niekto na takejto právnej analýze pracoval a či vôbec existuje. Nič také sa nenašlo,“ uviedol štátny tajomník ministerstva obrany Igor Melicher (Smer).

Robert Kaliňák (Smer) označil v stredu darovanie migov Ukrajine za vlastizradné konanie. „Týmto spôsobom oslabiť ozbrojené sily v rozpore s ústavou sa v našom politickom slovníku ináč ako vlastizrada označiť nedá,“ vyhlásil Kaliňák. Avizoval, že rezort podnikne právne kroky.

Sprístupnenie analýzy podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám žiadal aj ombudsman Róbert Dobrovodský . „Ministerstvo mi nedávno oznámilo, že sa snažilo vyhovieť navrhnutému opatreniu a analýzu nájsť. Skonštatovalo však, že ministerstvo a ani jedna z jeho organizačných zložiek danou analýzou nedisponujú. Rovnako uviedlo, že analýza nie je ani zachytená v jeho databázach v žiadnej podobe,“ priblížil v pondelok obmdusman.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera v marci 2023 rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Viacerí politici i právnici tvrdili, že dočasne poverený kabinet nemal oprávnenie darovať migy, keďže to považovali za zásadnú otázku zahraničnej politiky.

(lh, tasr)


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...