Ombudsman: Rezort obrany nenašiel právnu analýzu o možnosti darovania migov Ukrajine

SIAF 2016 MiG-29 Stíhačka Mig-29. Foto: Branislav Račko/TASR

Ministerstvu obrany (MO) SR sa nepodarilo nájsť právnu analýzu týkajúcu sa možnosti darovania stíhačiek MiG-29 Ukrajine vládou s vyslovenou nedôverou. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. Prípad preto uzatvára.

Ombudsman žiadal o sprístupnenie analýzy podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. „Ministerstvo mi nedávno oznámilo, že sa snažilo vyhovieť navrhnutému opatreniu a analýzu nájsť. Skonštatovalo však, že ministerstvo a ani jedna z jeho organizačných zložiek danou analýzou nedisponujú. Rovnako uviedlo, že analýza nie je ani zachytená v jeho databázach v žiadnej podobe,“ priblížil.

Dobrovodský v tejto súvislosti uviedol, že právo na informácie považuje za jedno z najdôležitejších politických práv obyvateľov Slovenska, a to obzvlášť v tak spoločensky sledovaných prípadoch, akým bolo darovanie migov na Ukrajinu.

Dobrovodský kontaktoval ministerstvo obrany na základe podnetu. Vlani v novembri totiž informoval, že sa na neho obrátil podávateľ, ktorému rezort obrany v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám odmietol spomínanú analýzu poskytnúť.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera v marci 2023 rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Viacerí politici i právnici tvrdili, že dočasne poverený kabinet nemal oprávnenie darovať migy, keďže to považovali za zásadnú otázku zahraničnej politiky.

Vtedajší minister obrany Jaroslav Naď zverejnil právnu analýzu rezortu obrany, ktorá mala slúžiť ako jedno zo stanovísk na jeho informované rozhodovanie v procese, na sociálnej sieti v polovici mája 2023.

(red., tasr)


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...